Skip to main content

SEO bir sprint değil maratondur. Bir noktadan sonra işletmeniz arama trafiği yönünden duraksayabilir. Böyle durumlarda şimdiye kadar yaptıklarınızı rasyonel biçimde kritik etmeniz ve alışkanlıklarınızı sorgulamanız gerekir.

SEO planında yeniden ele almanız gereken ilk konu anahtar kelimelerinizdir. Bazen anahtar kelime araştırmasını hiç üşenmeden, tekrar tekrar yapmalısınız!

Arama motorları evreninde her şey sürekli ve çok çabuk değişiyor. Temelde kategorik olarak değişen iki şey var. Birincisi arama motorları. Mühendislerin verdiği kritik kararlar son derece dramatik sonuçlara sebep olabiliyor! İkinci olarak bizim için çok önemli olan o anahtar kelimeleri arayan insanlar da, yani bizler de değişiyoruz. Günün trendleri, değişen beklentiler ve yenilikler yaptığımız aramayı da değiştiriyor.

O halde bu yazıda sonda söylemek istediğimizi başta söyleyelim. Anahtar kelime seçerken sürekli gözümüzü dört açmak, yeni fırsatları takip etmek gerekiyor!

Bunun için bu makalede kar getirecek anahtar kelimeleri nasıl tespit edebileceğimizin üzerinde duracağız.

 1- Rakiplerin Anahtar Kelime Performanslarını Gözlemleyin

Çoğumuz müşterilerimizin gerçekte kim olduğunu, hangi arka plandan geldiğini, hangi gelir grubundan geldiğini, nerede yaşadığını biliyoruz. Lakin sizin ve rakiplerinizin ortak hedef kitlenize ulaşma hususunda yaklaşımları hiç de benzer değil. O halde, güzide rakiplerinizin müşterilerine SEO kanalıyla nasıl ulaştığı üzerinde çalışmak ve onlardan tüyo almak fena bir fikir sayılmaz.
Sağlam bir rekabet analizi yapmak bize şunları kazandıracaktır:
• Rakipleriniz, sizin de radarınıza giren müşterileri nasıl yakalıyor?
• Dönüşümler elde etmek için ne tür içerikler kullanıyor?
• Dijital kanallarından özellikle hangi mesajları veriyor?
Bu kritik sorgulamaların ve istihbaratın neticesinde:
• Hedef kitlemizi genişletmek için yeni fikirler üretebilir,
• Daha spesifik anahtar kelimeleri (longtail) hedefleyebilir,
• Rakiplerden öğrendiğimiz pazarlama mesajlarına benzer mesajlar kullanabiliriz.

Peki ama nasıl?
Şüphesiz en kritik soru bu. B4Mind blogda lafı uzatmak yerine “işi halletmeye” odaklandığımız için bu amaçla kullanabileceğiniz araçları nasıl bulacağınızı söyleyeceğiz.
Rekabet analizi yapmak için (competetive keyword analysis) şu makaledeki araçları kullanabilirsiniz. Doğrusu anahtar kelimelerinde rekabet analizi yapmak, ayrı bir yazı konusu olacak kadar derin bir alan. Bunun için Türkçe kaynak bulmak da oldukça sıkıntılı. B4Mind Blog’un ontoljik olarak var oluş nedeni de zaten bu.

2- Uzun Kuyruk (LongTail) Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Bir anahtar kelime jenerik bir anahtar kelime olabilir. Örneğin haber, ayakkabı, cep telefonu… Böyle olunca o anahtar kelimeyi sorgulayan insanların sayısı da çok çokfazladır. Ancak jenerik bir anahtar kelime arayan birinin gerçek amacı pek net anlaşılmaz.

Genel anlamda “haber” arayan biri ne tür haberler aradığı, hangi konuda, nerede, ne zaman geçen bir haber aradığı hakkındahiçbir bilgi vermez. Fakat, “Türk Milli Takımı Euro 2016 Haberleri”, “Beşiktaş son dakika transfer haberleri”şeklinde daha spesifik anahtar kelime sorgularıyapan insanlar, satış ve pazarlama açısından çok daha değerlidir.

O halde ne yapmak lazım? Uzun kuyruk anahtar kelimelere;niceliğe, yani anahtar kelime arama hacmine değil, niteliğe, yani dönüşüm oranlarına (CTR) dikkat etmek lazım.

O zaman uzun kuyruk anahtar kelime araştırması yapmak gerekir. İşte işletmenizi SEO performans duraksamasından çıkaracak ikinci kritik reçete de budur!

Jenerik anahtar kelimeler toplam arama hacminin ufak bir kısmı oluşturur. Genelde arayan insanların spesifik olarak neyi aradığı konusunda çok fazla bilgi vermez. Bu tarz anahtar kelimeler çok popüler olduğu için rekabet son derece yüksektir.

 

Spesifik anahtar kelimeleri hedeflerken:
  • Gelen trafiğin ne kadar kaliteli olduğunu,
  • En çok hangi anahtar kelimelerin kazanç getirdiğini,
  • Bu anahtar kelimelerle içerikleriniz arasındaki bağıntıyı,
  • Mevcutta hedeflediğiniz uzun kuyruk anahtar kelimelerin size getirisini hesaplayın.

 

Nasıl Uzun Kuyruk Anahtar Kelime Bulunur?

  • Arama sonuçlarının en altındaki alakalı ifadelerden,
  • Forum ve tartışma platformlarından,
  • Übersuggest Sitesinden,
  • Google SearchConsole’dan,
  • Google Trends’den,
  • Keywordtool.io’dan…

Araştırma kaynaklarını daha da genişletmek mümkün. Kendinizi potansiyel müşterilerinizin yerine koyarak neleri aradığı üzerine beyin fırtınası yapmak son derece efektif sonuçlar sağlayacaktır.

B4Mind Blog’u sosyal medyada takip ederek dijital medya ve pazarlama konusunda en güncel makalelere anında erişebilirsiniz.

Soru ve görüşlerinizi yorum olarak yazmayı unutmayınız!

Leave a Reply