Skip to main content

Marka çalışmaları satışlarda artış sağlamak, yeni müşteriler kazanmak ve başarı seviyenizi yükseltmek için yapılır. Bu üç madde hiç değişmemiş olsa da günümüzde marka oluşturmanın yöntemleri geçmişe göre değişmiştir. Örneğin, eskiden marka oluşturmak ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında bilgiler vermek iken günümüzde ‘’Story Telling’’ diye bir yöntem etkin hale gelmiştir. Telefonda bekleme müziği yerine müşterilerinize önceden kaydedilmiş kısa hikayeler anlatılması hizmetini veren Messages on Hold’dan Casey Hart ‘’Storytelling’’ hakkında şöyle diyor:

‘’Gerçekler anlatır, hikayeler satar.’’

Bu mantık iyi bir hikayenin markaya yapacağı etkiyi anlatıyor.

Neden Storytelling?

Bazıları Storytelling’in trend olmasını günümüzde tanıtım yapmanın etkili bir yöntemi olan sosyal medyanın kullanıcılarının bir hayli artmış olmasına bağlıyor. Bazıları ise sosyal medyadan bağımsız olarak insanlığın her zaman iyi bir hikayeyi sevdiğini ve profesyonel pazarlamacıların bunu fark edip bu durumu işlerine bir artı olarak uyguladıklarını düşünüyor. Ne olursa olsun, nedenlerden bağımsız olarak düşündüğümüzde storytelling geliştirmeniz gereken bir marka oluşturma yöntemidir.

Doğruları Söyleyin

Storytelling dediğimizde aklımıza hep abartılmış, olağanüstü hikayeler gelir. Ancak markanız hakkında bir hikaye oluşturuyorsanız gerçekleri söylemeniz gerekir. Kısacası bir hikaye ile ürününüzün yapamayacağı şeyleri yapabileceğini iddia etmeyiniz. Ancak müşterileriniz onun bir kurgu olduğunu bildiği sürece kurgusal hikaye oluşturulabilir. Diğer bir ifadeyle eğer doğru değilse asla bir hikayenin gerçek bir müşteriden geldiğini iddia etmeyiniz. Teorik bir hikaye yaratmak, herkes onun doğru olmadığını bildiği sürece yapılabilir.

Bir Amaca Hizmet Eden İyi Düzenlenmiş Bir Teori Oluşturun

Markanızın hikayesini oluştururken hikaye anlatımınızın maksatlı olması gerekir. Müşterilerinize iletmek istediğiniz önemli mesajları vurgulayın ve ürününüz veya hizmetinizin önemini gösterin. Unutmayın; hikaye anlatmanızdaki amaç müşterilerinizin aklında bir yere sahip olmaktır. İlkokul’da tarih öğretmeninizin size olayları öğretmek için ilginç olguları örnek verdiğini hatırlarsınız. Bu şekilde öğrenmek ve öğrendiklerinizi hatırlamak daha kolay olmuyor muydu?

Aynı şekilde ilginç ve kendinize özgü bir hikaye oluşturmak müşterilerinizin aklında bir yer etmenizi sağlayacaktır.

Doğru Hikayeleri Seçin

Markanız için doğru hikayeyi seçmek şarttır. Eğer hikayeler kişisel ise daha etkili olacaklardır. Seçim alanınızı daraltıp seçiminizi kolaylaştırmak için markanızın nasıl doğduğunu, markanızı oluştururken nelerden veya kimden esinlendiğinizi düşünün. Müşterinizi ana karakter yapıp, hizmetinizin o müşteriyi nasıl memnun ettiğini anlatın.

Direkt değil, Dolaylı Olun

Her ne kadar amaç markanızı satmak olsa da müşterilerinize asıl amacınızın aslında bu olduğunu hissettirmek istemezsiniz. Hikayenizin tüm doğru yapıdaki hikayeler gibi; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olmasına dikkat edin.

Ancak markanız için bir hikaye oluştururken 4. element olan ‘’aksiyona çağırmayı’’ ilave etmeniz gerekir. Israrcı ve direkt olmayın, müşterilerinize dolaylı yoldan yani hikayeniz yoluyla satış yapmayı hedefleyin.

Marka Oluşturulmasında Başarılı Storytelling Örnekleri

Aşağıda başarılı hikayeler yardımıyla markalarını oluşturmuş, dünya tarafından tanınan bazı şirketlere örnekler paylaşıyoruz:

Hallmark: Kart üretimi yapan bu şirket, ürünlerini satmak için yoğun bir şekilde hikayeleri kullanmıştır ve kullanmaya da devam ediyor.

American Express: Kredi kartı şirketi ise bir kadının gerçek hikayesini mailing yoluyla hedef kitlesine ulaştırmıştır. Hikaye kadının yeni bir şehre taşınması, bu şehirde kaza geçirip American Express’i arayarak problemini çözmelerini istemesini anlatır. Bu hikaye sayesinde American Express, müşteri etkileşimini %35 arttırmıştır.

Storytelling’in tarihi yaradılışa kadar gider. Ancak günümüzde bir marka yaratma ve geliştirme aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yukarıda belirttiğimiz yöntemleri uygulayarak artık siz de kendi markanızın hikayesini oluşturabilir, marka oluşum sürecinize bir güç katabilirsiniz.

Leave a Reply