Skip to main content

Google’da saniyede 40 bin anahtar kelime sorgusu yapılıyor. Bu rakam aynı zamanda, günde 3,5 milyar, yılda 1,2 trilyon arama yapıldığı anlamına geliyor. İşin daha garibi, Google’da her gün yapılan aramaların yaklaşık yüzde yirmisi daha önce hiç yapılmamış aramalar, yani yeni anahtar kelimeler. İşte, doğru anahtar kelime seçiminin asla hafife alınmaması gerektiğinin en sağlam gerekçesi. Çünkü her bir anahtar kelime yeni bir pazar ve yeni bir rekabet ortamı. Rekabet meydanında siz olmazsanız meydan rakiplerinize kalır.

Bir kullanıcı Google da herhangi bir anahtar kelime sorgusu yaptığında kendi web sayfamız da dahil olmak üzere milyonlarca sayfadan oluşan bir sonuç ekranı ile karşılaşır. Bu sonuçlarda en yararlı ve alakalı sayfalar ilk sayfada çıkarken, daha az alakalı olanlar daha arka sayfalarda yer alır. Bir arama sorgusuna 2 milisaniyede cevap getirmek için Google binden fazla bilgisayardan eş zamanlı olarak faydalanır.

Her SEO çalışması anahtar kelime araştırması ile başlar. Çünkü anahtar kelimeler bizim hedef kitlemizi, müşterilerimizi, ulaşmak istediğimiz kişileri tanımlar. Bu bakımdan son derece kritiktir.

Hangi sorguları yapan kişilerin işletmemiz için yararlı, hangilerini yapanların ise yararsız olduğunu daha en başından belirlemek gerekir. Gelen ziyaretçilerin potansiyel bir müşteriye dönüşüp dönüşmeyeceğinin ve o anahtar kelimenin kárlı olup olmadığının göstergesi bu olacaktır.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Google arama sorgularını sonuçlarla eşleştirirken anahtar kelimeyle sonucun arasındaki alakadarlık düzeyine hayati önem atfeder. Sayfanız teknik açıdan çok iyi olmasa bile sadece yüksek bir alakadarlık, doyurucu ve derin içerik ve pozitif bir deneyim sağlaması halinde bile sizinkisinden altyapı olarak çok daha iyi olan siteleri geçebilir.

Sıradan değil “mükemmel” bir kullanıcı deneyimi Google’ın değişmez kanunudur. Google’ın resmi sayfasında yer alan misyon ifadesini yeniden tekrarlaylım: Dünyanın tüm bilgilerini organize etmek ve bu bilgileri evrensel olarak erişilebilir kılıp, kullanışlı hale getirmek.Trilyonlarca sayfadan oluşan bu devasa kütüphaneyi hangi marka daha iyi beslerse o marka daha başarılı olacak ve daha fazla kár elde edecektir. Güzel. Peki ama nasıl? Cevabı son derece basit. Seçilecek kárlı anahtar kelimelerle.

Hem Google hem de kullanıcı deneyimi için mükemmel anahtar kelime seçimi olmazsa olmazdır. O halde asıl meselenin doğru anahtar kelimeyi hedeflemek olduğu sonuca ulaşabiliriz.

En doğru anahtar kelimeleri nereden  bulabiliriz?  İşte bu makalenin yazılış gerekçesi tam da bu. Potansiyel müşterilerinize elinizden kaçırmamak ve Google’ın ilgisini kazanmak için mutlaka yararlanmanız gereken anahtar kelime araştırma kaynaklarına değineceğiz.

#1 – Anahtar Kelime Araçları

Anahtar kelime araştırması yaparken ilk başvurulan yol anahtar kelime aracı kullanmaktır. Genelde bu araç Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı olmakla beraber Wordtracker, Übersuggest, SEMrush, Keywordtool.io ve daha birçok benzer araçtan da istifade edilir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcısı, bir anahtar kelimeyle alakalı anahtar kelimeleri bulmamızda, o anahtar kelimenin aylık arama hacmini öğrenmemizde ve anahtar kelimenin reklam teklif fiyatını görmemizde yardımcı olur. Aslında Google bu aracı Adwords reklam platformunun kullanıcıları için hizmete sunmaktadır. Yani bizden SEO yapmamızı değil reklam vermemizi ister.

Yeri gelmişken söylemekte yarar var. SEO da arama motoru reklamları da aynı kaynaktan, yani anahtar kelimelerden beslenir. Dolayısıyla burada yer alan anahtar kelime bulma fikirleri hem SEO (Search Engine Marketing) hem de SEA (Search Engine Advertising)  için geçerlidir.

Google’ın anahtar kelime aracı haricindeki araçların kullanımı sınırlıdır. Detaylı anahtar kelime araştırması yapmamız için ücretli üyelikler ister. Ayrıca birçok araç Google Türkiye özelinde kısıtlı bilgiler sunmaktadır. Bu yüzden gerçek anahtar kelime fırsatlarını kaçırmamak için başka yollara da fırsat tanımak gerekir.

#2 – Google Aramada Otomatik Tamamlama ve İlgili Aramalar

Araç gerektirmeden kolayca faydalanabilecek bir yöntemdir. Arama kutusunda bir anahtar kelime sorgusu yaparken Google’ın bize tavsiye ettiği anahtar kelimeleri ifade etmektedir. Yani Google’ın nazarında, yazdığımız anahtar kelimelerle en alakadar anahtar kelimeleri öğrenmiş oluyoruz. Benzer biçimde, dünyanın iki numaralı arama motoru olan Youtube’da da aynı yöntem kullanılabilir.

İlgili aramalar ise, arama sonucunun en alt kısmında yer alan ve girdiğimiz anahtar kelime üzerine yaptığımız araştırmayı derinleştiren anahtar kelimelerdir. Buradan da ciddi bilgilere ulaşmak mümkün.

Bu iki yöntem son derece kullanışlı, etkili, bize çok şey anlatan ama bir o kadar da eskimiş yöntemler. Başka nasıl anahtar kelime fikri bulabiliri?

#3 – Google Trends

Bir anahtar kelimenin 2004 yılında itibaren arama hacmindeki seyri görmenizi sağlayan son derece kapsamlı bir araç. Şüphesiz buradan mevcut anahtar kelimelerdeki yoğunluğu ve yükselen arama trendlerini tespit edebilirsiniz.

Google Trends’de gün gün en fazla aranan anahtar kelimeler gösterilir. Genel kategorinin altında 50 ila 100 arasında anahtar kelme(-ler) bulunur. Aynı zamanda popüler anahtar kelimeler 6 ayrı alt kategoriye göre takip edilebilir. Bu kategoriler: Bilim/teknoloji, eğlence, en çok okunan haberler, iş, sağlık ve spor.

Bu araçla biraz haşır neşir olarak kısa sürede onlarca farklı anahtar kelime fikri bulabilirsiniz.

#4 – Meta Tag Araştırması

Rakiplerinizin kendi sitesinde kullandığı anahtar kelimelere bakmak hiç aklınıza gelmiş miydi? Tüm web sayfalarında title, description ve keywords adında üç adet meta etiket bulunur. Buralarda yazılanlardan “ilham alarak” sizin daha önce düşünemediğiniz yeni anahtar kelimeler bulmanız mümkün.

Bir sitenin meta bilgilerini kolayca, herhangi bir araç kullanmaksızın görmek için anasayfada sağ tıklayıp, sayfa kaynağını görüntüle seçeneğine tıklamanız ve sayfanın üst kısımlarında meta name=”keywords” ifadesini bulmanız yeterli olacaktır.

#5- Site Haritası Araştırması

Rakiplerimizin site haritasını incelemek de bize son derece anlamlı bilgiler kazandıracaktır. Site haritaları bir web sitenin genel sayfa yapısını, sayfa hiyerarşisini, gönderilerini, etiket sayfalarını, kategori sayfalarını tek bir elden görememize yardımcı olacaktır. Rakibe ait bir blogun site haritasına bakarak kullandığı etiketlere göz attığımızda yüzlerce anahtar kelime karşımıza çıkacaktır.

İncelemek istediğiniz sitenin site haritasını bulmak için şu ücretsiz aracı kullanabilirsiniz.

Makalemiz ikinci bölümüyle devam edecektir. Lütfen soru ve görüşlerinizi info@b4mind.com adresinden bize ulaştırın. Bu makale B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır.

Leave a Reply