Bütün markaların dijital evrende kendilerine göre karşılaştıkları ve zaman zaman oldukça vakit harcamak zorunda oldukları güçlükler vardır. Bazen teknik sorunlar, bazen yaratıcılık eksikliği, bazen ise organizasyonel açıdan yaşanan aksaklıklar yüzünden kampanyalardan istenen verim alınamaz.
Aslında her markanın; satışları, dönüşümleri, bilinirliği ve sadakati artırmak gibi birbirine benzeyen pazarlama hedeflerinin olmasına rağmen markalar, bu yolda hangi noktalarda tıkandıkları açısından farklılık gösterir.
Diğer markaların (belki de rakiplerinizin) 2016’da karşılaştıkları en zorlu dijital pazarlama problemlerini mi merak ediyorsunuz? O halde bu yazı tam size göre. Cevabı yazımızın geri kalan kısmında bulacaksınız!
ZORLU İŞ – 1: TRAFİK ÇEKMEK VE MÜŞTERİ ADAYI ELDE ETMEK
2016 State of Inboundraporuna göre pazarlamacıların günümüzde en çok zorlandıkları mesele üretilen içerikler için yeterli sayıda talep yaratmak.Yıllar geçtikçe de sorunun daha ileri boyutlara taşınacağından da hiç şüphe yok. O halde dijital pazarlama uzmanlarının kendisine şu iki soruyu sorması gerekiyor:
- Hazırladığımız içerikler, insanların gerçekten para vermeye değer göreceği nitelikte, yüksek kaliteli içerikler midir?
- Hedef kitlemizin ne tarz ve hangi formatlarda içerik talep ettiğini gerçekten biliyor muyuz?
Örneğin Hubspot’un yaptığı bir araştırmaya göre tüketicilerin %43’ü ileride pazarlamacılardan daha fazla video içerik üretmesini isterken, %29’u daha fazla blog gönderisi bekliyor.
Ne Yapmalı?
-
- Yüksek kaliteli içerik üretmeye daha fazla zaman ayırın,
- Müşteri profilleri çıkarın ve bu profillerin özelinde her profil için ayrı ayrı ve son derece spesifik içerikler üretin.
ZORLU İŞ – 2: ROI ÖLÇMEK
Dijital pazarlama kampanyalarının ve tüm dijital içeriklerin gerçek hayattaki karşılığını ölçebilmek marka pazarlamacıların karşılaştıkları en zorlu işlerden biri. ROI’nin bütçe planlaması yapılmasında da çok büyük etkisi vardır. ROI ne kadar yüksekse, bütçede dijital pazarlamaya ayrılacak pay da o kadar yüksek olacaktır.
Tüm pazarlama faaliyetlerinizin tek tekROI’sini ölçmek hem kolay değil hem de satış raporlarını destekleyecek kapsamda değilse ikna edici de olmayacaktır.
Ne Yapmalı?
-
- Mecraların size sağladığı panellerin ötesinde profesyonel pazarlama yazılımları kullanın,
-
- CRM yazılımlarından istifade edin,
- İşler yolunda gitmiyorsa optimizasyona yatırım yapın.
ZORLU İŞ – 3: WEB SİTESİ VE BLOG YÖNETMEK
Web sitesi yönetimi; içerik hazırlamak, hazırlanan içeriği gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra yayına almak, göze hoş gelecek ve fonksiyonel web sayfaları tasarlamak,onları arama motorlarına uygun hale getirmek, farklı mecralarda tanıtımlarını yaparak trafik çekmek, güvenlik açıkları, yedekleme ve optimizasyon gibi yazılımsal sorunların üstesinden gelmek vb son derece geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.
Tüm bunların kalem kalem üzerinde durmak ve web/mobil teknolojisi sürekli ilerlediği için daima daha iyiye taşımak son derece meşakkatli bir görevdir. Hatta çok ciddi bir ekip işidir. Bundan dolayı pazarlamacılar için en zorlu işlerden bir diğeri de web sitesi yönetimidir.
Ne Yapmalı?
-
- Dijital ajanslardan veya freelance uzmanlardan eksik veya yetersiz olduğunuz konularda profesyonel destek alın,
-
- Web sitesi ile ilgili gereksinimlerin tamamında koordinasyonu sağlayacak bir proje yöneticisi bulun,
- Sürekli ve belli bir kalitede içerikler üretme konusunda kendi kaynaklarınızla bir çözüm bulamıyorsanız profesyonel bloggerlar ve metin yazarlarıyla anlaşın.
ZORLU İŞ – 4: İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK DOĞRU TEKNOLOJİYİ SEÇMEK
Bir online araç, yazılım veya herhangi bir teknoloji ürününü seçerken hangisinin ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla karşılayacağını tespit etmek son derece kafa karıştırıcı ve vakit alıcı bir iş halini alabilir. Bazen eşe dosta sormak, Google’da araştırma yapmak, değerlendirme sitelerini incelemek ve hatta bizzat deneme sürümlerini denemek bile karar vermemize yardımcı olmak bir yana, daha da zihnimizi bulandırabilir.
Ne Yapmalı?
-
- Growthverse‘e göz atın.
-
- Rakiplerinizin hangi teknolojilerden faydalandığını görmek için BuiltWith’i deneyin.
- İşletmenize en uygun yazılımları kıyaslamak için GetApp kütüphanesini karıştırın.
ZORLU İŞ – 5: TAKIMINIZI YAŞAM BOYU EĞİTİME İKNA ETMEK
Dijital teknoloji önüne geçilemez bir süratle sürekli yenilenip gelişiyor. Hal böyle olunca hem kendimizi hem de ekibimizi ortaya çıkan yeni akımlar, kavramlar ve araçlar hakkında sürekli geliştirmek mecburiyetindeyiz.
Günümüzün en büyük rekabet üstünlüğü para, altyapı veya bağlantılar değil bilgidir. Bilgiyi elinde tutan ve ona dilediği gibi yön veren markalar pazarda daima birkaç adım önde oluyor. Ancak pazarlamacıların en çok karşılaştığı zorlu işlerden biri de bütün takımı yaşam boyu eğitime, yani sürekli yeni bilgiler öğrenmeye ikna etmek ve bu yönde organize etmektir.
Ne Yapmalı?
-
- Ekibinizi sürekli farklı fikirler üretmeye yönlendirmeli,
-
- Sorunlara alternatif çözümler üretebilmek için araştırma yapmaya teşvik etmeli,
-
- Pazarlama ve dijital dünya hakkında kurslar ve sınavlar almaya zorlamalı, hatta böylesi programlara sponsorluk yapmalı,
- Nitelikli kurum içi eğitimler düzenlemelisiniz.
B4Mind Uluslararası Marka Danışmanlığı olarak dijital pazarlama kampanyalarınızda karşınıza çıkacak her türlü zorlayıcı işe çözüm üretme konusunda markanıza sadece bir tık uzaktayız. Bize hemen şimdi ulaşın! Lütfen görüş ve önerilerinizi yorum kısmından bize iletmeyi unutmayın!