Skip to main content

Web trafiğiniz yeterli dönüşüm olmadansitenizden akıp gidiyor mu?

Arama motoru optimizasyonu, sosyal medya, blog ve reklamlar istediğiniz hedef kitleye ulaşmanızı sağlıyor ama dönüşüm hedeflerinize beklediğiniz katkıyı sağlamıyor mu?

Müşteri adayları, dijital pazarlama kampanyalarının yakıtıdır. Neticede müşteri adayları elde edemezseniz satış da gerçekleştiremezsiniz. Ancak müşteri adayı elde etmek zorlu bir süreçtir çünkü her biri, müşteri yolculuğunda farklı yerlerdedir. O bakımdan müşteri adaylarına ayrı ayrı ve özel olarak yaklaşmak gerekir.

Müşteri adayları çok değerlidir. Neden? Çünkü işletmenize bir şekilde ilgi duyduklarını belli etmiş ve sizin onlarla temas kurmanıza izin vermiştir. Yani, satış teklifi yapmanıza açık kapı bırakmıştır.Bu ilgi e-kitabınızı indirerek, bir online ankete cevap vererek, iletişim formunu doldurarak veya herhangi başka bir şekilde ifade edilmiş olabilir.

Fakat müşteri adayları ağaçta kendiliğinden yetişmiyor. Bazı pazarlama departmanları, satış departmanlarına yeterli sayıda nitelikli müşteri adayı iletmede zorluk yaşıyor. Bazıları ise gönderdiği çok sayıda kalitesiz, işe yaramaz adaylar ile satışı meşgul etmekten başka bir işe yaramıyor.

Peki, problem nerede olabilir? Markaların müşteri adayı elde etmek için sıkça yaptığı hatalar bu konuda bize fikir verebilir.

1: Müşteri Adayı Satın Almak

Açılış sayfalarından yeterince müşteri adayı kazanamayanlara başlangıçta e-mail listeleri satın almak cazip gelebilir. Halbuki, böyle bir yol kısa vadede bazı geri dönüşler sağlasa bile, uzun vadede büyük zararlar verecektir.

Mesela, IP adresiniz kara listeye alınabilir, daha sonraki e-mail kampanyalarınız engellenebilir, markanızı daha önce hiç duymamış olanlar sizi spam işaretleyebilir. Organik olmayan yöntemlerin saymakla bitmeyen zararları vardır.

2: Müşteri Yolculuğuna Uygun Açılış Sayfası İçerikleri Sunmamak

Müşteri adaylarını müşteri yolculuklarında bulundukları konuma göre değerlendirmemiz gerektiğinden söz etmiştik.

Bu aslında ne anlama geliyor? Her müşteri yaşadığı problemin farkındalık ve değerlendirme aşamalarını geçtikten sonra karar verme aşamasına gelir. Müşteri, bir ürüne veya hizmete ihtiyaç duyduğunu daha yeni keşfetmeye başlıyorsa bu keşfi destekleycek içeriklere ihtiyaç duyar.

Eğer müşteri problemin farkında ve çözüme yönelik yollar arıyorsa, yine bu duruma uygun içeriklere ilgi duyar. Karar aşamasında ise kararını destekleyecek içeriklere.

Eğer bir müşteri adayı sizin açılış sayfanızdaki formu doldurup, bir ürün demosunu kullandıysa, sonraki adımda aynı açılış sayfasını kullanmak istemeyecektir.

3: Blog Tutmamak

Kurumsal blogların bir müşteri adayı üretme canavarı olduğunu söylersek abarttığımızı düşünebilirsiniz. Biraz araştırırsanız neden böyle dediğimizi görebilirsiniz.

Genelde markalarımız blog yazmanın avantajlarını iyi anlayamıyor. Kısa vadede büyük geri dönüşler almak gibi hiç de rasyonel olmayan talepler oluyor. Halbuki blog tutmak uzun vadeli bir süreçtir.

Dünya çapında pazarlama otomasyon yazılımı satan bir firma olan Hubspot’a gelen tüm ziyaretçilerin %76’sı eski blog gönderilerine gelen ziyaretçiler. Hubspot’un blogger ekibi bugün bir ay tatile çıksa blog kanalından elde ettikleri müşteri adayı sayısında yine de ciddi düşüş yaşanmaz. Yani bugün yazdığınız bir blog makalesi bundan aylar, hatta yıllar sonra bile trafik ve müşteri adayı kazandırmaya devam ediyor. İşte kurumsal blogculuk aynı zamanda bu kadar sağlam bir iş.

4: Form Uzunluğunu Yanlış Ayarlamak

Açılış sayfaları müşteri adayı kazanılan yerlerdir. Bu sayfalarda aslında çok basit bir alışveriş gerçekleşir. Siz ziyaretçiye ilgilendiği bir şeyi verirsiniz, ziyaretçiniz de koyduğunuz formu doldurur.

Eğer alınan ve verilen arasında doğru dengeyi yakalayamazsanız müşteri adaylarınızı tek tek elinizden kaçırırsınız. Çok uzun formlar ziyaretçileri sizden kaçıracaktır.

5: Cazip Olmayan Teklifler Yapmak

Aslında önceki başlıkta da kısmen değindik. Açılış sayfaları bilgi alışverişinin yaşandığı kavşaktır. Ziyaretçilerinizden bilgi alabilmeniz için sizin de onlara kıymetli bir şeyler vermeniz gerekir.

Tekliflerinizi de çeşitlendirmeye çalışmalısınız. E-kitap, webinar, demo, indirim kuponu, rapor, broşür whitepaper, özel video, sunum…

6: En İyi Sayfalarınızı Dönüşüm İçin Optimize Etmemek

En iyi sayfalarınız en fazla ziyaretçinin geldiği sayfalardır. Ana sayfa bunların başında gelir. İdeal olarak iletişim sayfası, ürün sayfaları gibi sayfalar diğer önemli açılış sayfalarınızdır. Eğer blog tutuyorsanız, blogunuzda da çok sık ziyaret edilen belli başlı blog makaleleri vardır.

Eğer popüler sayfalarınızı optimize etmiyorsanız büyük bir fırsatı elinizin tersiyle itiyorsunuz demektir.

7: Sosyal Medyayı Yanlış Kullanmak

Sosyal medyayı takipçi sayısı, erişim sayısı, beğeni sayısına indirgemek gibi yanlış bir algıya sahibiz. Sosyal medyada yüksek etkileşim almak tek başına işe yaramaz. Eğer o etkileşimler açılış sayfalarımıza trafik olarak geri dönmüyorsa bekleneni veremiyor demektir.

Sosyal medya kampanyalarınızda müşteri adayı toplamayı birincil amaç haline getirin. Unutmayın ki satışa giden yol müşteri adayı elde etmekten geçer, daha fazla beğeni almaktan değil. Bin takipçiyle %2 dönüşüm kazanmak, on bin takipçiyle %0,19 dönüşüm elde etmekten iyidir.

Müşteri adayı dönüşümleri hakkında merak ettiğiniz tüm soruları bize info@b4mind.com adresinden sorabilirsiniz. B4Mind’a +90 212 263 63 77 nolu telefondan da doğrudan ulaşabilirsiniz!

Leave a Reply