Skip to main content

Her dört pazarlama profesyonelinden üçü, pazarlama bütçesinde influencer pazarlamaya yer ayırdığını söylüyor.

Tüketicilerin %71 sosyal medya çevrelerinin referansıyla bir ürünü satın alabileceğini belirtiyor.

Ondalık yaşlardaki Youtube abonelerinin %70’i etkileyicilerin görüşlerini (influencers) ünlülerinkine göre daha güvenilir buluyor.

Etkileyici (Influencer) Ne Demektir?

Etkileyicinin ne olduğunu tam olarak bilmeyenlere kısaca anlatırsak, sosyal medyada ciddiye alınacak düzeyde etkisi olan herkes bu tanıma girebilir. Markalar bu insanlarla ürün ve hizmetlerinin tanıtımında ortaklık yaparlar. Etkileyiciler bu sayede gelir elde ederler. İşte bu ortaklığa da influencer pazarlama deniyor.

Bazı uzmanlar etkileyicilerin (sosyal medya fenomenlerinin) etkilerini abarttığımızı ve bu balonun bir gün söneceğini düşünürken, markalar işe pragmatik yaklaşıp etkileyicilerle “arayı sıcak tutmaya” çalışıyor. Gelecekte bu pazarlama yönteminde büyük değişimlerin olacağı aşikar.

Influencer Pazarlamayı Bekleyen 4 Şey

1- Uzun Dönemli İlişkiler: Lebron James 18 yaşında iken Nike ile 7 yıllık bir sponsorluk anlaşması imzalamıştı. 7 yılın sonunda, yani 2015’te tarihinde ilk kez Nike bir etkileyici ile ömür boyu bir anlaşma yaptı. Niçin? ÇünküNike, Lebron James’i hiçbir başka markanın “çalmasını” istemiyordu. Fakat tüm markalar Nike gibi uzun dönemli düşünemiyor, kısa dönemli konjonktürel davranmayı tercih ediyor.

Markalar etkileyicilerini çok akıllıca seçmeli ve onlarla uzun dönemli çalışmalı. Bir nevi etkileyici ile markanın evliliği şeklinde olmalı.

Tahmin -1: Influencer pazarlama uzun dönemli ilişkiler üzerinden yürüyecek.

2- Micro-Etkileyicilerin Yükselişi:Yarattığı etki çok büyük olanların fiyatları pahalı. Talebin artmasından cesaret bulan bu kişilerin astronomik talepleri markaların bütçelerini sarsıyor. Bu sebeple markalar daha ekonomik etkileyicilere yönelmeye başladı. Çok çok daha az bir paraya çok daha hevelis etkileyciler, yani micro-etkileyiciler bulmak oldukça kolay.

Markalar önceden iki milyon takipçisi olan iki etkileyiciyle işleri yürütürken, şimdi daha az takipçisi olan 20-30 etkileyiciyi tercih ediyor.

Tahmin -2: Influencer pazarında mikro-etkileyicilerin payı artacak.

3- Sahici İlişkiler: Etkileyiciler inandırıcılık bakımından ünlülere göre çok daha güvenilir olacak. Artık bir ürünü reklamlarda tavsiye eden (endorse) ünlülere çocuklar bile inanmıyor! Bugünün etkileyicileri eskilerin çamaşır deterjanı reklamlarındaki Ayşe Teyze gibiçok daha indandırıcı.

Etkileyiciler bir ürünü beğenip paylaştığında samimiyet testini geçebiliyor ve takipçilerini de buna inandırabiliyor.

Tahmin -3: Etkileyiciler, kurduğu sahici ilişkilerle ünlülerin önüne geçecek.

4- Daha Fazla Saygı:Etkileyiciler (fenomenler) her ne kadar çok iyi etki gücüne sahip olsa da genel olarak yaptıkları iş pek fazla saygıdeğer görülmez. Hazırladıkları videolar, yaptıkları capsler, yazdıkları tweetler, ürettikleri blog makaleleri ile bizlerin yaşamına olabildiğince değer katmaya çalışıyorlar. Çok azı çok iyi paralar kazanırken (yüzde birlik şanslı bir azınlık), büyük çoğunluğu aza kanaat ediyor.

Şüphesiz internet onlarsız çok daha cansız ve sıkıcı olurdu. (Doksanların sonunda internete -girdiğinizde yaşadıklarınızı hatırlayın)

Tahmin -4: Yaptıkları iş şimdi bir parça küçümsense bile ileride daha saygıdeğer görülecekler.

Micro-Etkileyiciler’in Fonksiyonu

Micro-etkileyiciler markalara ne gibi katkılarda bulunabilir? Ne işe yararlar ve onlardan nereye kadar yaralanılabilir?

  1. Marka savunucuları/temsilcileri bu gruba girer. Kendi yakın çevrelerine (aile, arkadaş, eş-dost, çalışma arkadaşları vb.) yaptıkları tesirle (WOM) markalara yardımcı olurlar.
  2. Taban örgütlenmesi ve ağızdan ağıza reklam için idealdirler.
  3. Marka savunucuları olduğu için zaten doğal/kendiliğinden gelen bir marka sadakatleri vardır.
  4. Çabuk harekete geçerler. Buna karşın her zaman kullanılamazlar.
  5. Sınırlı sayıda kişiye ulaşabilirler ve geniş ölçekli çalışmaya elverişli değillerdir.

Neler düşünüyorsunuz? Siz influencer pazarlamanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Soru ve görüşlerinizi B4Mind Marka Danışmanlığı’na info@b4mind.com adresinden iletebilirsiniz!

 

Leave a Reply