Skip to main content

İki binli yıllara girmemizle beraber Türkiye Cumhuriyeti ile İngiltere arasındaki ticaret hacminde ülkemiz lehine son derece olumlu bir tablo oluştu. Öyle ki dünyanın altıncı büyük ekonomisi olan İngiltere, dış ticarette ithalat-ihracat dengesi bakımından fazla verdiğimiz ender gelişmiş ekonomilerden biri. Türkiye 2001 yılından beri dış ticaret fazlası verme başarısını sürdürüyor. (Kaynak: Ekonomi Bakanlığı)

2005-2015 yılları arasındaki on yıllık dönemde ticaret hacmi %50’den fazla yükseldi. Yine bu süre zarfında İngiltere’ye olan ihracat %300 artış gösterdi.

İNGİLTERE’YE NELER İHRAÇ EDİYORUZ?

İlk on ihraç kalemine bakıldığında Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin çoğunlukla ham madde, yarı-mamul ürünler, yedek parça, taşıt ve tekstil ürünlerinin olması dikkate değer noktalar.

  1. Altın (ham, yarı işlenmiş, pudra halinde),
  2. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar,
  3. Otomobil, steyşın vagonlar, yarış arabaları,
  4. Tişört, fanila, diğer iç giyim eşyası (örme),
  5. İzole edilmiş tel, kablo; diğer izole edilmiş elektrik iletkenleri; fiber optik kablolar,
  6. Kadın/kız çocuk için takım, takım elbise, ceket vs.,
  7. Televizyon alıcıları, video monitörleri ve projektörler,
  8. Kara taşıtları için aksam, parçaları,
  9. Çorap; külotlu, kısa; uzun konçlu, soketler (örme),
  10. Kazak, süveter, hırka, yelek vb. Eşya (örme).

 

İNGİLİZ EKONOMİSİ İÇİN TÜRKİYE’NİN ÖNEMİ

Londra Ticaret Müşavirliği’nin 2008 yılına ait raporu gösteriyor ki Türkiye 4,7 milyar dolar ile İngiltere’nin en fazla ithalat yaptığı 17. ülke. İngilizlerin ithalatta en fazla ihtiyaç duyduğu ilk üç ülke sırasıyla: Almanya, ABD ve Hollanda. (Kaynak: İTO)

Türk Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göreyse 2015 yılı itibariyle iki ülke arasındaki ticaret hacmi 16,1 milyar dolar. 10,6 milyar dolar ihracat ve 5,5 milyar dolar ithalat. Ticaret hacmi bir önceki yıla göre %1,7 artış gösterdi. 2002-2015 yılları arasında Birleşik Krallık’a yapılan Türk yatırımları 1,6 milyar dolar. (Kaynak: MFA)

Öte taraftan, İngiltere’nin en çok ihracat yaptığı ilk 20 ülkenin arasında Türkiye yok. Türkiye’nin İngiltere’den ithal ettiği ürünler ise ithalat hacmine göre sırasıyla şöyle:

  1. Kazan, makine ve cihazlar, alet ve parçaları,
  2. Motorlu kara taşıtları, bunların aksam ve parçaları,
  3. Demir ve çelik,
  4. Eczacılık ürünleri,
  5. Elektrikli makine ve cihazlar, aksam ve parçaları,
  6. Plastik ve plastikten mamul eşya,
  7. Organik kimyasal ürünler,
  8. Optik, fotoğraf, sinema, ölçü, kontrol, ayar cihazlar, tıbbi aletler, vb,
  9. Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve müstahsalları, mumları,
  10. Debagat ve boyacılıkta kullanılan hülasa, boya, macun, sakızlar.

 

İNGİLTERE’YE MARKA YATIRIMI

Yaklaşık 17 milyar dolara ulaşan toplam ticaret hacminin, Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda 25 milyar dolara ulaşması ne kadar rasyonel ve gerçekleşebilir bir hedeftir bunu zaman gösterecek. Ancak Türk-İngiliz ticaretinin, özellikle İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı almasından sonra Avrasya ile yakın ekonomik ilişkilere girme stratejisiyle beraber derinlik kazanacağını öngörmek mümkün. Netice itibariyle İngiltere, Türk markaları için büyük fırsatlar sunuyor.

TÜRK MARKALAR NEDEN İNGİLTERE’YE YATIRIM YAPMALI?

Birleşik Krallık, sofistike, bilgili ve çeşitlilik arz eden tüketici tabanı; kalite ve inovasyon anlamında dünya çapındaki itibarıyla dünya tüketim alışkanlıklarını etkileme kabiliyeti sayesinde küresel markaların Avrupa’da yatırım yaptığı güçlü bir pazardır.

Markanızla bir dünya markası olma yolunda atacağınız en büyük adım buraya açılmak olacaktır. Sağladığı prestij ve yüksek kredibilite sayesinde gerek Avrupa gerekse de dünya pazarına Birleşik Krallık vasıtasıyla açılabilirsiniz.

Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Departmanı (UKTI) Birleşik Krallık’ta yatırım yapacak yabancılara her türlü teknik ve bürokratik desteği fazlasıyla sağlıyor. Belirlenecek doğru strateji ve profesyonel destek ile yatırımcıların bu pazardan azami fayda elde etmesi için gereken her türlü enstrümanı bulması gayet mümkün.

Markanızı Birleşik Krallık’a taşıdığınızda UKTI’nin size eleman bulma, vize ve göç, inovasyon ve teknolojik destek, vergi ve finansal araçlara erişim, emlak edinme, planlama gibi temel konularda ciddi destekleri olacaktır. Sektör ve teknoloji uzmanlarıyla temas kurmanıza rehber olacak, Birleşik Krallık’ın içindeki birimleriniz arasında bağlantı kurmanıza,deniz aşırı ticaret yapmanıza katkı sağlayacaktır. Yerel otoritelerle, teşvik, arge ve planlama uzmanlarıyla, çözüm ortakları ve iş ağıyla buluşmanıza destek olacaktır. Birleşik Krallık ve özelde İngiltere dünyanın en “iş dünyası ve şahsi teşebbüs dostu” bölgelerinden biridir.

Bir marka danışmanına mı ihtiyacınız var?

İngiltere’ye açılmak istiyor ama nasıl bir planlama yapmanız gerektiği konusunda emin değil misiniz?

Markanızı İngiltere’ye taşımada karşınıza çıkacak her türlü teknik ve hukuki sorunların çözümüne dair sunacağımız yatırım danışmanlığı, pazar-ürün araştırması ve marka çalışmalarıyla yurt dışına açılma hususunda size engel teşkil edecek her türlü noktayı bertaraf etmenizde yardımcı oluyoruz.

2017 yılı itibariyle açtığı Londra ofisiyle Türkiye’nin ilk uluslararası marka danışmanlık şirketi olan B4Mind, Birleşik Krallık’a yapacağınız her türlü yatırımda size profesyonel destek sağlayabilir. 

B4Mind Marka Danışmanlığı hakkında daha fazla bilgi almak için hakkımızda sayfamızı okuyabilir veya dilerseniz bize hemen şu sayfadan ulaşabilirsiniz!

Leave a Reply