Skip to main content

E-mail pazarlamasının püf noktalarının neler olduğunu merak mı ediyorsunuz?

Bir e-mail kampanyasında başarının nasıl yakalanacağını öğrenmek mi istiyorsunuz?

E-mail, yaygın kanının aksine hala çok kullanılan ve göz ardı edilemeyecek kadar değerli bir pazarlama kanalıdır. 2012’de yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin %91’i e-maillerini günde en az 1 kez kullanıyor. Diğer bir araştırmaya göre 2013 yılında dünya çapında 3.6 milyar e-mail hesabı mevcut ve bu rakam 2016’ın sonuna kadar 4.3 milyara ulaşacak.

Bu yazıda bir e-mail kampanyasında başarıya giden yolda en sık karşılaşılan 9 temel soruya cevap arayacağız.

E-MAIL PAZARLAMASINDA BAŞARININ ANAHTARI NEDİR?

E-mail pazarlamasının amacı mümkün olduğunca büyük bir mail listesine sahip olmaktır. Ne kadar geniş bir veritabanına sahip olursak o kadar çok dönüşüm elde etme ihtimalimiz olur. Epsilon’un araştırmasına göre bir e-mail listesinin ancak yarısı aktif. Dolayısıyla daha büyük liste daha çok gerçek kullanıcıya ulaşmak demek.

E-MAIL LİSTESİ NASIL OLUŞTURULUR?

Okuyucular/Ziyaretçiler: Websitenize yerleştireceğiniz basit bir abonelik formuyla okuyucularınızın bülteninize üye olmasını isteyebilirsiniz.

Yeni Müşteriler veya Deneme Sürümü Kullanıcıları: Sizden ilk defa alışveriş yapmış, bir ürününüzün deneme sürümü için kayıt yapmış müşterilerinizin mail adreslerini listenize ekleyin.

Mevcut Müşteriler: Çevrimdışıyken sizden en az 2 kez alışveriş yapmış müşterilerinizi yeniden dönüştürün ve onlara özel kampanyalardan haberdar edin.

Sosyal Medya Kampanyaları: Sosyal medyaya yürüttüğünüz ücretsiz kupon, deneme sürümü aktivasyon kodu, yüzde 15 indirim vb. kampanyalara katılım sağlayanların e-mail adreslerini talep edin.

Pop-Up Form: Sitenizde belirlediğiniz bir sayfada kendiliğinden bir süreliğine ortaya çıkan bir pop-up form ile ya da sayfa aşağı doğru sürüklenince ortaya çıkan mail kutusuyla e-mail adresi toplayın. Bu yöntem için artık çok yaratıcı ve mobil destekli yöntemler mevcut. Ziyaretçiyi rahatsız eden, kapanması zor ve mobili desteklemeyen pop up kutucuklarını kesinlikle kullanmayın.

Autoresponder: Hazırladığınız ücretsiz bir e-kitabın indirme linkini vermek için, içinde e-mail bilgisini de içeren bir form doldurtun.

E-Mail Kursu: Ziyaretçilerinizden iyi hazırlanmış ve kaliteli bilgiler içeren, bir haftalık, birkaç günlük ya da haftada bir göndereceğiniz maillerden oluşacak e-kursunuza üye olmalarını isteyin.

Mini Anket: Sitenizde bir konu hakkında hazırladığınız mini anketin cevap formunda oy kullananlardan e-mail adreslerini isteyin.

BENCHMARK VERİLERİ NELER SÖYLÜYOR?

Kampanyanızın başarısını ölçmek için referans alabileceğiniz veriler.

  • Epsilon’un 7.3 milyar maili inceleyerek yaptığı analize göre mail açılış oranı %27.4, tıklanma oranıysa %4.5.
  • Smartinsights firmasının Birleşik Krallık çapında yaptığı çalışmaya göre abonelikten çıkma oranı %0.53.

DÖNÜŞÜM GETİREN E-MAIL’IN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Bir mailin en önemli cümlesi ilk cümledir. İkinci en önemli cümlesi ise ikinci cümledir. Çok iyi hazırlanmış, ilgi çekici, göze çarpan bir başlık, mailin açılış oranını artırmada çok büyük öneme sahiptir. Bu yüzden harika bir başlık cümlesi oluşturun. Her konuya özel en az 25 farklı başlık varyasyonu yaratın. Her mailde farklı başlık kullanın.

E-mailinizde muhakkak renkli, ilgi uyandıran harekete geçirici bir mesaj (CTA) bulundurun (“Sipariş Et”, “Satın Al”, “Hemen İndir” gibi). Bu mesaj, tıklanabilir bir buton yardımıyla açılış sayfanıza yönlenmeli. Mailde resim görüntülemeyi engellemiş kullanıcıları elinizden kaçırmamak için HTML buton kullanın.

Bir çalışmaya göre resim engelleme oranı %60 civarında. Bu sebeple mail şablonunuzdaki ve içeriğinizdeki tüm görsellere resim altı mesaj girin. Böylece resimlerinizi görmeyen bir kullanıcı hala hedeflediğiniz bir sayfayı ziyaret edebilir.

NASIL ANALİZ YAPILIR?

Bir e-mail pazarlama kampanyasının başarısını ölçmek için üzerinde durulması gereken parametreler mail açma oranı (open rate), tıklama oranı (ctr) ve dönüşüm (conversition) sayısıdır. Ayrıca tekil ziyaretçi sayısı ve toplam görüntülenme sayısı da o denli öneme haizdir. Kampanyalarınızdan tatmin edici veriler almak ve ona göre optimizasyon yoluna gitmek için o kampanyayı bir süre takip edin. Sağlıklı analizler yapmak için iki-üç ay bekleyin.

NASIL SEGMENTASYON  YAPILIR?

Bir mail listesindeki mail sayısı fazlalaştıkça homojenlik ortadan kalkar ve farklı özellik ve davranıştaki farklı segmentler ortaya çıkar. Bu farklılaşmayı müşteri özelliklerine göre cinsiyet, yaş grubu gibi çeşitli demografik özelliklere göre ayırabilirsiniz. Müşteri davranışlarına göreyse; gelen maili açanlar, açıp tıklayanlar, tıklayıp dönüşüm gerçekleştirenler ve hemen çıkanlar (bounce) olarak segmente edebiliriz.

E-MAIL KAMPANYA TÜRLERİ KAÇA AYRILIR?

E-mail kampanyaları kabaca ikiye ayrılır. İlki haber bülteni diğeri ise tetiklenen kampanyadır. Haber bülteni bir websitesi ya da blogdaki günlük, haftalık veya aylık güncellemeleri içeren bilgilendirme mailleridir. Tetiklenen kampanyalar ise bir siteye kayıt olduktan, bir yazılımın deneme sürümünü indirdikten, bir siparişi verdikten, bir satın almayı tamamladıktan sonraki gelen maillerdir. İki kampanya türü de ayrı ayrı ele alınmalıdır.

NASIL OPTİMİZASYON  YAPILMALIDIR?

Eğer e-mail pazarlamasından beklediğiniz geri dönüşü alamıyor ya da daha yüksek bir performansa sahip olmayı hedefliyorsanız aşağıdaki maddeleri deneyebilirsiniz;

  • Açılış sayfanızda (landing page) ve mailinizde daha büyük harekete geçirici mesaj (CTA) butonu kullanın.
  • Farklı mail başlıklarına ve CTA’lara A/B testi yapın.
  • Mail gönderim zamanında ve günlerinde değişiklikler yapın.
  • Mail içeriğiyle beraber sosyal medya paylaşım butonları kullanın.
  • Gönderdiğiniz mailleri kişiselleştirin. Maile alıcının adı ve soyadıyla başlayın.
  • Doğrudan, sen diliyle hitap edin.
  • Başlığınızı mümkün olduğunca kısa tutun. 60-70 karakter arası idealdir.

NE TÜR TEMA (TEMPLATE) SEÇİLMELİDİR?

Tıpkı websitenizin ve blogunuzun olduğu gibi e-mail pazarlaması için de temalar bulunmaktadır. Kampanyalarınızda kullanacağınız tema muhakkak responsive olmalıdır. Responsive tema çok ekranlı çağa ayak uyduran temalardır. Masaüstü, diz üstü, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar farklı ekran büyüklüğüne ve çözünürlüğüne sahiptir. Artık kullanıcıların yarıdan fazlası maillerini mobil üzerinden okuduğu için mobil uyumlu mail temaları hayati öneme sahip. Mailinizin biçimsel özelliğini kaybetmemesi için resposive temayla gönderilmelidir.

E-Mail kampanyaları mı oluşturmak istiyorsunuz? Mevcut kampanyalarınızı optimize etmeye mi ihtiyacınız var? B4Mind Dijital Pazarlama Ajansı’na tüm sorularınızı şu linkten iletebilirsiniz!

2 Comments

Leave a Reply