Skip to main content

Pinterest, Türkiye’de son birkaç yıldır hem marka bilinirliği hem de kullanım yaygınlığı açısından yükselişte olan bir sosyal medya sitesidir. E-ticaret pinleri ve lokal pinlerle basit bir pinboard olmaktan çok daha girift bir sosyal mecra haline geldiğinden beri de değeri katlanarak artmaya devam ediyor.

Haliyle bu durum, Google dahil birçok arama motorunun da dikkatinden kaçmıyor. Bu yüzden Pinterest önemli bir sosyal mecra olmanın yanı sıra, son derece önemli bir site dışı SEO kanalı da oldu.

PINTEREST OPTİMİZASYONU

Web sitemize Pinterest’ten backlink / inbound link almak için öncelikle Pinterest platformunu yakından incelemek lazım. Pinterest görselliğinzirveye ulaştığı ve “görsel düşünen” kullanıcıları olan bir mecra. Bizim bu mecrada ilgi çekebilmemiz için yüksek kalitede ve meta verileri olabildiğince detaylı, açıklayıcı pinlere ihtiyacımız olacaktır. Pinterest optimizasyonunun temeli gönderdiğimiz görselleri mükemmel biçimde üst veriyle donatmaktan geçiyor.

BİLGİLERİ EKSİKSİZ PROFİLLER OLUŞTURUN

Evet, Pinterest optimizasyonu yapmak gerekli ama nasıl? İlk önce Pinterest profilimize çeki düzen vermeliyiz. Bu demek oluyor ki Pinterest’in bize dolduralım diye sunduğu tüm bilgileri harfiyen ve eksiksizce doldurmalıyız.

Profilimizde muhakkak düzgün ve kendimizi ifade etmemizde yardımcı olacak bir fotoğraf olmalı. Neden? Çünkü boardlarımız güvenilir bir kaynaktan geldiğini gösterecek ve böylece kullanıcıların ilgisini, dolayısıyla da arama motorlar botlarının ilgilisini çekecektir.

Lokasyon verisi ve sitenin onaylanmış bir site olması, Pinterest profili oluştururken atılması gereken çok önemli adımlardır. Profilin en mühim kısmı ise hakkımda bölümüdür.

Sunduğunuz ürün ve hizmetleri anlatacağınız, insanların arayacağı anahtar kelimelerle zenginleştireceğiniz, profesyonel bir hakkımda metni oluşturmalısınız.

Markamız/işletmemiz hakkında bilgi bırakabileceğimiz 200 karakteri en iyi biçimde kullanarak, profile elimizden geldiğince çok ve doğru bilgiler bırakmak optimizasyondaki ilk adımdır.

BEN BURADAYIM DİYE BAĞIRIN!

İkinci adım sosyal sinyal bırakmaktır. Sosyal sinyal ne demek? Sosyal mecralarda ben burdayım diye bağırmaktır!

Hesaplarınızı birbirine bağlayın, görünür olun. Böylece insanların dikkatini çekebilir ve like ve re-pin alabilirsiniz. Ne kadar çok like ve re-pin alırsanız, o kadar çok Google’ın ilgisini çekersiniz.

Google’ın ilgisine mazhar olabilmek için tüm pinlerinizle mümkün olduğunca fazla sosyal sinyal almak gerekmektedir.

PINLERİNİZE BACKLINK EKLEYİN

Üçüncü adım, SEO için asıl mesele olan backlink meselesidir. Backlink sitemize doğru açılan ve ikna olmaları durumunda botların kullanmak isteyeceği bir kapıdır. Sitemize ne kadar çok kaliteli backlink alırsak sitemiz o kadar çok saygınlık ve görünürlük kazanır. Her pin ve o pine yapılan re-pinler her defasında kaynak sayfaya(bu bizim seosunu yaptığımız web sitesi) backlink yaratır. Yani pinimiz ne kadar çok paylaşılırsa o kadar çok backlink kazanırız.

“Pinterest hem işletmeler hem de bireysel kullanıcılar için dikkate alınması gereken bir SEO kanalıdır.”

Sitemize Pinterest’ten nasıl backlink verilir? Bunun için URL’den link eklememiz gerekir. Add a Pin -> From a Website (Pin Ekle -> Web Siteden) adımlarını tıklayarak çıkacak URL’e backlink alacağımız sayfamızın linkini gireceğiz. Ardından Find Images (Görselleri Bul) seçeneği bizim o sayfamızdaki imajlarımızı bulacak ve biz istediklerimizi pinboardumuza ekleyeceğiz. Seçimi tamamladıktan sonra açıklama kısmına gönderdiğimiz imajla alakalı kendi sitemizden ya da blogumuzdan bir sayfayalink verebiliriz.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta abartıya kaçmamak. Ufak ufak ama düzenli olarak kendimize bu şekilde backlinkler verebiliriz.

Yalnızca pinlerin açıklama kısmına değil, pini düzenlerken çıkacak ara menüden içeriğin kaynağı kısmına URL adresimizi koyarak da backlink elde edebiliriz.

BELLİ KONULARA ODAKLANAN PINBOARDLAR OLUŞTURUN

Pinterest’ten SEO katkısı alabilmenin asıl yolu insanların ilgisini çekmekten geçiyor. Peki nasıl daha büyük bir etki yaratabiliriz? Bunun cevabı kaliteli ve ilgi çekici boardlar oluşturmaktan geçiyor.

Her board tek bir konuya odaklanmalı. Eğer bayan giyim konusu anahtar kelimelerinizin temelini oluşturuyorsa bu durumda bayan giyim adlı genel bir board oluşturmaktansa, bayan ayakkabısı, bayak gece elbisesi gibi spesifik boardlar oluşturun.

Board Oluştururken Dikkat Etmemiz Gerekenler:
1. İnsanların dikkatini celp edecek başlıklar seçin. Bayan elbiseleri yerine, ince gösteren geceelbiseleri başlığı daha çok ilgi çekecektir.
2. Başlığınız 28 karakteri geçmemeli çünkü boardlar başlıkları bu karakter sayısından sonra nokta nokta olarak okunur.
3. Açıklamaya boardunuzu oluştururken ayırdığınız vakit kadar ayırın. Çünkü ziyaretçiler boardunuza geldiğinde ilk gördükleri yazı, sayfanın ortasında bulunan kocaman açıklama kısmıdır. Açıklamayla onları ikna etmelisiniz. Pinterest açıklama yapmak için bize 500 karakter veriyor.
4. Her boardun mutlaka bir kapak resmi vardır. Kapak resmi, Pinterest’te görsel arayanlara pinboardumuza dair vereceğimiz ilk intibayı oluşturur. Seçeceğiniz kapak fotoğrafı boardda bulunan mevcut kapak fotoğraflarından bir olmalıdır.Boardunuzdaki en beğenilen ve en ilgi çeken görseli kapak fotoğrafı yapın seçin.
Profilimizde zamanla birden fazla hatta onlarca pinboard olacaktır. Ama profilimizi ziyaret edecek kullanıcılar sadece ilk iki satırdakilere inceleme şansı verecektir. Tüm sayfanızı baştan aşağıya inceleyecekler bir elin parmaklarını geçmez. Pinboardlarınızın sırasını değiştirebilir yeniden organize edebilirsiniz. Tıpkı bir gazetede o günün en mühim haberi manşetse veya bir manavda en göze hoş gelen meyveler en öndeyse sizin de en kaliteli pinboardlarınız en üstte olmalı.

HER PINE VE PINBOARD’A KATEGORİ EKLEYİN

Pinboardlarınıza Pinterest’in mevcut tanımladığı 37 kategoriden birini muhakkak verin. Pinterest kullancııları genelde arama kutusunu kullanmaktansa kategori üzerinden keşif yapmayı tercih ederler.

AZ SAYIDA VE DÜZENLİ OLARAK YENİ BACKLINLER EKLEYİN

Tüm bunları yaparken gözden kaçırmamanız gereken asıl şey ise güncellemeler. Düzenli aralıklarla, abartmadan ama kendinizi de unutturmadan muhakkak yeni pinler gönderin. Repin bile yapmanız sizin takipçilerinize ve botlara o mecrada aktif olduğunuz izlenimini vermeye yeterli olacaktır.

Açıklamalarınızda anahtar kelimelerinizi çok sık tekrara düşmeden, zekice kullanın. Bu konuda kaleminizi kuvvetlendirmeye çalışın; benzer çalışmalar yapan üstatların yazı üslubuna dikkat edin. Hashtag kullanmayı da ihmal etmeyin. Anahtar kelimelerimiz kadar o platformda popüler olan hashtagler de işimize yarayabilir.

PINLERİNİZ HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ BIRAKIN

İmajlarınızı pinlerken mümkün olduğunca çok bilgi bırakın. Çünkü botlar resim okuyamazlar. Bizim resim hakkında yazdıklarımızı okurlar. Laf kalabalığı yapmadan ve anahtar kelimelerden sakınmadan yazın.

Sitenize pin it butonu ekleyin.Böylece, ziyaretçileriniz Pinterest’te sizin sitenize backlink vermiş olur ve kendi takipçilerinin de paylaşmasını sağlayabilir. Unutmayın ki organik olarak ne kadar fazla re-pin alırsanız o kadar fazla backlink almış olursunuz. Ne kadar çok pin beğenisi kazanırsanız kendi pininizin arama motorlarından daha iyi sıralarda indekslenmesinizi sağlarsınız.

Pinterest’e yeterli yatırımı yaptıktan sonra zamanla karşılığını aldığınızı göreceksiniz.

Lütfen, soru ve görüşlernizi alltaki yorum kısmından bize iletin!

Leave a Reply