Skip to main content

Türkiye’deki dijital markaların ve haliyle tüketicilerin hayatına yepyeni kavramlar girdi! Kasım ayı süresince Siber Pazartesi ve Kara Cuma ile yapılan tonla reklam kampanyasına; hatta İstanbul’un bazı elit semtlerinde Halloween etkinlikleri yapıldığına şahit olduk.

Marka yöneticilerine hitap eden bir blog olarak tüketicinin kendini “kaptırdığı” yeni akımları irdelememiz lazımdır dedik ve bu yazıda dijital marka yönetimi açısından Siber Pazartesi’yi sizler için ele aldık.

Siber Pazartesi (CyberMonday) Nedir?

İlk önce Siber Pazartesi’nin ne olduğuyla başlamakta yarar var. Siber Pazartesi, kasım ayının dördüncü perşembesinde kutlanan Şükran Günü’nden sonraki ilk pazartesidir.

Aslına bakılırsa Şükran Günü’nün ertesi günü, yani Kara Cuma’dan (Black Friday)  umduğunu bulamayanların derdine derman olmak için yaratılmış kampanya günü dersek daha uygun bir ifade olacaktır.

Kara Cuma A.B.D.’de uzun yıllardır gerçekleşen, yüksek indirimlerin ve promosyonların yapıldığı, dükkanların, mağazaların, alışveriş merkezlerinin “stoklarını erittiği”, büyük cirolar yaptığı bir gün.

Ancak son dönemde insanlar Kara Cuma’da aradıklarını bulamadıklarından olsa gerek, dijital ticaretin devleri Amazon, E-Bay, Target ve hatta Wallmart’ın öncülük ettiği birçok şirket, bir süre önce Siber Pazartesi’nde insanların daha fazla ilgisini çekecek, iştah kabartıcı indirimler yapmaya başladılar.

Siber Pazartesi Kara Cuma’yı Geçti!

Kısa sürede de bu durum Amerika’dan binlere kilometre ötedeki Türkiye’de bile heyecan yaratan bir gelenek haline gelmiş. Hatta yarattığı hasılat bakımından Siber Pazartesi, Kara Cuma’yı geçerek yılın en verimli günü olmuş.

Rakamlar gösteriyor ki, A.B.D.’de son Kara Cuma’da alışverişçiler 3,34 milyar dolar harcarken, Siber Pazartesi’nde 3,45 milyar dolar harcamış. Tek bir günde yaşanan inanılmaz bir para sirkülasyonu!

Siber Pazartesi 12 Yıllık Bir Kavram

Technopedia’ya göre Siber Pazartesi kavramı ilk kez Shop.com tarafından, 2005 yılında kullanılmış. Yani bu sene 12. Siber Pazartesi yaşandı. Kara Cuma’nın geçmişi ise Siber Pazartesi’nden çok daha eskilere dayanıyor.

İçinde başka kültüre ait birçok dinsel, sosyal ve tarihi unsur yer alan bu tür kavramların doğrudan Türkçe’ye girip, yerleşmesi aslında tuhaf bir durum.  Öte yandan, dijital çağın getirdiği birçok yeniliğin, süratin ve küreselleşme rüzgarlarının özellikle yeniliğin dinamosu olan genç kuşağı bu tarz kavramlarla içine çekmesi de oldukça anlaşılır.

Dijital Markalar Olarak Siber Pazartesi’nden Çıkarılacak Sonuçlar

  1. Tüketim furyasının yaşandığı günler, dijitalle çok daha kuvvetli ve global akımlara dönüşüyor.
  2. Kara Cuma’ya olan ilgi azalırken, Siber Pazartesi’ne olan ilgi artıyor. Haliyle, başta Kara Cuma olmak üzere promosyonel, tüketimi teşvik edici günler (Sevgililer günü, Anneler günü…) daha çok dijitalleşiyor ve küreselleşiyor.
  3. Siber Pazartesi ile dijital/mobil alım-satımlar viralite kazanıyor. Bu sebeple daha geleneksel olan Kara Cuma çevrimiçine kayıp, hibrit bir Siber Pazartesi halini alıyor.
  4. Uluslararası markaların Türkiye’ye soktuğu ve genç kuşakta son birkaç yıldır karşılık bulan Kara Cuma ve Siber Pazartesi’nin ilerleyen yıllarda ülkemizde, millennialsve y kuşağının ötesinde, daha geniş kitleler tarafından benimsenmesi oldukça muhtemel.
  5. Hem Kara Cuma hem de Siber Pazartesi mevcut müşterilerimizle olan etkileşim oranlarını katlamak ve onlarla daha kuvvetli bağlar kurmak için çok iyi fırsatlar sunuyor.
  6. Siber Pazartesi, dijital markaların kampanyalarıyla viralite kazanmasına ve kısa sürede milyonlarca kişi tarafından fark edilmesine olanak sağlıyor.
  7. Son olarak, önceden iyi hazırlanılmış bir Siber Pazartesi kampanyası kısa sürede stokları eritmek için birebir!

Türkiye’den ve dünyadan marka, pazarlama ve teknoloji trendlerini takip etmek için B4Mind Dijital Pazarlama Blogu’nu sık kullanılanlarınıza eklemeyi unutmayın!

Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Leave a Reply