Skip to main content
Yapılan tüm Google aramalarının %50’sinin yerel arama olduğunu ve bu aramaların %67’sinin satışla sonuçlandığını biliyor muydunuz?

Peki, akıllı telefonlarından yerel arama yapan kullanıcıların yarısının hemen bir gün içinde dükkan ziyareti yaptığını?

Mobil-yerel kombinasyonunun dönüşüm çarklarını hızlandırdığı; satış hunisini genişlettiği gün gibi ortada. Hal böyle olunca gerek Adwords’te gerekse de Facebook’ta lokal reklamlara ağırlık vermek markanıza ve satışlarınıza katkı sağlayacaktır.

Ancak reklamlar madalyonun bir tarafını teşkil ediyor. Madalyonun öteki tarafı organik erişim. Özellikle de arama motoru optimizasyonu.

Yalnızca ödemeli kanallara yatırım yapmak kalıcı değildir. Zira, reklam kampanyalarının kesilmesi ya da bütçenin azalmasına paralel olarak dönüşümlerde de gerileme yaşandığı ortada. Dolayısıyla reklamlar bir dijital marka yatırımıdır tezini savunmak belki marka bilinirliği bakımından doğrudur ama daha fazlasını iddia etmek güçtür.

Diğer taraftan arama motoru optimizasyonu kalıcı bir yatırımdır. Biz daha önce bu blogda arama motoru optimizasyonunun önemine dair birçok yazı kaleme aldık. Konuyla alakalı en son yazımız olan 2017 SEO Faktörleri de hayli ilgi görmüş durumda. Bu yazıdan önce genel SEO faktörlerini incelemenizde yarar var.

Şimdi yazının başındaki bilgileri de göz önünde bulundurarak Lokal SEO’ya odaklanalım. Lokal SEO nedir? Lokal SEO faktörleri nelerdir? Lokal SEO nasıl yapılmalıdır? Tüm bu sorulara yanıt bulmaya çalışalım.

Lokal Pazarlama & Lokal SEO

Lokal pazarlama, başka bir ifadeyle yerel işletme pazarlaması; özellikle cafe, restoran, bistro, lokanta, butik ve mağaza gibi yerel işletmelerin yakın çevresindeki insanları hedefleyen pazarlama türüdür. Hedef kitle, geniş kitleler değil sadece belli bir bölgedeki insanlardır.

Lokal pazarlama stratejisi belirlemek yerel işletmeler için hayati öneme sahiptir. Lokal strateji, yerel işletmenizle etrafınızda bulunan daha fazla müşterinin ilgisini çekmek, marka bilinirliği kazanmak, satışları artırmak ve güven inşa etmek için geliştirilir.

Lokal SEO, işletmenizin lokal pazarlama stratejisinin başlıca yöntemlerinden biridir. Web sitenizin etrafınızda yapılan lokal aramalarda üst sıralarda çıkmasını; böylece doğru anda doğru müşteri kitlesiyle temas etmenizi sağlar.

Dolayısıyla, lokal pazarlama ile lokal SEO zaman zaman kavramsal açıdan birbirlerinin yerine kullanılsa da; teknik olarak biz bu ayrımı bilmek mecburiyetindeyiz. Yani, lokal SEO bir lokal pazarlama yöntemidir fakat lokal pazarlamanın kendisi değildir.

Lokal pazarlama olarak, az evvel bahsettiğimiz gibi lokal hedeflemeli Adwords reklamlarından, lokal hedeflemeli Facebook ve diğer sosyal medya reklamlarından da bahsedebiliriz. Lakin bunların da ötesinde, broşür dağıtmak, raket reklam hazırlamak, yerel bir etkinliğe sponsor olmak gibi yöntemler de lokal pazarlamadır.

Lokal pazarlama, çevrimiçi ve çevrimdışı lokal pazarlama olarak ikiye ayrılır ve çevrimiçi lokal pazarlama yöntemlerinden en efektifi şüphesiz lokal SEO’dur.

Lokal SEO Faktörleri

Gelelim lokal SEO faktörlerine. Bu noktada Moz firmasının yaptığı güncel bir araştırmadan istifade edeceğiz. Araştırmayı orjinal dilinden okumak isterseniz şuradan inceleyebilirsiniz. Ayrıca sektörel olarak yapılan diğer mühim vekapsamlı çalışmalar da daha sonrakiblog makalelerimizin konusunu oluşturacaktır.

Lokal SEO’daki En Önemli Organik Arama Faktörleri:

  1. Domain adresine gelen bağlantıların (backlink) kalite ve otoritesi,
  2. Web sitesinin domain otoritesi (DA),
  3. Domain adresine gelen bağlantıların çeşitliliği,
  4. Domainde yer alan içeriğin sunulan ürün ve hizmetle olan alakadarlığı; konusal anahtar kelimelerin mevcudiyeti,
  5. Domain adresine gelen bağlantının (backlink) miktarı,
  6. Yerel bazda önem arz eden domain adreslerinden gelen bağlantıların miktarı,
  7. Arama sonuçlarındaki tıklama oranları (CTR),
  8. Coğrafi anahtar kelime alakadarlığı (coğrafi-bölgesel alakadarlık),
  9. Gelen bağlantılardaki (backlinks) anchor metinlerde ürün ve hizmet isimlerinin yer alması,
  10. Mobil dostu, responsive web site,
  11. Endüstriyle alakalı web sitelerden domain adresine gelen bağlantı sayısı,
  12. Tüm web sitesindeki kaliteli-nitelikli içeriğin oranı,
  13. Google işletme profilinde şehir ve ülke bilgilerinin mevcudiyeti,
  14. Gelen bağlantıların anchor metinlerde lokasyon bazlı anahtar kelimelerin bulunması,
  15. Arama şehrinde fiziksel adresin olması,
  16. Google işletme sayfasına giden backlink sayısı,
  17. Domain adresinde ürün ve hizmet adının geçmesi,
  18. Google işletme sayfası URL’nin sayfa otoritesi,
  19. Lokal aramayı yapan kullanıcıyla lokal işletme arasındaki mesafe ve yakınlık,
  20. Google işletme sayfasında sayfa başlığında ürün ve hizmetin bulunması,
  21. Hizmetler sayfasında kaliteli içeriğin bulunma oranı,
  22. Yapısal atıfların kalitesi/otoritesi,
  23. Domain adresinde coğrafi anahtar kelimenin bulunması,
  24. Başlıca veri kaynaklarına tutarlı atıflar,
  25. Endüstriyle alakalı domain adreslerinde domain adresine gelen bağlantıların sayısı,
  26. Google işletme sayfasında bulunan açılış sayfası URL’nin sayfa yüklenme hızı,
  27. Web sitesi başlık etiketlerinin çoğunda ya da tamamında şehir ve bölgenin yer alması,
  28. Domain adresine yönlenen bağlantılardaki anchor metin çeşitliliği,
  29. Lokal olarak alakalı domain adreslerinden gelen bağlantıların sayısı,
  30. Google işletme safasında bulunan açılış sayfası URL’inde şehir ve bölge adının yer alması,
  31. Endüstriyle alakalı domain adreslerinde öne çıkma (popülerlik),
  32. Haber siteleri, makaleler, blog gönderileri, hükümet siteleri ve endüstriyel organizasyonlar gibi yapılandırılmamış atıfların kalite ve otoritesi,
  33. İşletme adı kullanılarak yapılan aramaların hacmi,
  34. İşletme değerlendirmelerinin yer aldığı üçüncü parti sitelerin otoritesi.

 

Yukarıda uzunca bahsettiğimiz tüm bu faktörleri özetleyecek olursak şu noktaların altını çizmemiz gerekecektir.

Yerel markanızın lokal SEO’da başarılı olmasını istiyorsanız ilk önce domain adresinize gelen backlinklerin kalite ve otoritesine odaklanmanız gerekir. Çok kalitesiz/önemsiz sitelerden gelecek binlerce backlink yerine, otorite algısı yüksek az sayıda siteden gelen yeterli sayıda backlinki önemsemelisiniz.

Endüstriyle alakalı web sitelerinden domain adresinize gelen backlink sayılarını artırmalısınız. Bu demek oluyor ki, kendi sektörünüzde ne kadar çok farklı site sizden bahsederse (backlink) o kadar otorite kazanırsınız.

Kendi web sitenize backlink çalışması yapmakla beraber, Google işletme sayfanıza da aynı nitelikte kaliteli/otoriteli backlinklerin gelmesini sağlamalısınız.

Endüstriyle alakalı web sitelerin yanı sıra; yerel olarak alakalı web sitelerden de backlink kazanmalısınız.

Google işletme değerlendirmelerininin sayısını artırmalısınız. İşletmenizi yorumlayıp, puan verenlerin sayısı arttıkça yerel popülerliğiniz artıyor demektir.

Web sitenizin arama sonuçlarında tıklanabilirliğini (CTR) artırmalısınız. Bunu da anahtar kelime sonuçalarında çıkan başlık ve açıklama gibi meta bilgileri optimize ederek sağlayabilirsiniz. Bu meta bilgilerde mutlaka harekete geçirici mesajlar bulundurmalısınız.

Kendi web sitenizin domain otoritesini artırmaya yönelik çalışmalar yapmalısınız. Bunun da en doğru yolu sizden daha otoriter sitelerden backlinkler almaktır.

Az sayıda domain adresinden değil, çok sayıda-birbirinden farklı domain adreslerinde backlinkler alarak, gelen bağlantıları referring domain bakımından çeşitlendirmelisiniz.

Mutlaka ama mutlaka web sitenizi mobil dostu ve responsive hazırlamalısınız.

Google işletme sayfasında aldığınız değerlendirmelerin pozitif olmasına dikkat etmelisiniz.

Kendi sitenizin içerik kalitesini artırmalı, kelime sayısı bakımından daha uzun makalelerle donatmalı, makalelerin hedef kitlenin talep ve beklentilerine uygunluğu artırılmalısınız. Harekete geçirici mesajlarla eylemsellik ve dönüşümler artmalı, sayfalar arasında daha fazla geçişkenlik için site için bağlantılar vermelisiniz. Oturum başına gerçekleşen sayfa ziyaret sayısı ve süresi artırılmalı, kullanıcıların siteyle angajman oranının her yönden gelişmesi sağlanmalıdır.

Yerel işletme değerlendirmelerinin yapıldığı Yelp, Foursquare, Local Business vb. web sitelerindeki işletmenize yönelik pozitif değerlendirmelerin artmasını sağlamalısınız. Yapılan değerlendirmelerin puan olarak yüksek olmasıyla beraber, içerdiği yorumda ürün ve hizmetlerinize yönelik anahtar kelimeleri ihtiva etmesi son derece kritiktir.

Endüstrinizin dışında ancak endüstrinizle alakalı olabilecek web sitelerden domain adresinize gelen bağlantıları artırmaya çalışmalısınız.

Sektörünüzün uzmanları tarafından hazırlanmış “En İyiler”, “Benzer İşletmeler” gibi listelerde sizin işletmenizin de bulunmasını sağlamalısınız.

Lokal SEO Sinyalleri

Lokal SEO’ya etki eden sinyalleri son olarak toparlayacak olursak şu noktalarda kategorize edebiliriz.

  1. İşletmeyle Alakalı Sinyaller (Yakınlık, kategori, başlıkta anahtar kelime geçmesi vb.),
  2. Gelen Bağlantılarla Alakalı Sinyaller (Anchor metin, bağlantı otoritesi, bağlantı sayısı vb.),
  3. Site İçi Sinyaller (İşletme adı, adresi ve telefon numarasının bulunması, başlıkta anahtar kelimenin yer alması, domain otoritesi),
  4. Atıf Sinyalleri (Atıf sayısı ve oranı),
  5. Değerlendirme Sinyalleri (Değerlendirme sayısı, değerlendirme hızı, değerlendirme çeşitliliği),
  6. Davranışsal Sinyaller (CTR, mobilden telefonla arama tıklamaları, check-in sayısı),
  7. Kişiselleştirme,
  8. Sosyal sinyaller (Google, Facebook ve Twitter etkileşimleri).

 

Sıradan değil “mükemmel” bir kullanıcı deneyimi Google’ın değişmez kanunudur. Google’ın resmi sayfasında yer alan misyon ifadesini yeniden tekrarlaylım: “Dünyanın tüm bilgilerini organize etmek ve bu bilgileri evrensel olarak erişilebilir kılıp, kullanışlı hale getirmek.”

Trilyonlarca sayfadan oluşan bu devasa kütüphaneyi hangi marka daha iyi beslerse o marka daha başarılı olacak ve daha fazla kár elde edecektir. Lokal SEO yaparken bu noktayı göz ardı etmemelisiniz.

Envigoşirketinin 2017 SEO Trendleri raporuna görebugün SEO yapmak zorunda olan markaların karşılaştığı sorunlar üçe ayrılıyor. Bunlar; yaratıcılık, yüksek kaliteli içerik üretmek ve backlink çeşitliliği.

Yaratıcılık: SEO gelişimindeki en büyük sorun katılımcıların %40’ına göre yaratıcı işler yapmak.SEO planlama, üretim, dağıtım (yayımlama) ve analiz aşamalarında sıradanlaşmış, eskimiş taktikler yerine yeni taktiklere yer vermek SEO yapanları en fazla zorlayan konu.

Yüksek Kaliteli İçerik Üretmek: Bugün SEO yöneticilerinin en fazla altını çizdiği ve SEO stratejisindeki temel unsur olduğuna inandıkları konu yüksek kaliteli içerikler üretmek. Katılımcıların yarısından fazlasına göre (%53) yüksek kaliteli içerikler bir numaralı SEO faktörü. Tabi bunu sürekli üretmeye çalışmak da SEO profesyonellerinin en çok zorlandıkları bir başka nokta.

Backlink Çeşitliliği: Katılımcıların %85’i birden fazla backlink elde etme yöntemi kullanıyor. %65’i ise 4 ve üzerinde yönteme başvuruyor. SEO uzmanları yeni backlink elde etme yöntemleri bulmakta da zorlanıyor.

(Bonus) Doğru Lokal Sinyaller Almak: Bu yazıda da sıklıkla belirttiğimiz gibi, lokal bazda başarının yolu lokal sitelerden, endüstriyle alakalı sitelerden ve otorite sitelerinden doğru lokal sinyaller almaktan geçiyor. Doğru sayıda işletme değerlendirmeleri almak da cabası.

Arama Motoru Optimizasyonu İçin B4Mind

Lokal SEO dünyası dogmaları ve ön yargıları katiyen kabul etmeyen, dinamik, sürekli değişen ve gelişen hatta bazen kafa karıştırıcı bir dünyadır. Kafa karıştırıcı olmasının ise son derece makul bir sebep var ki o da Google’ın bu hususta herkesin kafasını karıştırmak istemesidir.

Gerek genel gerek ise lokal SEO çalışmalarında yaratıcı çözümler geliştirmek, maliyetleri asgari düzeyde tutmak, yüksek kaliteli içerikleri temin etmek, istenen düzeyde backlink çeşitliliğine sahip olmak ve en önemlisi rakiplerinizi aşacak düzeyde lokal sinyal performansı göstermek için profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.

Leave a Reply