Skip to main content

Dijital pazarlama kampanyalarımız için yeni içerikler üretmek devamlılık ve üretkenlik isteyen son derece zorlayıcı bir süreçtir. Zamana karşı yarıştığımız bu süreçte hedef kitlemizin taleplerine ve beklentilerine cevap verecek, yüksek kaliteli içerikler üretmek büyük emek ister.

Daha önce yayınladığımız içerikleri yeniden kullanmak bu yorucu tempoda içerik geliştiricilerinin imdadına yetişebilir ve bizden yüksek kalitede içerik bekleyen takipçilerimizin yüzünü güldürebilir.

Üzerinde yoğun biçimde çalışarak yakın zamanda ya da uzun süre önce ürettiğimiz içerikler neden yeniden kullanılmasın ki? Eski içeriklerimize yapacağınız birkaç ekleme ve dokunuşla yepyeni içerikler oluşturabiliriz! Peki ama nasıl?

“Dijital kanallarınızda yayımladığınız yüksek kaliteli içeriklerle hedef kitlenizin dikkatini çekip, onları bilgilendirip onlarla etkileşim kurarken aynı zamanda markanızın tanıtımını yapma ve çeşitli dönüşümler elde etme sürecine içerik pazarlaması denir.” – İçerik Pazarlaması Nedir, Nasıl Yapılır? – B4Mind

İlk önce eski içeriklerimizi baştan aşağıya yeniden gözden geçirmeliyiz. Arşivlerimizi tek tek karıştırıp, hangi içeriklerin “iş yaptığını” tespit etmeliyiz. Bunu yaparken birçok kıstas koyabiliriz. Hangi içerikler en çok ziyaret edildi, hangileri en çok yorum aldı, hangileri en çok paylaşıldı? Yalnızca bu kıstaslara göre seçmek zorunda da değiliz. Hazırladığımız eski içeriklerden yarım kaldığını düşündüklerimiz, “ben buna ileride eklemeler yaparım” dediklerimizi kullanabiliriz.

Eski İçerikleri Yeniden Değerlendirme Fikirleri

Bu şekilde genel bir çerçeve çizdikten sonra şimdi eski içeriklerimizden yenilerini elde etmek için işe koyulalım:

#1: MAKALEDEN PODCAST

Eski blog gönderilerimizi ve makalelerimizi seslendirebilir ve podcast olarak paylaşabiliriz. Bunun için ihtiyacımız olan şeyler sadece bir mikrofon, sessiz bir oda ve ses kayıt yazılımı/uygulaması. Yalnızca bir öğleden sonramızı ayırarak onlarca yeni içeriğe sahip olabilirsiniz.

Seslendirmeye başlamadan önce metne yeniden göz atıp varsa eksik yerlerini düzeltip yeni eklemeler ve güncellemeler yapabiliriz. Bu sayede metin hem daha taze bir hal alacak hem de podcast serimizin değerli bir parçası olacak.

Hazırladığımız podcastleri istersek kendi blogumuza istersek de podcast paylaşım platformlarına yükleyebilir ve tüm sosyal ağlarımızda paylaşabiliriz.

#2: MAKALEDEN SUNUM

Bazı makaleler yapısı itibariyle sunum haline çevrilmeye oldukça müsaittir. Sunumlar genelde bol miktarda açıklama, tanımlama ve istatistiki veri içeren bol görselli bir formattır. Eski içeriklerimizden sunum olması kolay olanlarını seçip kısa sürede harika sunumlar elde edebiliriz!

Eski makalelerde güncellenmesi gereken istatistikler/veriler varsa bunların güncel olduğundan emin olduktan sonra, her bir paragraftan iki madde oluşturmak suretiyle, ortalama altı-yedi paragraftan oluşan bir makaleden en az 12 sayfalık bir sunum hazırlayabiliriz.

Hazırladığımız sunumları ister kendi web sitemize istersek de Slideshare gibi sunum paylaşım sitelerine yükleyebilir ve sonra tüm sosyal ağlarımızda paylaşabiliriz.

İLGİLİ YAZI: SLIDESHARE İLE MARKA BİLİNİRLİĞİNİZİ VE DÖNÜŞÜMLERİNİZİ ARTIRMANIN YOLLARI

#3: BLOGDAN E-KİTAP

Blogumuzda düzenli konu başlıkları altında onlarca harika makaleden oluşan sağlam bir arşiv mi var? Belki de blogumuzun bir e-kitap olma zamanı gelmiştir. Bir kitap kapağı, içindekiler kısmı, önsöz, birkaç bölüm ve sonuç kısmıyla oldukça etkili kitaplar oluşturabiliriz.

#4: VIDEO’DAN MAKALE

Hazırladığımız videonun transkriptini çıkararak yepyeni bir blog gönderisi elde edebiliriz. Bu sayede videonun tam anlamıyla ne hakkında olduğu arama motorları tarafından da daha kolay öğrenilebilir, hatta bu metinden altyazı bile oluşturabiliriz.

#5: INFOGRAFİK’TEN MAKALE

Dönüştürme bakımından belki de en kolay içerik, infografikten blog gönderisine dönüştürmek olacaktır. Infografikler değişik referanslardan kapsadığı çok sayıda bilgiyle yeni bir yazı için mükemmel bir kaynaktır.

#6: VIDEO’DAN PODCAST

İçerisinde uzun konuşmaların ve tartışmaların yer aldığı videolarımızın yalnızca ses dosyasını dışa aktararak kısa sürede podcastler elde edebiliriz.

#7: SUNUMDAN SLIDECAST

Sahip olduğumuz sunumları bir ekran kaydedicisi ve mikrofon yardımıyla okuyarak son derece ilgi çekici slidecastler oluşturmamız mümkün.

#8: SUNUMDAN İNFOGRAFİK

Benzer bir mantıktan istifade ederek özellikle grafik bakımından zengin sunumlarımızdan infografik üretebiliriz.

#9: YORUMDAN MAKALE

Blog gönderilerimize gelen yorumlar ve onlara verdiğimiz yanıtlardan yeni blog makalesi hazırlayabiliriz.

#10: İSTATİSTİKTEN TWEET

Makalelerimizde çokça kullandığımız istatistiki verileri derleyerek çokça tweet oluşturabiliriz.

#11: GÖRSELLERDEN PINTEREST BOARD’U

Makalelerimizde yer verdiğimiz çokça görselden konu başlıklarına göre zengin Pinterest Board’ları meydana getirebiliriz.

İçerikleri burada anlatılanların haricinde daha birçok farklı ve yaratıcı yöntemle yeniden değerlendirmek mümkün.

YENİDEN DEĞERLENDİRMENİN FAYDALARI

Eski içeriklerimizi yeniden değerlendirerek daha geniş kitleye ulaşabilir, daha yüksek etkileşim oranları elde edebilir, içeriklerimizle vermek istediğimiz mesajları pekiştirebilir, organik olarak görünürlüğümüzü artırabilir, birden fazla mecrada aktif olabiliriz. Daha daha az yazarak ve süratli biçimde, daha fazla içerik üretmek de cabası.

Ne düşünüyorsunuz? İçeriklerinizi yukarıda anlatılan türler haricinde başka nasıl yeniden değerlendirirdiniz? Görüşlerinizi yorum kısmından belirtin!

Bu makale B4Mind Uluslararası Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır.

Leave a Reply