Skip to main content

Markalaşma (branding), iş dünyasının en çok tartışılan konularındandır. Üretilen herhangi bir üründen azami kar elde edebilmenin en iyi yolu, o ürünü markaya dönüştürmekten geçer. Çünkü müşteriler markalı ürünlere markasızlardan çok daha fazla güvenir.

Şirketler logolarının, markalarının, web sitelerininin dizaynına, müşterilerinin gözünde gerçek bir değer olabilmek için oldukça fazla para harcarlar. Markalaşmış ürünler müşterilerin zihninde pozitif çağrışımlar yaptığından, şirketlerin müşterilerinin kararlarını ve satın alma davranışlarını etkilmesi de kolaylaşır.

Başarılı bir marka yaratmak şirketler için olmazsa olmazdır.İşte bu yüzden kendi markanızı yaratma aşamasında yardımcı olacak bazı hususlara bu yazıda genel olarak değindik.

Markanın tanımıyla başlayalım.

Marka Nedir?

“Marka tasarımı açısından ele alacak olursak marka, piyasaya herhangi bir ürün veya hizmet sağlayan bir satıcının diğerinden ayırt edilmesine yardımcı olacak her türlü isim, terim, simge, sembol ve tasarımın tamamına denir.”

MARKA PROFESYONELLERİ

Marka alanının profesyonelleri vardır. Kendi markanızı kendinizin oluşturmak zorunda değilsiniz. Konusuna hakim marka danışmanları tarafından dizayn edilmiş tutarlı, kar getirici, akılda kalıcı bir markaya sahip olmanız mümkün. Doğru zamanda doğru marka danışmanlarıyla iletişime geçmek, markanızı kendi imkanlarınızla oluşturmadan daha az maliyetlidir.

İNSAN MERKEZLİ ANLAYIŞ

Markanızı insan odaklı yapın. Nihayetinde tüm markaların hitap ettiği bir hedef kitle vardır. Markanızı tasarlarken onlarla bağlantı kurmayı önceliklendirin. Müşterilerinizle bağlantı kurabilmeniz içinse onların kim olduğunu çok iyi bilmeniz gerekir.

ARKA PLAN ARAŞTIRMASI

Markanızın arka planını oluşturacak araştırmalar yapın. Markanızın kişiliğini anlamaya çalışın. Geçmişi, fonksiyonları, ahlaki yaklaşımı araştırmalarınızın temelini oluşturmalı. Müşterilerinizin kim olduğu, hedef pazarınızın hangisi olduğu, şirketinizin ne yaptığıyla ilgili her türlü nüansı çıkarın. Hedef kitleniz tarafından nasıl anılmak ve algılanmak istediğinizi belirleyin.

RAKİP ANALİZİ

Rakip markaları ciddiyetle gözden geçirin. Hangi renkleri, hangi yazı tipini, hangi görselleri, hangi sloganları kullanıyorlar? Nasıl mesajlar veriyorlar? Tüm bunları tek tek tespit ettikten sonra gerçekten benzersiz birkaç marka fikri ortaya atın. Daha sonra kendinizi müşterinin yerine koyarak hangi fikrin daha cazip olacağına karar verin.

BÜYÜK RESİM

Yalnızca logoya odaklanmayın. Çünkü marka logodan öte bir şeydir. Marka inşa ederken başvurulan birden fazla unsur vardır ve logo bunlardan yalnızca bir tanesidir. Dolayısıyla bir marka inşa ederken asla tek bir unsurun üzerinde ısrarla durmayın. Büyük resmi görün ve kullandığınız logonun bu büyük resimdeki yerini belirginleştirin.

MARKA HİKAYESİ

Marka hikayenizle markanıza hayat verin. Tüm bu logolar, renkler, kurumsal imaj, sloganı daha canlı ve gerçek kılacak en önemli dinamik bir marka hikayesidir. Her markanın mutlaka anlatacak hikayesi vardır.Kurumsal kimliğinizi oluştururken ona bir bağlam katacak marka hikayesi kurgulamayı ihmal etmeyin.

RESMİYET

Marka bir güven deposudur. İnsanların markanıza güvenebilmesi için resmi ve profesyonel görünmesi lazımdır. Markanızla alakalı tasarlattığınız her ne ise onun kurumsal kimliğinizle tutarlı, güven verici ve ikna edici mahiyette olmasına çok dikkat edin.

Sonuç olarak, marka tasarımının logo tasarlamaktan ibaret olmadığını gördük. İyi bir marka tasarımının amacı, müşteriye vermek istediğiniz mesajı doğrudan verebilmek, güven yaratmak, onlarla markanız arasında duygusal bir bağ kurabilmektir. Bu bağ sayesinde de ileride büyük rekabet avantajı sağlayacak müşteri sadakati elde etmektir.

Ne düşünüyorsunuz? Markanızı tasarlar ve kurumsal kimliğinizi oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Lütfen bu konudaki soru ve görüşlerinizi alttaki yorum kısmından bize iletin!

Kurumsal kimlik tasarımı hakkında profesyonel destek almak için Türkiye’nin ilk bilimsel marka danışmanlığı ajansı B4Mind’a mesaj atabilirsiniz.

Leave a Reply