Skip to main content

Google, dünyanın mobile olan ilgisindeki mükemmel artışı göz önüne alarak reklam platformunda mobil reklamlara yönelik çok önemli yenilikler getirdiğini duyurdu.

En son gerçekleşen Google Performs Zirvesinde tıpkı geçen sene mobil uyumlu web sitelerine arama sonuçlarında öncelik vereceğini duyurduğu gibi, mobil reklamlara yönelik bir dizi yenilikler yapacağını açıkladı. Bu yenilikler sayesinde Google’ın, web yöneticileriyle beraber reklamverenleri de mobil dünyaya uyumlu olmak konusunda teşvik ettiğini söyleyebiliriz.

Google’da yapılan trilyonlarca aramanın yarısından fazlası mobil platformlarda yapılıyor. Genel web trafiğinin yarısından fazlası akıllı telefonlardan ve tabletlerden geliyor. Mobil öncelikli yeni web’in geldiğini aslında Google beş senedir rakamlarla beraber ilan ediyordu. İşte bu gerçekliğin sonucunda, özellikle son iki senedir artan bu trende uygun olarak köklü değişiklikler yapılmaya başlandı.

Clickz.com’un yaptığı habere göre Google, Adwords reklamlarında kısa süre içinde şu güncellemeleri yapılacak:

1- Metin Reklamların Karakter Limit Artacak

Mevcut haliyle 25 karakter olan reklam başlıkları yeni düzenlemeden sonra 30 karaktere çıkacak. Ayrıca 35 karakterli iki satırdan oluşan açıklama kısmı ise tek bir açıklama şeklinde ve 80 karakter olacak. Yani hem başlıkta hem de açıklamada 15 karakter daha fazla göreceğiz. Bir sayfada on adet reklam olduğu kabul edersek ortalama 150 karakter daha fazla reklam metniyle karşılacağız.

2- Görüntülü Reklamlar Responsive Olacak

Çok ekranlı ve çok iletişim kanallı çağda Google’ın websitelerden istediği responsive, yani her ekran uyumlu olma niteliğini Google görüntülü reklamlarında da görmeye başlayacağız. Bundan böyle her bir boyut için ayrı ayrı reklam tasarlamamız gerekmeyecek. Bir görsel, bir başlık, bir açıklama ve URL ile Google bizim için her boyutta görüntülü reklam hazırlayacak.

3- Mobil Reklam Teklifleri Gelecek

Google bundan böyle sadece mobil platformları hedef alarak teklif vermeye imkan tanıyacak. Kampanyalarınızı dilerseniz sadece akıllı telefonlar veya tabletlerle sınırlı tutup o cihazlar özelinde reklam teklifleri yapabileceksiniz.

4- Mobil Sayesinde Online-Offline Birleşecek

Entegre pazarlama yaklaşımını benimseyen Google için artık yeni reklamlarda online-offline ayrımı gözetilmeyecek. Kullanıcılar artık Google.com ve Google Haritalar’da bir ürün veya hizmet aradığında, lokasyon uzantılı reklamlarla çevresindeki mağazaları görebilecek ve anında satın almaya gidebilecekler. Haritada bulduğunuz mağazaların/dükkanların yol tarifi ve telefon numaralarına doğrudan erişebileceksiniz.

Lokasyonla alakalı mobil aramalar, diğer mobil aramalara göre muazzam bir süratle artış gösteriyor. Bu gerçeğin farkında olan Google, Haritalar servisinde sunduğu özellikler ve harita biçimlerini daha da ileriye götürmeyi hedefliyor.

Yaşanan son gelişmeler gösteriyor ki artık tüm işletmeler tıpkı masaüstüne yaptıkları gibi mobile de yatırım yapmak zorundalar. Gerek organik aramada gerekse de görüntülü ve ödemeli (paid) aramalarda çok iyi bir performans sergilemek ve pazarlama hedeflerinizi gerçekleştirmek için artık mobil öncelikli stratejiler özelinde yoğunlaşmanız lazım. En azından Google’ın sizden bunu talep ettiğini söyleyebiliriz!

Leave a Reply