Skip to main content

Markamızın dijital mecradaki en değerli varlığı olan websitemizin kullanıcılar nezdindeki gerçek performansını öğrenmek neden önemlidir? Neden kurumsal web sitemizle vasatı aşmak zorundayız?

Kurumsal web siteleri nihayetinde hedef kitlemizin bizimle ilgili bilgiye erişmek amacıyla kullandıkları birincil kaynaktır. Başka bir ifadeyle söylemek gerekirse, dijital kullanıcılara markamıza yönelik vereceğimiz ilk izlenimdir. Dahası, verdiğimiz bu izlenimin ötesinde hedeflediğimiz dijital aksiyonların (dönüşüm, satış, kayıt, form doldurma, abone olma, telefonla arama…) gerçekleştiği ana mecradır.

Markalar kendi web sitelerinde istenen aksiyonları alabilmek için rakipleriyle değil zamanla yarışmaktalar. Zaman, ziyaretçilerimizle hedeflediğimiz dönüşümlerin bağlamsal temelidir. Çünkü:

  1. Ziyaretçilerimizin her geçen gün saniye bazında dikkat aralığı azalıyor,
  2. Ziyaretçilerimiz düşük performans gösteren sitelere daha az tahammül ediyor,
  3. Aynı anda birçok işi yaptıkları için zamanları kısıtlı,
  4. Onlardan ne istediğimizi basit ifadelerle, net biçimde ve kısa süredeanlatmamızı istiyor.

Daha önceki yazılarımızda da altını çizdiğimiz gibi kurumsal websiteleri, üzerinde yüzde yüz yetki ve sorumluluğa sahip olduğumuz ve diğer mecralardaki gibi kısıtlamaların, topluluk kurallarının olmadığı “%100 bize ait” bir platformdur. Bu demek oluyor ki ziyaretçilerimizle kurduğumuz ilk temastan, dönüşümlerin tamamlandığı ana kadar her noktayı dilediğimiz gibi kurgulayabilir, tasarlayabilir ve hayata geçirebiliriz.

Kurumsal web sitelerimiz bir günlük de olsa on yıllık da, her an değiştirilebilecek ve geliştirilebiliecek dinamik yapılardır. Değişimin ve gelişimin ise nesnel verilerin ışığında hayata geçirilmesi gerekir.

İşte web site peformans değerlendirme araçları tam da burada devreye girmektedir. Şimdi, websiteniz hakkında orta ve uzun vadeli kararlar almakta size büyük katkı sağlayacak ücretsiz web sitesi değerlendirme ve raporlama araçlarını inceleyeceğiz.

#1: HUBSPOT MARKETING GRADER

Bu araç ile websitemizin genel, mobil, SEO ve güvenlik performansını görebilir ve bu performansın artmasına yönelik politikalar belirleyebiliriz. Websitemizin peformansını artırmak gelen trafiği, dönüşüm oranlarını, müşteri adayı sayısını ve gelirlerimizi de artırmaya yarayacaktır.

Değerlendirmede Kullanılan Kriterler:

Sayfa Boyutu,Sayfa Hızı,Sayfa Yanıt Süresi,Tarayıcı Ön Belleğine Alma,Sayfa Yönlendirmesi, Kompresyon, Responsive Olma, Görüntü Kapısı, Render Blocking, Sayfa Başlığı, Meta Açıklamalar, Başlıklar, Site Haritası, SSL Sertifikası.

#2: NIBBLER

Nibbler ile sitemizin erişebilirlik, deneyim, pazarlama ve teknoloji performansına kısa sürede ulaşabilirsiniz. Erişebilirlik, sitemizin mobil ve engelli kullanıcılar tarafından erişim performansını gösterirken,deneyim ise kullanıcılarımızın ziyaret deneyiminden ne kadar tatmin olduğunu göstermektedir.

Pazarlama puanı ise sitenin ne kadar iyi pazarlandığını ve ne denli popüler olduğunu anlatmaktadır. Sitenin tasarımsal ve yazılımsal yapısı hakkındaki performansını ise teknoloji puanıyla anlaşılmaktadır.

Değerlendirmede Kullanılan Kriterler:

Printability, Internal links, Code quality, Analytics, Social interest, Popularity, URL format, Amount of content, Freshness, Images, Server behavior, Meta tags, Domain age, Headings, Incoming links, Page titles, Facebook page, Mobile, Twitter.

#3: WOORANK

Woorank sayesinde SEO, mobil, kullanışlılık, teknoloji, backlink, sosyal medya, lokal, SERP ve ziyaretçi performanslarını test edebiliriz.

#4: DAREBOOST

Dareboost aracı da önceki araçlara benzer biçimde yüze yakın kriterde websitemizin performansını göstermekte ve performansı artırmaya yönelik tavsiyelerde bulunmaktadır. Dilerseniz performans sonuçlarını rapor şeklinde indirebilirsiniz.

#5: GOOGLE PAGESPEED INSIGHTS

Bu aracın en önemli özelliği Google’ın websitemiz hakkında ne düşündüğünü öğrenmemizi sağlamasıdır. Sonuç raporu doğrultusunda yapılan düzenlemeler sitenin arama motoru performansını da doğrudan etkileyecektir.

BONUS: GTMETRIX

Gtmetrix ile diğer araçlardan farklı olarak sitemizin performansını rakip websitelerle aynı anda kıyaslayabilir, eksik olduğumuz noktaları tespit edebiliriz.

Web sitenizin performansını artırmak ya da yeni bir kurumsal web sitesi hazırlatmak mı istiyorsunuz? Bunun için bize info@b4mind.com’dan ve +90212 263 63 77 telefon numarasından hemen ulaşabilirsiniz!

Leave a Reply