Skip to main content

Genel tanım itibariyle Y Kuşağı (Milenials, Net Jenerasyonu), erişkinliklerine 21. yüzyılın başında ulaşan jenerasyona verilen isimdir. 1980 öncesi doğmuş olan X Kuşağı’ndan sonra gelmektedir.

Hangi yıl aralığında doğanların Y Kuşağı olduğuna dair şimdiye kadar çok farklı görüşler ortaya atılmıştır. Newsweek dergisine göre 1982 ile 2004 arasında doğanlar Y Kuşağı’nı teşkil etmektedir. Time dergisine göre ise 1980 ile 2000 arasında doğanlar bu kuşağı oluşturmaktadır. Her iki derginin tanımlaması genel kabul görmektedir.

X, Y ve Z Kuşakları kavramları her ne kadar ABD’de ortaya atılmış ve genel hatlarıyla Amerikan ulusunun kendi sosyo-ekonomik dengeleriyle alakalı tanımlamalar olsa bile, Sovyet Bloğu’nun yıkılmasından sonra ortaya çıkan küreselleşme dalgaları ve Internet’in icadı bu kuşak farklılıklarının küresel olarak, en azından asgari düzeyde, hissedilmesine sebep oldu.

Şimdi yazımızın başlığında da vaat ettiğimiz gibi en küçüğü 16 yaşında olan Y Kuşağı’nın en karakteristik 5 tüketim davramışı üzerinde duracağız.

SOSYAL ALIŞVERİŞÇİ

Alışveriş yaparken arkadaşları ve ailesinin görüşlerinden etkilenir. Satın alma kararı verirken görüşlerine ihtiyaç duyduğu kişilerle doğrudan online temas kurmak ister. İlgi duyduğu yeni ürünleri keşfedeceği, biriktireceği ve paylaşacağı online çözümler arar.

KELEPİR AVCISI

Önüne bir indirim fırsatı gelirse asla kaçırmaz. E-ticaret sitelerinin sağladığı indirim kuponları ve kampanyaların delisidir. Online olarak bu gibi “fırsatlardan” anında ve kesin olarak haberdar olmayı çok önemser.

ELİTİST

Sadakat programları tarafından ödüllendirilmeye bayılır. Ürünlerin kendisine “altın tepsi” ile sunulmasından hoşlanır. Farklı ve vazgeçilmez olduğunu hissetmek ister. Kişiselleştirilmiş ve özel bir alışveriş deneyimi yaşamak çok önemlidir. Genel kitleye hitap eden pazarlama mesajları onu pek heyecanlandırmaz.

ELİ SIKI, İDARELİ

Yalnızca ve yalnızca ihtiyaç duyduğu vakit satın alır. Parayı idareli harcar. Daima satın aldığı bir ürün değiştiği vakit uyarılmak ister.

DÜRTÜSEL

Bir web sitede önerilen ürünler sekmesine bakarak alış veriş yapar. Parıltılı, göz alıcı ürünlere karşı koymakta çok zorlanır. Bir tıkta satın alacak, dürtüsel davranışları vardır. Geçmiş satın alma kayıtları baz alınarak önerilen yeni ürünler hakkında online uyarılar almak isterler.

BONUS: ANA AKIM MEDYA KARŞITI

Çoğunlukla Y Kuşağı’ndakiler, ana akım medyada yer alan haber ve reklamlara oldukça mesafelidirler. Hatta ana akım medyaya karşın peşin hükümlü bir güvensizlikleri vardır. Bu sebeple dijital mecralarda yer alan, teknik ifadeyle kazanılmış medyaya karşı güvenleri vardır. Online değerlendirme siteleri, kulaktan kulağa reklamlar, uzman/akran görüşleri, testimonyal ifadeler, blog yazıları vb. bu kuşağın satın alma kararlarını çok etkiler.

Genel olarak, alışveriş ve satın alma kararı verirken duygusallık gösterirler. Favori markaları ve ürünleri hakkında en yeni ve avantajlı kampanyaları çok sıkı takip etme taraftarıdırlar. Beğenilerini sosyal ağlarda sürekli paylaşmak isterler. Y Kuşağı’nın alışveriş geçmişlerinin, tercihlerinin ve satın alma modellerinin çok iyi analiz edilmesi ve bu verilere göre onlara teklifler götürülmesi gerekir.

Türk Y Kuşağı, bilgiyi hem üretmek hem de tüketmek bağlamında son derece aktif sosyal medya kullanıcılarıdır. Türkiye’de bu kuşağın bu denli büyük ve aktif olması onu, pazarlama uygulayacılarının gözünde son derece arzu edilir bir hedef haline getirmektedir. 2014 TÜİK verilerilerine göre Türkiye’de 25-34 yaş arasında, 1980-88 doğumlular, 12 milyondan fazla insan vardır. Bu popülasyon Türkiye nüfusunun yaklaşık %16’sını oluşturmaktadır.

Y Kuşağı, bilgiye erişirken bir otorite figürüne ihtiyaç duymayan ilk kuşaktır. Yine internet ve sosyal medya sayesinde küresel olarak bağlanmış ilk kuşak olma özelliğine de sahiptir.

KISSADAN HİSSE

Y Kuşağı’nın davranış kalıplarından çıkaracağımız nihai sonuç. Bu kuşağı etkilemek için onları şaşırtmalı ve zevkten dört köşe etmelisiniz. Bunun karşılığında yüksek müşteri yaşam boyu değeri, marka sadakati ve savunuculuğu elde edeceksiniz.

Ne düşünüyorsunuz? Lütfen fikirlerinizi bizimle alttaki yorum kısmında paylaşınız. Soru ve görüşlerinizi bize info@b4mind.com’dan da iletmeniz mümkün.

One Comment

Leave a Reply