E-ticaret sitenizdeki ödeme aşamasında sipariş vermekten cayan kullanıcıların sayısı sizi rahatsız mı ediyor?
Tamamlanan sipariş oranını artırmanın etkili yollarını mı arıyorsunuz?
Online satış yapan yerel markalardan, aylık cirosu milyonlarca dolar olan uluslararası markalara kadar birçok e-ticaret sitesinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri (muhtemelen en büyüğü) sepet terk etme oranlarıdır.
Büyük ölçekli bir e-ticaret sitesi, sadece ödeme adımlarını optimize ederek dönüşüm oranlarını yaklaşık %35 artırabilir. Türkiye’nin e-ticaret hacminin 25 milyar lira olduğu düşünüldüğünde ödeme aşamasında kaybedilen 8,75 milyar lirayı doğru adımlar atarak sisteme kazandırmak mümkün.
KÜRESEL BENCHMARK (ÖLÇÜT) VERİLERİ
Baymard Enstitüsü’nün verilerine göre online alışverişlerdeki ortalama sepet terk etme oranı %69,23. Araştırma, sepet terk etme oranları üzerine yapılan 37 farklı araştırmada geçen verilerden hareketle hazırlanmış. Referans alınan bu 37 araştırma %55’ten 80’e kadar çok farklı oranlar içeriyor.
Statista’nın 2016’nın üçüncü çeyreğini kapsayan sektörel raporuna bakıldığındaysa, sepet terk etme oranları turizm sektöründe %80,4, finansal hizmetlerde %79,3, perakendede %73,9, online oyunlarda %70,1, moda sektöründe ise %68,3 olarak gerçekleşiyor. Sadece bu beş sektör ele alındığında sepet terk etme oranının ortalama %74,4 olduğu görülüyor.
Müşterilerene e-ticaret yazılımı sağlayan Barilliance firmasının 2015 yılı araştırmasına görede küresel bazda sepet terk etme oranı %71,39. Araştırmadaki altı çizilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise, masaüstü kullanıcıların mobil kullanıcılara göre daha az sepet terk etmesi.
Invespcro’nun 2012 yılında yayımladığı şuradaki infografikte ortalama sepet terk etme oranın %65,23 olduğu görülüyor.
Yukarıda atıf yaptığımız bu dört farklı araştırmadan yola çıkarak, ortalamanın iyimser bir bakış açısıyla %65, kötümser bir bakış açısıyla %75 olduğunu ancak sektörel farklılıklar ve konjonktürel dalgalanmalar sebebiyle bu aralıkta salındığını söyleyebiliriz.
ADIM –1: KENDİ SEPET TERK ETME ORANINIZI MUKAYESE EDİN
E-ticaret sitenizdeki sepet terk etme oranı ortalamanın üzerinde mi, ortalamaya yakın mı, genel ortalamayla benzerlik gösteriyor mu, gösteriyorsa iyimser tabloya mı yakın, kötümser tabloya mı? Küresel benchmark (ölçüt) verileriyle kendi verilerinizi mukayese ederek işe başlayın.
Eğer sepeti terk etme oranlarınız ortalamanın çok üzerinde gerçekleşiyorsa sistemi bir an önce iyileştirmeye yönelik adımlar atarak duruma müdahale edin.
SEPETİ TERK ETME/SİPARİŞİ İPTAL ETME GEREKÇELERİ – I
“Son üç ayda online sipariş verirken ödeme aşamasında siparişten vazgeçtiğiniz oldu mu? Olduysa gerekçeleri neler?” (Baymard’ın 1026 yetişkin Amerikalı ile yaptığı anketin sonuçları)
- Kargo, vergi, harç gibi ek maliyetlerin yüksek olması (%61),
- Ziyaretçiden siteye kayıt olmasını (yeni hesap açmasını) istemek (%35),
- Çok uzun / karmaşık ödeme süreci (%27),
- Toplam sipariş tutarını en baştan görememek (%24),
- Web sitenin hata vermesi / çökmesi (%22),
- Siteye kredi kartı bilgisini verecek kadar güvenilmemesi (%18),
- Teslimatın çok yavaş olması (%16),
- İade koşullarının tatmin edici olmaması (%10),
- Yeterli çeşitlilikte ödeme yöntemininolmaması (%8),
- Kullanılan kredi kartının kabul edilmemesi (%5).
ADIM – 2: SIKÇA KARŞILAŞILAN CAYMA GEREKÇELERİNİ YAKINDAN TAKİP EDEREK KENDİ E-TİCARET SİSTEMİNİZİ İYİLEŞTİRİN
Ek maliyetleri düşürmeye, siteye kayıt olma ve ödeme yapma süreçlerini kolaylaştırmaya yönelik stratejiler geliştirin. Arayüzün kullanıcı dostu olduğundan emin olun. Yeni ödeme metotları ekleyin. Sitenin yazılımsal hatalarını bertaraf edin.
E-ticaret sektörüne ait güncel benchmark verilerinden, araştırmalardan ve önemli gelişmelerden anında haberdar olmak için B4Mind Blog’u sık kullanılanlarınıza ekleyebilirsiniz!
SEPETİ TERK ETME / SİPARİŞİ İPTAL ETME GEREKÇELERİ – II
Optimizely’in açıklayıcı optimizasyon sözlüğüne göre sepeti terk etmenin gerekçeleri:
- Siteye güvensizlik,
- Yüksek kargo maliyeti,
- Karmaşıklık,
- Yeterli sayıda ödeme yönteminin olmaması,
- Fiyatın çok yüksek olması,
- Teknik problemler
- Alışveriş yapmaya niyetli olmayan kullanıcıları kazanamama.
ADIM – 3:MARKANIZI PARLATIN
Ziyaretçilerinizin e-ticaret platformunuza olan güvenini kazanmak için müşterilerinizle güven ilişkisi yaratmanın teminatı olan markaya yatırım yapıp, profesyonel marka iletişim stratejileri geliştirin.
ADIM – 4: KULLANICI DENEYİMİNİ OPTİMİZE ETMEK İÇİN A/B TESTİ YAPIN
Ödeme sürecinin uzun ve karmaşık olması, adımlar ilerlerken hata ile karşılaşılması, sepetin ve sepet tutarının yeterince hızlı güncellenmemesi gibi kullanıcı deneyimine yönelik eksiklerinizin olup olmadığını web analitik verilerinizden takip edin. Web sitenizin performansını artırmaya yönelik politikalar geliştirin. Farklı arayüzler üzerinde A/B testi yapıp neyin iyi iş çıkardığını, neyin engel teşkil ettiğini tespit edin.
ADIM – 5: ZİYARETÇİLERİN ÜYELİKSİZ SİPARİŞ TAMAMLAMASINA İZİN VERİN
Kabul etmek gerekiyor ki bazı ziyaretçiler sipariş vereceği siteye üye olmak istemiyor. Bu tarz ziyaretçileri kaybetmemek için misafir ödeme yöntemi geliştirin.
ADIM – 6: SEPETTE BIRAKILAN ÜRÜNLERİ İNDİRİMLİ OLARAK TEKLİF EDİN
Alışverişçilerin %54’ü sepete ekleyip de satın almadığı ürünün indirime girdiğini öğrendiğinde siparişini tamamlıyor.
ADIM – 7: YENİDEN PAZARLAMA REKLAMLARI VERİN
Yeniden pazarlama reklam bütçenizi büyütün. Z Kuşağı alışverişçilerinin %72’i yeniden pazarlama reklamlarını olumlu buluyor.
E-ticaret sitesi optimizasyonu konusunda danışmak istediğiniz her türlü konu için bize alttaki yorum kısmından veya info@b4mind.com e-mail adresinden ulaşabilirsiniz!