Skip to main content

Kurumsal web site tasarımlarındaki temel psikolojik dinamikleri öğrenmek mi istiyorsunuz?

Markanızı dijital dünyada 7/24 temsil eden sitenizle müşterilerinizde profesyonel bir algı yaratmayı mı hedefliyorsunuz?

Bugün dünyaca ünlü markalar, dijital dünyada mevcut ve potansiyel müşterilerine dokunabildikleri her ortamdan azami faydayı elde edebilmek ve web site optimizasyonu yapmak için psikoloji bilimine sıkça başvuruyorlar.

Hedef kitlenizin markanız hakkında bilgi almak için başvuracağı ilk yer olan web siteniz (-leriniz), ziyaretçilerinizi elde tutmak ve arzu ettiğiniz dönüşümleri gerçekleştirmek için mükemmel fırsatlar sunuyor.

İşte, kurumsal web sitenizi hazırlarken göz önünde bulundurmanız gereken psikolojik faktörler:

1-  İÇERİKSİZ TASARIM RESİMSİZ ÇERÇEVEDİR

Ziyaretçileriniz sitenize bilgi edinmek için gelirler. Web sitenizin tasarımı, bu bilgiyi onlara kolay ve zahmetsizce sunmaya yardımcı olmak için vardır. Tasarım ne kadar muazzam olursa olsun, eğer ziyaretçileriniz sitenize yaptığı ziyaret deneyiminden tatmin olmamışsa, hazırladığınız tasarımın da bir anlamı olmayacaktır.

Çerçeveniz ne kadar nadir bulunan oymalara, yaldızlara, boyaya, biçime ve malzemeye sahip olursa olsun, eğer ortada resim yoksa tek başına hiçbir anlam ifade etmez.

Bir başka deyişle harika içeriklere sahip sıradan, hatta eskimiş bir site markanıza mükemmel tasarımcılar ve yazılımcılar tarafından oluşturulmuş kof bir siteden daha fazla fayda sağlayacaktır.

Web sitesi tasarım psikolojisinin temeli müşterilerinizin/ziyaretçilerinizin motivasyonlarını anlamak ve onların talep ve beklentilerini karşılamakla başlar.

İçeriklerinizin kolay okunur, beklentileri karşılayan, anlaşılır ve bir düzen içinde olması ziyaretçilerinizin sitenize karşı pozitif bir tutum sergilemesini sağlayacaktır.

2- TASARIMDAKİ BOŞ ALANLAR KONUŞMADAKİ SESSİZLİK GİBİDİR

Nasıl ki uzun uzun, hiç es vermeden, aynı tonda yapılan konuşmalar dinleyiciyi sıkıyor ve konudan uzaklaştırıyorsa; sıkış tıkış, ardı sıra gelen boşluksuz tasarımlar da ziyaretçinin aklındaki konu bütünlüğünü ve odaklanma aralığını negatif etkiler.

Konuşmada yer yer verilen esler, kısa süreli sessizlik konuşmanın belirli bölümüne vurgu yapmanın son derece etkili yöntemlerindendir. Web sayfası tasarımında da benzer vurguyu yapmak için boşluğun gücünden azami düzeyde faydalanın.

Yeryüzündeki matbu ve dijital yüz milyarlarca sayfayı indeksleyen Google’ın ana sayfasını bir düşünün. Boşluğun gücünden ne kadar da harika faydalandıklarına kendi gözlerinizle şahit olabilirsiniz!

Sitenizi ziyaret edenlerin içerikler arasında gezinirken zaman zaman “nefes almalarına” yardımcı olmak adına onlara boşluklarla yer açın. Boşlukları kullanarak onlara nereden başlamaları ve nereye odaklanmaları gerektiğini iç güdüsel olarak sezdirin.

Yazı dizimizin bu ilk bölümünde içeriğin ve boşlukların kurumsal web site tasarımındaki önemine değindik. Yazı dizimizin ikinci bölümünde web sayfalarınızı dinamik ve canlı bir yer haline sokacak psikolojik tetikleyiciler ve tasarımda kullanılan renklerin fonksiyonları üzerinde duracağız.

Neler düşünüyorsunuz? Web sitenizdeki ziyaretçi deneyimi ile kaliteli içerik arasında doğrudan bir ilişki olduğuna inanıyor musunuz? Görüşlerinizi bizimle alttaki yorum kısmından paylaşın!

Bir kurumsal web siteye mi ihtiyacınız var? Hemen B4Mind’a ulaşın!

Leave a Reply