Skip to main content

Dijital olarak dönüşmüş işletmeler faaliyetlerinin her türlü aşamasına dijitali dahil etmiş ve dijital olgunluğa erişmeyi hedeflemiş işletmelerdir.

Değişimi hedefleyen her türlü stratejik planın altında, pazarlama kanalından bağımsız olarak işletmenin geniş kitlelere benzersiz ve değerli deneyimler sağlamak istemesi yatar.

Dijital dönüşüm istenir çünkü esas mesele rekabette öne çıkmak, marka olarak farklılaşmak ve farklılaştırılış, kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri sunmaktır.

Bir önceki yılla kıyaslandığında, geçtiğimiz sene işletmelerin organizasyonel yapılarına dijitalin entegre edilmesinde duraksamalar olduğu görülüyor. Geleneksel yaklaşımlar ve statüko korunmaya devam etti.

Dijital dönüşüm bağlamında 2017’de, önceki senelerde başlayan ancak 2016’da kısmen azalan kıpırdanmaların yeniden başlayacağı ve fayların yeniden harekete geçeceğine dair önemli emareler var.

DİJİTAL PAZARLAMANIN İŞLETMELERİN PAZARLAMA STRATEJİLERİNDEKİ YERİ

Son iki yılda “önce dijital” diyen organizasyonların oranı %3 azaldı.

Dijital, organizasyonumuzdaki pazarlama faaliyetlerinin tamamına nüfuz ediyor diyenler ise geçen seneye göre %1 azalmış.

Neyse ki dijital, pazarlama faaliyetlerimizin çoğuna nüfuz etti diyenler %4 artış gösterdi.

 

DİJİTAL PAZARLAMADA ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ YILIN ÇOK ÖNEMLİ HUSUSLARI

Müşteri yolculuğunu optimize etme önümüzdeki birkaç yıl için dijital pazarlama stratejilerinde işletmelerin en çok önemseyeceği konu olmaya devam edecek.

Birden fazla kanalda verilen mesajların tutarlılığından emin olmak ise %3 artış göstererek ikinci sırayı teşkil ediyor.

Bir diğer önemli nokta ise dijital pazarlama departmanının yeni teknikler, disiplinler ve kanallarla donatılması yani kurum içi eğitim.

Mobil kullanıcıları daha iyi anlamak, online verileri offline deneyimi iyileştirmede kullanmak, kullanıcıların cihaz tercihlerini anlamak diğer öncelikli konular.

 

ORGANİZASYONLARIN ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YILDA KENDİLERİNİ FARKLILAŞTIRMAK İSTEDİKLERİ NOKTALAR

Müşteri deneyimi işletmelerin farklılaşmak istediği birinci konu olarak göze çarpıyor. Dikkat çeken en önemli ayrıntı ise şirketlerin müşteri deneyimini farklılaştırma konusuna neredeyse ajanslar kadar değer veriyor olması.

Farklılaşmak için ürün-hizmet inovasyonu yapmak, hizmet noktalarındaki itibarı artırmak ve ürün-hizmet kalitesini geliştirmek ikinci, üçüncü ve dördüncü sırayı alıyor ve tüm bu noktalarda farklılaşmak konusunda şirketler ajanslardan daha istekli.

Çevrimiçi-çevrimdışı entegrasyonu sağlamak ise beşinci sırada yer alıyor.

İşletmeler fiyatta farklılaşmak konusunda oldukça isteksizler.

 

2016’DA ÖNE ÇIKAN EN BÜYÜK FIRSATLARI

Sırasıyla, müşteri deneyimini optimize etmek, sosyal pazarlama, dijital deneyimler için çok güçlü içerikler yaratmak, video pazarlama, müşteri yolculuğu yönetimi, çok kanallı pazarlama, veri temelli pazarlama, mobil kullanıcılara erişime ve onları anlama, pazarlama otomasyonu kullanma.

 

İŞLETMELERİN 2017 DİJİTAL PAZARLAMA BÜTÇE PLANLAMALARI

 

Bütçede sosyal medya pazarlaması, içerik pazarlaması, kişiselleştirme, video reklamcılık ve müşteri adayı yaratma ağırlık kazandı.

Webinar, gösterim reklamları, satış yetkilendirme, ödemeli arama reklamları ve ortaklık pazarlaması ise gözden düşenler oldu.

Özellikle arama ve gösterim reklamlarının daha az itibar görmeye başlaması altı çizilmesi gereken bir nokta.

SEO, e-mail ve mobil pazarlama ise önemini korumaya devam ediyor.

 

2017 DİJİTAL PAZARLAMA ÖNCELİKLERİ

Organizasyonlar 2017’de en çok içerik pazarlamasına yoğunlaşacak. Sosyal medya angajman oranlarını artırmak, hedefleme ve kişiselleştirme yapmak ise içerik pazarlamasını hem takip eden hem de tamamlayan hususlar.

Marka inşası, viral pazarlama, müşteri yolculuğu yönetimi, çok kanallı kampanya yönetimi ve arama motoru pazarlaması şirketlerin önem vereceği diğer uğraş alanları olacak.

Arama motoru pazarlaması konusuna biraz açıklık getirmekte fayda var. Son yıllarda arama motoru pazarlamasından yalnızca arama reklamları algılanıyor. Halbuki arama motoru pazarlamasına arama motoru optimizasyonu da dahildir.

SEM (Search Engine Marketing) = SEA (Search Engine Advertising) + SEO (Search Engine Optimization).

Bu makale, E-Consultancy ve Adobe’un ortaklaşa yayımladığı 2017 Dijital Trendler Raporu’ndan yola çıkılarak, yerel markaların pazarlama iletişim stratejilerine yol göstermesi için B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır.

Leave a Reply