Skip to main content

B4Mind Uluslararası Marka Danışmanlığı’nın marka pazarlaması, marka yönetimi ve marka danışmanlığı konularındaki sıkça sorulan sorulara verdiği yanıtlar.

Marka Nedir?

“Marka tasarımı açısından ele alacak olursak marka, piyasaya herhangi bir ürün veya hizmet sağlayan bir satıcının diğerinden ayırt edilmesine yardımcı olacak her türlü isim, terim, simge, sembol ve tasarımın tamamına denir.”

Markalaşma Ne Anlama Gelmektedir?

Markalaşma (branding), iş dünyasının en çok tartışılan konularındandır. Üretilen herhangi bir üründen azami kar elde edebilmenin en iyi yolu, o ürünü markaya dönüştürmekten geçer. Çünkü müşteriler markalı ürünlere markasızlardan çok daha fazla güvenir. Şirketler logolarının, markalarının, web sitelerininin dizaynına, müşterilerinin gözünde gerçek bir değer olabilmek için oldukça fazla para harcarlar. Markalaşmış ürünler müşterilerin zihninde pozitif çağrışımlar yaptığından, şirketlerin müşterilerinin kararlarını ve satın alma davranışlarını etkilemesi de kolaylaşır.

Bir firmanın markası o firmanın pazardaki kimliğini ifade etmek içindir. Bir marka, kim olduğunuzu, ne vaat ettiğinizi, ne kadar kaliteli olduğunuzu, müşteriye nasıl bir değer kattığınızı ve ne kadar güvenilir olduğunuzu bir çırpıda anlatmaya yarar. Pazarda güçlü bir yer edinmek için güçlü bir marka olmak gerekir.

 

Marka Danışmanları Neden Önemlidir?

Marka alanının profesyonelleri vardır. Kendi markanızı kendinizin oluşturmak zorunda değilsiniz. Konusuna hakim marka danışmanları tarafından dizayn edilmiş tutarlı, kar getirici, akılda kalıcı bir markaya sahip olmanız mümkün. Doğru zamanda doğru marka danışmanlarıyla iletişime geçmek, markanızı kendi imkanlarınızla oluşturmadan daha az maliyetlidir.

 

Marka Pazarlaması Nedir?

Kalabalığın arasından sıyrılmaya ve kişilerin zihninde kalıcı bir yer alma çabasına marka pazarlaması denir. Marka pazarlaması hem son kullanıcının hem de firmaların kararlarını markamız lehine etkilemeyi hedefler. Marka danışmanları bu yönde stratejiler geliştirmekle görevlidirler çünkü müşteriler için marka, kendi tercihlerini yaparken faydalandıkları bir kimlik kartıdır. Bu sebeple marka bir firmanın en değerli varlığıdır.

 

Neden Markanıza Yatırım Yapmalısınız?

Markanıza yatırım yapmak bir lüks değil tam tersi olmazsa olmaz, yaşamsal bir ihtiyaçtır. Büyük resme baktığımızda global ölçekteki en büyük 100 şirketin marka değerlerinin 1,2 trilyon dolara ulaştığını görüyoruz. Dünyanın en iyi 100 markası, salt marka değerleriyle, dünya ekonomisinin tüm aktörlerine kafa tutabilecek durumda.

 

Marka Pazarlaması Yapmanın Faydaları Nelerdir?

  1. Akılda Kalıcılık
  2. Sadakat
  3. Aşinalık
  4. Pazarlama Bütçesinde Tasarruf
  5. Müşteriler Açısından “Daha Az Risk”

 

Markalaşarak Nasıl Farkındalık Yaratılır?

Marka pazarlamasının ilk adımı marka farkındalığı yaratmaktır. Marka farkındalığı oluşturma yolculuğu sıfırdan yeni bir marka yaratırken ya da mevcut markanızı yeniden konumlandırırken ihtiyaç duyacağınız bir süreçtir. Farkındalık yaratmak, “ben burdayım” demekle eş değerdir.

Marka pazarlamasının sonraki aşamalarında sizi daha önce hiç tanımayan yabancıları markanızın en ateşli savunucusu yapacak taktik ve stratejiler çizilir.

 

Marka Hedefleri Nasıl Koyulur?

Marka hedefleri koymak, nasıl bilinmek istediğinizle alakalıdır. Yaratacağınız marka algısına paralel olarak doğru iletişim kanallarından tutarlı mesajlar göndermeniz gerekir. Eğer eylem ve söylemleriniz arasında tutarlılığı ve nihayetinde güveni sağlarsanız tam da istediğiniz şekilde bilinen bir marka olursunuz.

Coca-Cola, Apple, IBM, Ferrari gibi çok iyi tanınan şirketlerin pazar değerinin neredeyse %80’ini markaları oluşturur. Bu şirketler yıllık bütçelerinin yarısına yakınını markalarına yatırırlar. Yani markaya yatırım aynı zamanda oldukça karlı bir yatırım türüdür.

Devasa bir üretim ekonomisi olan Çin’in, son yıllarda başka markaları taklit etmek yerine kendine has ve global karşılığı olan markalar üretme arzusunda olduğunu görüyoruz. Marka, gelişimin ve refahın dinamosudur. Benzer biçimde Türkiye’den de klasik anlamda dünya ölçeğinde bir kaç marka dışında marka çıkmaması ülkemizin aşması gereken bir sorun.

 

Markalar Neden İnsan Merkezli Olmalıdır?

Markanızı insan odaklı yapın. Nihayetinde tüm markaların hitap ettiği bir hedef kitle vardır. Markanızı tasarlarken onlarla bağlantı kurmayı önceliklendirin. Müşterilerinizle bağlantı kurabilmeniz içinse onların kim olduğunu çok iyi bilmeniz gerekir.

 

Marka Tasarımında Arka Plan Araştırması Yapmanın Önemi Nedir?

Markanızın arka planını oluşturacak araştırmalar yapın. Markanızın kişiliğini anlamaya çalışın. Geçmişi, fonksiyonları, ahlaki yaklaşımı araştırmalarınızın temelini oluşturmalı. Müşterilerinizin kim olduğu, hedef pazarınızın hangisi olduğu, şirketinizin ne yaptığıyla ilgili her türlü nüansı çıkarın. Hedef kitleniz tarafından nasıl anılmak ve algılanmak istediğinizi belirleyin.

 

Rakip Marka Analizi Nasıl Yapılır?

Rakip markaları ciddiyetle gözden geçirin. Hangi renkleri, hangi yazı tipini, hangi görselleri, hangi sloganları kullanıyorlar? Nasıl mesajlar veriyorlar? Tüm bunları tek tek tespit ettikten sonra gerçekten benzersiz birkaç marka fikri ortaya atın. Daha sonra kendinizi müşterinin yerine koyarak hangi fikrin daha cazip olacağına karar verin.

 

Marka Yalnızca Logo Tasarımından Mı İbarettir?

Yalnızca logoya odaklanmayın. Çünkü marka logodan öte bir şeydir. Marka inşa ederken başvurulan birden fazla unsur vardır ve logo bunlardan yalnızca bir tanesidir. Dolayısıyla bir marka inşa ederken asla tek bir unsurun üzerinde ısrarla durmayın. Büyük resmi görün ve kullandığınız logonun bu büyük resimdeki yerini belirginleştirin.

 

Marka Hikayesi Yaratmak Neye Yarar?

Marka hikayenizle markanıza hayat verin. Tüm bu logolar, renkler, kurumsal imaj, sloganı daha canlı ve gerçek kılacak en önemli dinamik bir marka hikayesidir. Her markanın mutlaka anlatacak hikayesi vardır.Kurumsal kimliğinizi oluştururken ona bir bağlam katacak marka hikayesi kurgulamayı ihmal etmeyin.

 

Markanın İşlevleri Nelerdir?

Marka bir güven deposudur. İnsanların markanıza güvenebilmesi için resmi ve profesyonel görünmesi lazımdır. Markanızla alakalı tasarlattığınız her ne ise onun kurumsal kimliğinizle tutarlı, güven verici ve ikna edici mahiyette olmasına çok dikkat edin.

Marka tasarımının logo tasarlamaktan ibaret olmadığını gördük. İyi bir marka tasarımının amacı, müşteriye vermek istediğiniz mesajı doğrudan verebilmek, güven yaratmak, onlarla markanız arasında duygusal bir bağ kurabilmektir. Bu bağ sayesinde de ileride büyük rekabet avantajı sağlayacak müşteri sadakati elde etmektir.

İster B2B ister B2C olun herkes piyasada farklılaşmak ister. Hikaye anlatıcılığı pazarda farklılaşmanız için biçilmiş kaftandır. İyi hikayeler akılda kalıcıdır, tüketicinin zihninde kalıcı bir yer alır. Duyguları harekete geçirir. Olay örgüsü, kahraman, düşman, yardımcı karakterler, romantik ilgi, dönüm noktaları, zirve… Hepsi marka mesajınızın hedef kitlenizin zihninde yankılanması için mükemmel olanaklar sunar.

 

Marka Hikayesine Sahip Olmanın Sağlayacağı Rekabet Avantajları Nelerdir?

  1. Marka mesajınızı alakalı kılar,
  2. İlham verir ve motive eder,
  3. Duyguları tetikler,
  4. Hafızada kalmaya yardımcı olur,
  5. Müşteriler ve markanız arasında duygusal bağ kurar,
  6. Deneyimlerin paylaşılmasını sağlar,
  7. Mesajınıza bağlam katarak anlamını güçlendirir,
  8. Paylaşımı tetikler,
  9. Daha fazla insana dokunabilmeyi kolaylaştırır,
  10. Yeni bağlantılar kurmaya katkı sağlar,
  11. Duygudaşlık hissi verir,
  12. Kişiliğinizi ve yaklaşımınızı aktarır

 

Mesajınızı koskoca puntolarla bir gazeteye tam sayfa reklam olarak verebilirsiniz. Ya da vereceğiniz mesajı ilgi çekici ve sürükleyici biçimde, hikaye anlatımının dinamik unsurlarını kullanarak, bir marka hikayesiyle insanların zihnine kazıyabilirsiniz.

Müşteri tabanınızın ihtiyaç, talep ve beklentileri, pazarlama stratejiniz, yeni mecralar ve yeni iletişim metotları noktasında kendinizi ne kadar vakıf, donanımlı ve deneyimli buluyorsunuz?  Kendi pazarlamanızı kendiniz yaparken ne kadar rahatsınız, kendinizi ne kadar konuya hakim hissediyorsunuz? Yaptıklarınızın yüzde yüz doğru ve faydalı olduğuna inanıyor musunuz?

Müşteri adaylarınızın sosyal medyada nerelerde zaman harcadığını, neler yaptığını ve onlara nasıl ulaşabileceğinizi biliyor musunuz? Dijital mecralar üzerinde, müşterilerinizin ve müşteri adaylarınızın karar verme süreçlerinde son derece etkin bir role sahip olan kanaat önderleriyle nasıl temas kuracağınızı biliyor musunuz?

 

Marka Pazarlaması Yaparken Neden Profesyonellerle Çalışmalısınız?

Marka pazarlamanızı başkalarına yaptırma fikri size başlangıçta biraz ürkütücü gelebilir. Ancak bir marka stratejisi geliştirme sürecinde karşılaştığınız güçlükler üstesinden gelebilecek boyutu çoktan aştıysa, hiç vakit kaybetmeden bir profesyonele danışmanız gerekir. Eğer kafanızda hala şüpheler bulunuyorsa kendinize şu iki soruyu açık yüreklilikle sormanız gerekiyor.

  1. Pazarlamaya ayırdığınız vakti ve onca kaynağı gerçekten hakkıyla kullanabiliyor musunuz?
  2. Gerçekleştirdiğiniz pazarlama faaliyetlerinin sonuçları sizi gerçekten tatmin ediyor mu?

 

Marka Yönetimi Nasıl Yapılır?

Marka yönetimi, markayı tanımlamakla başlar. Marka nedir? Vizyon, misyon metinleri mi, sayfalar uzunluğundaki şirket geçmişi yazısı mı, ambalaj ve paketleme mi, logo mu?

Markalaşma, ürünleri güzel ve etkileyici paketlere koyarak el yapımı etiketlerle süslemenin ötesinde teknik bir süreçtir.

 

Marka Ne İşe Yarar?

Marka, müşterilerin zihninde kalıcı bir etki yaratarak firmanın rakipleri arasından ayırt edilmesine yardımcı olan bir tür pazarlama ve iletişim yöntemidir.

Bir marka, şirketin en değerli varlığıdır. Marka, uzun soluklu ve güven ilişkisi temeli üzerine oturan bir vaattir. Bu vaat, müşterileriniz ile aranızdaki en kuvvetli bağı oluşturur.Marka vaadinin temelinde hedef kitle, marka kimliği, fiyat ve konumlandırma, reklam ve promosyonlar ile iletişim stratejisi vardır. Marka, insanların yaşamına değer katmayı vaat etmelidir.

 

Marka Kişiliği Yaratmak Neden Önemlidir?

Markalar da insanlar gibi kimlik ve kişilik sahibidir. Markalar günlük hayatta karşılaştığımız gri kişilikler değil, keskin hatları olan, idealize edilmiş kişiliklerdir.

Örnek Marka Kişilikleri Hangileridir?
• Dove: Saflık ve Doğallıktan Yana,
• Harley Davidson: İsyankar,
• Pixar: Sihirbaz,
• Victoria’s Secret: Baştan Çıkarıcı,
• Rolex: İmparator,
• Lonely Planet: Maceraperest,
• Nike: Canlı, Hayat dolu,
• Intel: Başarılı, Kendinden emin,
• Cacharel: Feminen,
• Jack Daniels: Dışa dönük, Erkeksi,
• Apple: Sofistike.

Markalaşmak Neden Önemlidir?

Güçlü markalar, rekabette sürdürülebilir bir avantaj sağlar. Taklit edilmesi zor olduğundan ticari marka (trademark) ve fikri haklar bakımından daha kolay savunulur. Tüketici için seçimi kolaylaştırır ve risk azaltıcıdır. Müşteri sadakati oluşturur. Ekonomiye katma değer getirir. İnovasyon, istihdam ve ihracatı besler. Firmanın hisse değerini artırır. Tedarikçiler ve aracılarla olan ilişkiye pozitif katkı sağlar.

Stratejik bir pazarlama aracı olarak markalar alıcı ve satıcı arasında bir köprüdür. Bir fikri ve kişiliği temsil eder. İnsanların kalite algısını etkiler. Firmanın sunduğu fiziksel faydanın yanında duygusal fayda sağlar ve bundan dolayı müşterinin değer algısı değişir.

Kendi markanıza yönelik bir yönetim stratejisi belirlerken bulunduğunuz endüstrinin dinamiklerini iyi anladığınızan emin olmalısınız. Stratejinizin temelinde güvenilir verilerin olması gerekir. Pazarınız, ürünleriniz, rakipleriniz sürekli bir değişim içindedir. Eskiden kalma alışkanlıklarınız başarınızın önündeki en büyük engel olabilir.

 

Marka Yönetiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

1. Marka adınızın, marka mesajınızla uyumlu olmasını sağlamalısınız,
2. Rakiplerinizi sürekli izlemelisiniz,
3. Markanızı öne çıkaran noktaların (point of difference) altını çizmelisiniz,
4. Bütünleşik pazarlama yaklaşımını benimsemelisiniz,
5. Her mecrada benzer mesajlar verip, tutarlılığınızı korumalısınız,
6. Müşterilerinize dokunduğunuz her mecrayı optimize etmelisiniz,
7. Marka mesajınızı net, sade ve kolay anlaşılır kılmalısınız,
8. Hedefi on ikiden vurması için doğru konumlandırma yapmalısınız,
9. Mevcut ve potansiyel müşterilerinizin ne istediğini iyi bilmelisiniz,
10. Müşterilerinizin gözündeki marka algınıza paralel bir fiyatlandırma yapmalısınız.

B2B İşletmeler Neden Markalaşmalıdır?

  1. Müşteri satın alma kararını etkiler,
  2. Güçlü finansal yapı algısı yaratır,
  3. Yatırım çekmeye yardımcı olur,
  4. Rekabette farklılaşma sağlar,
  5. Müşteriyle daha kuvvetli bağlar kurmayı olanaklı kılar,
  6. Satışı daha süratli kapatmaya yardımcı olur,
  7. Yeni ürün/hizmet testi için daha çok talep kazandırır,
  8. Daha fazla premium ürün tercih edilmesini sağlar,
  9. Müşterinin rakiplerden gelen tekliflerden daha az etkilenmesini sağlar,
  10. Müşteriyi fiyat artışlarına karşı daha esnek yapar (fiyat elastikiyetini artırır).

 

Markaya yatırım yapmak B2B işletmelere kısa vadede para ve zaman; orta vadede daha çok itibar sağlayacaktır. Doğru konumlandırılmış ve farklılaştırılmış markalar uzun vadede müşteriyle brand-love seviyesinde bir bağ oluşturacaktır ve bu sayede pazarda önemli bir rekabet üstünlüğüne sahip olmaya aday olacaksınız.

B2B Markaların İşlevleri Nelerdir?

  1. Fonksiyonel: Ürün Ne İşe Yarıyor?
  2. Ekonomik: Zaman ve Parasal Açıdan Markanız Müşterileriniz İçin Ne İfade Ediyor?
  3. Duygusal: Markanız Müşterilerinize Kendilerini Nasıl Hissettiriyor?

Fonksiyonel ve ekonomik boyutlarının yanı sıra duygusal boyutta da müşteriye dokunabilen markalar marka sadakati ve müşteri memnuniyeti açısından fark yaratacak, rekabet üstünlüğüyle öne çıkacaktır.

B2B karar vericiler markanın fonksiyonellik ve ekonomiklik yanına baktığı kadar, satın alma kararlarında güven, inanç, güvenlik, itimat gibi bir çok duygusal faktörleri de göz önüne alır. Sizi diğer markalardan ayıracak noktalar burada devreye girer.

Rakiplerinizden ayrışmak istiyor, müşterilerinizin karar verme aşamasında sizi güvenle tercih etmesini diliyor, rekabet üstünlüğü sağlamayı ve birkaç adım öne geçmeyi arzuluyorsanız B2B bir işletme olarak markanıza gereken yatırımı yapmalısınız. Çünkü müşterileriniz sizin ürün ve hizmetlerinizi deneyimlerken en çok nasıl hissettiğini hatırlıyor. Markalaşmanız daha fazla akılda kalmaya yarayacaktır.

Ne kadar doğru markalaşır ve güçlü marka olursanız müşterilerinizin tekliflerinize vereceği tepkiler o kadar duygusal olacaktır. Müşterilerinizle güven temelli ilişkiler kurduktan, satın alma deneyimlerini iyileştirdikten, satış sonrası destek ile memnuniyeti sağladığınızdan emin olduktan sonra en büyük savunucunuz ve reklam kanalınız müşterileriniz olacaktır.

 

Leave a Reply