Skip to main content

Nasıl oluyor da bazı sunumlar daha birinci dakikasından can sıkıcı olurken, bazıları zamanın su gibi akıp gittiği algısını yaratıyor?

İyi sunumu kötü sunumdan ayıran noktalar neler?

Marka yönetimi yapmak aslında markamızı her an her yerde anlatabilmeyi başarmaktır. Bazen birkaç dakikalık ayaküstü sohbetlerde, bazen bir salon dolusu profesyonelin karşısında, bazen Slideshare gibi dijital pazarlama kanallarında.

Şüphesiz sunumlar markamızı, kampanyalarımızı ve kendimizi anlatmak ve tanıtmak için biçilmiş kaftan.  İyi hazırlanmış sunumlar yeni bağlantılar kazanmamıza, müşteri elde etmemize ve daha geniş kitlelere erişmemize yardımcı olacaktır.

Peki, ilgiyi sürekli ayakta tutan, can sıkmayan, hedefi on ikiden vuran sunumların ortak özellikleri nelerdir?

Başarılı sunumları incelediğimizde çoğunlukla şu ortak özelliklere sahip olduğunu görüyoruz.

  1. Azla Çok İş Yapar: Etkili sunumlar lafı dolandırmadan, detaylara boğmadan neticeye giden sunumlardır. Sunumlarınızda mümkün olduğunca az sayıda slayt ile sonuca gitmelisiniz.
  2. Metne Daha Az Yer Verir: Sunumları metne boğmak çoğu marka yöneticisinin düştüğü hatalardan biridir. Hele hele o uzun paragrafları salondakilere uzun uzun okumak insanların sunumunuzdan sıkılıp hafiften cep telefonlarını kurcalamaya başlayacak kıvama getirecektir. (Slideshare gibi platformlarda ise insanlar saniyeler içinde sunumunuzu kapatacaktır)
  3. Şablon, Renk Teması ve Grafikler Kullanır: Başarılı sunumlarda belli bir şablon, tutarlı bir renk teması ve yeterli sayıda grafik kullanılır.
  4. Doğru Font ve Görsellere Başvurur: Fontlar okumayı asla zorlaştırmaz. Dikkati dağıtacak fontrar kullanılmaz. Sunuma Times New Roman ile başlandıktan sonra Helvetica ile bitirilmez. Görseller yüksek kaliteli, dikkat çekici ve mesajı olan görsellerdir.
  5. Multimediayı Kucaklar:Konsantrasyonu bozmayacak düzeyde ve nitelikte arkaplan müziği ve konuyu kısa sürede etraflı biçimde özetleyecek veya detaylandıracak videolar sunumunuzu zenginleştirecek ve hedef kitlenizin dikkatini canlı tutacaktır.
  6. Mantıksal Bir Hiyerarşisi Vardır: Bir giriş bölümü, verilmek istenen ana mesajın işlenmeye başlandığı gelişme bölümü ve gelişmede verilecek mesajları biraz daha açacak birkaç alt bölüm ve son olarak sonuç bölümü bulunur. Sunum bir mantık silsilesini takip eder. Başlangıçta aldığınız noktadan varmak istediğiniz noktaya götürür.
  7. Az Sayıda Mesaj Verir: Verilmek istenen mesaj sayısı sınırlıdır. Genelde tek bir ana mesaja ve onu destekleyecek birkaç ek mesaja yer verir. Çünkü sunum süresi sınırlıdır. Sunumunuzu takip edenlerin vakti ve dikkat süresi azdır. Onlarca mesaj vererek karavana yapmaktansa, tek bir mesajla nokta atışı yapmalısınız.
  8. Merak Uyandırıcı Bir Başlığı Vardır: Başlık hem çevrimiçinde hem çevrimdışında sunumu satan en önemli unsurdur. İnsanların meraklarını gıdıklayıcı başlıklar kullanın.
  9. Kitleyi Konuya Dahil Eder: Hedef kitlenizle sunumunuz üzerinden etkileşime girmenin en kestirme yolu soru sormaktır. Sorularla hedef kitlenizi konuya dahil edin. Orjinal sorular hazırlayın.
  10. Harekete Geçirir: Mesajınızın karşı tarafa geçmesi yetmez. Aynı zamanda karşı taraftan beklediğiniz bazı aksiyonları da alabilmeniz gerekir. Sunumunuzun son yansısında mutlaka harekete geçirici mesajlara yer verin. Hedef kitlenizden somut bir şey talep edin. (Sosyal medyada takip etmek, web sitenizi ziyaret etmek, sizi Linkedin’den eklemek, kitabınızı satın almak…)

 

Başarılı sunumları başarılı yapan noktalar elbette burada bahsettiğimiz 10 maddeden ibaret değil. Sunumun kendisi ne kadar başarılı olursa olsun anlatım zayıfsa iletişim yeterince verimli olmayacaktır. Ancak burada değindiğimiz temeller, sunumlarınız ile etkili marka iletişimi yapmanız için sağlam bir yol gösterici olacaktır.

Marka iletişim stratejinizi geliştirirken profesyonel bir destek almak istemez miydiniz? B4Mind Marka Danışmanlığı’na şimdi ulaşın! www.b4mind.com

Leave a Reply