Skip to main content

Yeni bir kitap mı yazdınız?

Kitabınızın geniş kitleler tarafından bilinmesini ve satın alınmasını mı istiyorsunuz?

Çeşitli kurumlardan, etkinliklerden, dergilerden, gazetelerden, web sitelerden konuk yazarlık/anlatıcılık teklifi mi almayı diliyorsunuz?

Dijital kanalların püf noktalarından yararlanarak kitleler üzerinde adınız ve kitaplarınız hakkında genel bilinirlik ve pozitif intiba sağlayabilirsiniz.

Gönderdiği tweetler, hazırladığı capsler, uydurma-komik haberler, manasız aşk aforizmaları ile çok satan kitaplara imza atmayı başarmış, yeni mecranın yeni nesil temsilcileriyle karşılaşmış olmalısınız. Eğer onlar yapabiliyorsa sizin de yapamamanız için ortada hiçbir sebep yok.

Bunu başarmanız için gerçekten söyleyecek bir şeylerinizin olması gerekir. Çünkü kitabı bitirdikten sonra da bu şeyler üzerinde epeyce yazmanız-konuşmanız-anlatmanız; hatta kitabınızı hazırlarken verdiğiniz emekten çok daha fazlasını harcamanız lazım. Başarının %1 yetenek %99 çalışmanın sonucudur.

(Kimse pazarlamanın kolay bir şey olduğunu söylemedi)

Kitabınızın pazarlamasını sadece yayınevinize bırakmamalı, kendi kitabınızın aynı zamanda pazarlamacısı olmalısınız.

Kendi kitabınızı etkin biçimde pazarlayabilmeniz için 1: Okuyucu gibi düşünebilmeniz, 2: Arı gibi çalışmanız, 3: Aşama aşama her defasında çok daha fazla kişiye dokunabilmeniz gerekir.

“En çok önem verdiğimiz ve obsesyon düzeyinde üzerinde durduğumuz tek şey müşteridir. Hedefimiz dünyanın en müşteri merkezli şirketi olmak.” – Jeff Bezos

Şimdi dijital mecralarda kitap pazarlamanın püf noktalarına geçebiliriz:

Kitap satış sitelerindeki, kitabın konusunu, üslubunu, referanslarını içeren açıklama kısmını son derece cazip, çekici, merak uyandırıcı ve karşı konulmaz yapmalısınız. Kitabınızın açıklama kısmını asla editörlere bırakmamalı, bizzat kendiniz hazırlamalısınız. Nasıl ki matbu bir kitabı sattıran başlık ve arka kapaksa, dijital kitap satışında kitabı sattıran da başlık ve kitap açıklamasıdır.

Kitap açıklaması yazarken kitabın hedef kitlenize ne gibi yararlar sağlayacağını anlatmalı ve sıkça sorgulanan alakalı anahtar kelimeleri metninizde geçirmeye çalışmalısınız.

Satış sitelerinde varsa yazar sayfanızdaki tüm metinleri ve görselleri bizzat veya bir profesyonel eliyle hazırlamalı, hedef kitlenizin sizin hakkınızda merak ettikleri belli başlı sorulara bu sayfada yanıt vermelisiniz. Yazar sayfasını klasik biyografik bir metnin ötesine taşıyıp okuyucularınızla samimi bir bağ kurabileceğiniz mecraya dönüştürmelisiniz.

Bir başka önemli husus ise kitabınızın online değerlendirme alması, bir başka deyişle kritik edilmesidir. Hedef kitlenizin kitabınız hakkında değerlendirmeler olduğunu görmesi, kitaba bir şans vermeleri gerektiği düşüncesini doğuracaktır.

Bu bakımdan ilk önce kendi yakın çevrenizin kitabınızı değerlendirmesini isteyin. Kişisel bağlatılarınızla tek tek görüşüp kitabınızı anlatın. Onlara kitabınızın kopyasını gönderin. Sosyal ağlarda kitabınız hakkında görüşlerini yazmalarını, online değerlendirme sitelerinde puan vermelerini, satış sitelerinde yorum yapmalarını talep edin.

Kendi sosyal ağlarınızda kitabınızın fikrinin ortaya çıkmasından, kapağının hazırlanıp matbaya gitmesine kadar tüm süreçlerinden bahsedip, kişisel çevreleriniz ve takipçileriniz arasında beklenti yaratın. Eğer bunu tutkuyla yaparsanız kitabınıza karşı hissettiğiniz yoğun duygular sosyal çevrenizi de etkileyecektir.

Uzun zamandır blog yazıyorsanız bu size zaten belli ölçüde bilinirlik sağlayacaktır. Blog yazarlığı, yazarlık becerileriniz ortaya dökmekte son derece etkili bir silahtır. Daha kitabınız ortaya çıkmadan ciddi bir okuyucu kitlesine sahip olabilirsiniz.

Ciddi bir blog trafiği ile okuyucularınızın blogunuza abone olmalarını sağlayıp, e-mail bilgilerini toplayarak binlerce takipçiye sahip olduğunuza şahit olacaksınız. Çünkü bütün internette içerik üretenler (makale, video, sunum vb.) %3 gibi çok küçük bir kesim iken sadece içerik tüketen %97’dir. Bundan dolayıdır ki, samimi, düzenli ve ilgi çekici biçimde,herhangi bir konu hakkında uzun bir süre boyunca blog yazmanız kendi okuyucu tabanınızı bulmanızı garanti edecektir. Kısacası, sürekli anlatırsanız sonunda mutlaka dinleyecek birilerini de bulacaksınız.

Daha ilk kitapları basılmadan önce aylık yüz bin trafik elde eden blog yazarlarının olduğunu ve ayrıcalıklı bir kesmin blog makaleleriyle günlük bazda bazı ulusal gazetelerden bile daha çok okunduklarını düşünürsek blogculuğun hiç de hafife alınmaması gerektiği sonucuna ulaşabiliriz.

Blogunuzda yeni kitabınız hakkında uzun bir yazı hazırlayın. Bu yazıyı belli başlı birçok kitap eleştirmenlerine mention atın. Yazınızı tüm yerel ve ulusal gazetelerin kitap editörlerine e-mail atın. Kitap gruplarında, forumlarında paylaşın. Goodreads gibi kitap sosyal ağlarında dikkatlere sunun.

Kendi sitenizde/blogunuzda kitabınıza özel bir açılış sayfası hazırlayın. Açılış sayfanızı tüm e-mail listenize kitap duyurusu veya kısa süreli özel indirim açıklamalarıyla gönderin. Blog abonelerinizden kitabınızı değerlendirmesini rica edin. E-mail listenize özel kampanya hazırlayın. Kitabınızın bir bölümünü incelemeleri için pdf olarak listenize gönderin.

Kitabınız hakkında gelen her türlü soru ve görüşe cevap verin. Kitabınızla ilgilenenlere teşekkür edin. Mevcut blog makalelerinizden oluşturacağınız bir e-kitabı ücretsiz olarak sunun. Ücretsiz kitabınızı indirenlere asıl kitabınızı özel bir indirimle teklif edin. Ücretsiz kitabınızı,geniş kesimlerce kolayca indirilebilmesi için birçok dizine, bloga, siteye yükleyin.

Kitap blogcularıyla temasa geçin. Sizin hazırladığınız tanıtım yazısını yayımlamalarını rica edin.

Tanıdığınız diğer yazarların kitabınızı tanıtan bir tweet atmalarını isteyin. Kitabınızdan alıntılar içeren en az yüz görsel oluşturup tüm mecralarda yayımlayın. Facebook’ta kendi kitap grubunuzu oluşturup tüm çevrenizi gruba ekleyin. Çevrelerinizin de kendi çevrelerinden en az üç kişiyi gruba eklemelerini rica edin.

Kitabı tartışmak için oluşturacağınız hashtag ile Twitter chat yapın. Kitabı okuyanlarla bir buluşma düzenleyip Facebook, Youtube vb. mecralarda canlı yayın yapın. Kitabınıza ait Facebook hayran sayfası oluşturun. Okuyucularınızdan kitabınızla çekilmiş fotoğraflarını göndermelerini isteyin, Instagram ve Pinterest’te paylaşın.

Alakalı Linkedin gruplarında kitabınızı tanıtın. Facebook ve Linkedin reklamları verin. Kitabınızdan alıntılarla bir Slideshare sunumu hazırlayın. Kitabınızdan tweet edilebilir uzunlukta alıntılar çıkarın.

Kitap yorumu yapan podcastçilerle temasa geçin. Yeni bölümlerinde kitabınızdan bahsetmelerini rica edin. Kendi podcastlerinizi oluşturun. Kitabınızı hem matbu hem de dijital formatta (.epub, .pdf, .mobi) satışa sunun. Dijital formatlara daha ucuz bir fiyat belirleyin.

Satışa yönelik harekete geçirici mesajlar içeren bannerlar oluşturup sitenize, blogunuza, e-mail imzanıza yerleştirin.

Etrafınızdaki uygun yerlerde kitap okuma geceleri düzenleyin.

Kitabınızın vermek istediği mesajlarla uyum sağlayacak bir markayla kitabınızın tanıtımında ortaklığa/sponsorluğa gidin.

İlk kitabınızla daha fazla bilinirlik kazanmak için kitabınızın gelirlerinin bir kısmının veya tamamının bir vakfa/derneğe/hayır kurumuna bağışlanacağını söyleyin.

Sitenizde kitabınızı tanıtan bir pop-up hazırlayın. Alakalı bir konuda ücretsiz bir webinar veya kurs hazırlayıp kitabınızın tanıtımını yapın. Sitenizin üst kısıma bir HelloBar ekleyin. Kitabınıza yeni edisyonlar oluşturun.

En çok okunanlara girmek, en hızlı yükselenlere girmek, ödül almak vb. tüm başarılarınızı okuyucu kitlenizle paylaşın.

Kitabınızın göz alıcı bir kapağa sahip olması için profesyonel grafikerler/tasarımcılarla anlaşın. Kitabınızın imla ve gramer hatalarını minimuma indirmek için profesyonel bir okur tutun. Kitap içindeki bölümlerde ilgili kısımlara kullanım haklarını satın aldığınız son derece canlı, ilgi çekici veya açıklayıcı görseller ekleyin. Bölüm bölüm anlatmak istediklerinizi destekleyecek çizimler yapmak üzere bir karikatüristle çalışın.

Aynı zamanda bir seminer/work shop düzenliyorsanız talihli birkaç okuyucunuzu ücretsiz davet edin.

Bir yazar olarak kişisel markanızın oluşturulması ve kitabınızın pazarlanma sürecinde profesyonel desteğe mi ihtiyacınız var?

B4Mind Marka Danışmanlığı kitabınızın hak ettiği değeri görmesini ve hedef kitlenizle dijital mecralar vasıtasıyla doğrudan temas kurmanızı kolaylaştıracak profesyonel çözümler sunuyor. Bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin!

Leave a Reply