Skip to main content

Z kuşağı bir tanıma göre 1996, bir tanıma göre ise 2000 ve sonrasında doğanlara verilen bir isimdir. Bu kuşağın, 2000 ve sonrasında doğanlar olarak kabul edilmesi daha yaygındır. Bu sebeple biz de yazımızda bunu baz alacağız.

Henüz etkileri hissedilmese de kısa süre sonra bu kuşak çalışan, tüketici, yatırımcı ve oy veren olacaklar. 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez sandık başına gidecek ve ülkenin geleceği hakkında söz sahibi olacak. Oy vermenin yanı sıra milletvekili seçilme imkanına dahi sahip olabilecekler.

Hedef kitlesi çocuklar olan markalar haricinde, diğer tüm küresel markaların Z kuşağına on senedir hazırlandığını söyleyebiliriz. Otomobil sektörü, bankacılık sektörü, enerji sektörü, turizm sektörü ve daha birçok farklı sektör yeni kuşağın reflekslerini ölçmeye uğraşıyor.

Z kuşağı yetişkinliklerini yaşayan Y kuşağının yerini alıyor. Satın alma karar ve davranışları, beklentileri, anlayışları bir önceki kuşağa çok da fazla benzemiyor. Marka ve pazarlama yöneticileri olarak görevimiz Z kuşağını yakından tanımak. İşte bu yazının da çıkış noktası tam da bu.

Z Kuşağının Temel Karakteristikleri Neler?

Araştırmaların genelinde Z kuşağı şu şekilde tanımlanıyor: Kendini tanıyan, kendine güvenen, bağımsız, yenilikçi ve hedef odaklı.

Z kuşağının Y kuşağından en belirgin farkı çok daha pragmatik olmaları. Başka bir fark ise sosyal medya ve internet öncesi dönemi hiç bilmemeleri. Online yaşamak onların doğalarının gereği. Cihazlarıyla online olmadan yaşamayı hayal bile edemiyorlar.

Dahası, hayatlarında ekonomik kriz dahi yaşamış değiller. Y kuşağı 80’li yılların yokluğu, 90’lı yılların terör-kriz-ekonomik istikrarsızlık denklemleriyle büyüdü. Z kuşağı ise nispeten istikrarlı, dışa açık ve refah düzeyi yüksek bir ülkede.

İlginizi Çekebilir: Y Kuşağının En Karakteristik 5 Tüketim Davranışı – B4Mind Blog

Z kuşağındakiler diğer kuşaklara göre çok farklı yetiştiriliyorlar. Asosyal-apolitik kuşak olarak lanse edilen Y kuşağı Cumhuriyet Mitingleri ve Gezi Parkı protestolarıyla böyle olmadığını gösterircesine rüştünü ispat etti. Henüz Z kuşağının politik duruşu hakkında fikir elde edebileceğimiz yeterli veriye sahip değiliz. Türkiye özelinde elimizdeki en net veri, Y kuşağı ile Z kuşağı arasındaki geçiş dönemi olan 18-24 yaş grubunun geçtiğimiz referandumda %65’lere yaklaşan bir oranda hayır oyu vermesi.

Z kuşağı üzerine bir diğer tanımlama ise şöyle: Küresel, sosyal, görsel düşünen ve teknoloji odaklı. Dünya ile en çok bağlantılı, en eğitimli ve en sofistike kuşak. Aynı zamanda teknolojik yenilikleri en önce benimseyip kullanan kuşak. Ayrıca marka etkileyicileri (influencer), sosyal medya ve popüler kültürün liderleri.

Yüksek nüfus artışı, bebek ölüm oranlarındaki azalma sebebiyle tahminlere göre 2020 yılındabu kuşağın nüfusu 1,5 milyar olacak.

Bu kuşak geleceği sadece yaşamayı değil değiştirmeyi hedefliyor.

Markalar Z Kuşağına Pazarlama İletişimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Şimdi Z kuşağı hakkında genel bir izlenimimiz var. Peki, ya sonra? Madde madde eylem planımızı yazıp, makalemizi sonlandıralım:

  1. Z kuşağı ile tek taraflı değil çift taraflı bir iletişim kurun. (Tek taraflı iletişimin zaten hiçbir etkisi olmayacaktır)
  2. Size gelmelerini beklemeyin; çevrim içi veya çevrimdışı fark etmez, Z kuşağına daima yakın olun.
  3. Deneyimlerini ve görüşlerini asla küçümsemeyin. İhtiyaç duydukları tüm bilgileri verin.
  4. Çok kanallı pazarlama stratejileri belirleyin. Çünkü her yerdeler! Tablet, pc, akıllı telefon, çevrimiçi-çevrimdışı… Kolayca erişilebilir olun.
  5. Slogansı değil kendiniz olun. Yüzeyselliğe, yapmacıklığa bu kuşağın karınları tok. Sakın kandırmayı denemeyin.
  6. Pazarlamanın 4P’sini beraber tanımlayın. Seslerine mutlaka kulak verin.
  7. Kullandıkları özel dili, jargonu, kelimeleri öğrenin.
  8. Geleneksel yaklaşımları bir kenara koyun. Yenilik taleplerini karşılayın.
  9. Fonksiyonelliği öne çıkarın. (Y kuşağına göre çok daha pragmatik kuşak olduğundan bahsetmiştik!)
  10. Değer tanımlarını öğrenip, onlar için ona göre değer üretin.

 

Bu makale B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır. Marka ve pazarlama üzerine en  kapsamlı ve güncel makalelerin yer aldığı B4Mind Blog’u sosyal medyadan takip edebilir ve favorilerinize ekleyebilirsiniz!

Leave a Reply