Video pazarlama fırtınası şiddetini artırarak sürüyor. Modern pazarlamanın kurallarını kökünden değiştirmeye başladı.
Yıl sonuna kadar video trafiğinin toplam internet trafiğindeki yeri %75 olacak.
Sosyal videolar, metin ve resmin toplamından %1200 daha fazla paylaşılıyor.
Facebook’un başkan yardımcısı NicolaMendelsohn, platformun beş sene içinde tamamen video olabileceğini öngörüyor.
Video içerik üreticilerinin olağanüstü heyecan verici bulduğu bu gerçekler, hayatlarını yazarak kazanmaya çalışanları tam tersine zangır zangır titretiyor.
Neden titremesin ki?
Gartner’ın 2015’teki raporuna göre 2018 senesine kadar her beş kurumsal dokümandan biri robot yazarlar tarafından yazılacak.
Hubspot’un bu seneki araştırması da gösteriyor ki, yaşamını yazarak kazanan birçok pazarlamacı, videonun yükselişiyle işlerini kaybetmenin korkusunu yaşıyor.
Video pazarlama gerçekten yazarlığın sonunu mu getiriyor? Yazı emekçileri şimdiden kendilerine alternatif kariyerler çizmeye mi başlamalı? Video, yazıyla alakalı tüm işleri silip süpürecek mi?
Hayır, yazarlık bitmeyecek. Fakat bu yeni durum birçok şeyi değiştirecek.
Açıkçası, son dönemlerde birçok teknoloji, ekonomi, pazarlama sitelerinde yayımlanan haberler meseleyi aşırı biçimde şişiriyor ve abartıyor.
Dil var oldukça (ki on binlerce senedir var olduğunu biliyoruz) yazı da var olacak. İnsan iletişimindeki bu devrimsel icat, Sümerler’den beri şimdiye kadar yaşamış milyarlarca insanın hayatında çok ciddi yer etti.
Dile ve yazıya olan biyolojik yatkınlığımız, sırf herkesin elinde bir video kamera var diye sona ermeyecek.
Zaten Facebook’un başkan yardımcısı da o öngörüsüne şu sözlerle devam ediyor: “Video için de birilerinin yazması lazım.”
Yazarlara Hala İş Var
Videonun adam gibi olabilmesi ve istenen etkiyi yaratabilmesi için ilk önce nitelikli yazarlar tarafından hazırlanmış sağlam bir senaryoya ve storyboard’a ihtiyacı var. Orijinal fikir, yaratıcılık, hikaye, çatışma, olay örgüsü, kurgu tüm bunlar kelimelerin büyülü dünyasıyla üretilebilecek şeyler.
Öte yandan okumaktan da vazgeçmiş değiliz. Quartz’ın araştırmasına göre en fazla paylaşılan içerik türleri sıralamasında birinci sırada uzun makaleler yer alıyor. Uzun makaleler %84 ile birinci sıradayken, video içerik %34 ile üçüncü sırada. Demek ki neymiş? Yazı bitmemiş.
İster gazetede ister ekranda olsun, insanlar yetenekli eller tarafından hazırlanmış, nitelikli makaleler okumaya devam edecekler.
Yazıda Yeni Formatlar
Yine de, yazarlar asla rehavete kapılmamalı. Video bir parça da olsa yazarların işlerini ellerinden alacak. Bunu önlemek videonun altın çağına uyum sağlamakla mümkün.
Görselin domine ettiği bir çağda olsak bile tüm bu görsel yığınlarını bir bağlama oturtabilmek için yaratıcı ve bilgili yazarlara hala ihtiyaç var. Video çağında ayakta kalabilmek için yazarların:
- Tamamlayıcı yazarlık yetenekleri elde etmesi,
- Mevcut yeteneklerini geliştirmesi,
- Sosyal ağını ve bağlantılarını kuvvetlendirmesi,
- Özgün olması gerekir.
Yazıda artık yepyeni formatlar var. Açılış sayfası yazarlığı, video eğitim yazarlığı, podcast senaryo yazarlığı, SEO yazarlığı, transkript yazarlığı, blog yazarlığı, e-kitap yazarlığı, whitepaper yazarlığı, sunum yazarlığı,viral video yazarlığı…
Yazının klasik formatlarında ısrar etmek yerine, dijitalin getirdiği yeni fırsatları değerlendirmek gerekir. Video pazarlamaya olan ilgi arttıkça, video için yazar ihtiyacı da artacak.
Uzun makalelerde ve araştırma yazılarında iyi olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? O zaman daha iyi olmaya çalışın. Mevcut yeteneklerinizi geliştirmek (çok daha fazla farklı konuda yazmak, daha uzun yazmak, daha kısa sürede yazmak, daha akılda kalıcı olmak gibi) koltuğunuzu sağlamlaştıracak ve sizi daha fazla aranılır kılacak.
Kişisel sosyal ağınızı kuvvetlendirin. Daha sağlam bağlantılar elde edin.
En önemlisi kendiniz olun ve özgünlüğü elden bırakmayın.
Unutmayın ki: “Söz uçar, yazı kalır.”
Neler düşünüyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi bizimle aşağıdaki yorum kısmından paylaşın. Video pazarlama ve yeni içerik türleri hakkında daha fazla bilgi almak mı istiyorsunuz? Bize info@b4mind.com adresinden ve +90 212 263 63 77 nolu telefon numarasından hemen merhaba diyebilirsiniz!