Başarılı bir marka inşa etmek; sanatı ve bilimi içine alan zor bir süreçtir. Girişimciler ve yöneticiler hatalı bir strateji ile inovatif bir marka yaratmaktan uzaklaşarak taklitçiliğe sürüklenebilir. Bu nedenle belirlenen strateji markaya uygun ve doğru olmalıdır.
Bir çok markanın arasından sıyrılabilecek bir oluşum yaratmak zordur. Günümüz modern marka yöneticileri eskiden çok önem atfedilen isim ve slogan arayışı ile gösterişli logo tasarımlarının müşteriler ile doğru ilişkiyi kurmakta yeterli olmayacağını söylemektedir. İnsanlar artık markaların içinde kendilerine ait bir şeyler bulmak istiyor.
Tüketiciler aldıkları ürünle duygusal bir bağ kurmak ve içselleştirmek ister bu nedenle; marka stratejisi hazırlamak, bir hikaye oluşturmak gibidir. Tüketicilerin satın alma kararlarında sadece ürün değil, ürünle iç içe geçmiş kişilik ve anlamlar etkilidir. Marka stratejisinde ürünün insanda yarattığı duygusal etkileşim ön plana çıkmalıdır. Başarılı bir marka stratejisi hazırlamak istiyorsanız aşağıdaki 4 strateji size yardımcı olacaktır.
- Merkezi Planlamaya Göre Markalaşma Stratejisi
Ürün çeşitliliği fazla olan markaların oluşturması gereken bir stratejidir. Ana markadan bağımsız olarak her ürünün kendi marka stratejisi ve müşteri kitlesi vardır. Her ürünün kendine ait yönetim kadrosu, tedarik zinciri ve pazar payı bulunmaktadır.
Procter&Gample, Coca Cola, Nestle, Unilever gibi markalar bu stratejiyi kullanır.
- Görsel Odaklı Markalaşma Stratejisi
Yaratıcılık odaklı bu teknik genellikle reklam ajansları tarafından yaratıcı kampanyalar için kullanılır. Bu yüzden son dönemin trendleri ve popüler kültür göz önüne alınır.
Son dönemin trendlerini ve popüler kültürü hedef alan bir stratejidir. Yaratıcı kampanyalar oluşturmak için özellikle reklam ajansları tarafından kullanılır. Bizde B4Mind olarak beynimizin ilgisini çekecek detaylarla işlediğimiz bir çok kampanyamızda bu stratejiyi kullanıyoruz.
Abercrombie & Finch, Calvin Klein, BMW gibi markaların son dönemdeki kampanyaları bu stratejiye örnek gösterilebilir.
- Müşteri Deneyimi Odaklı Markalaşma Stratejisi
Geçmişte markayı deneyimlemiş olan müşteriler bu stratejinin temelini oluştururlar. Marka deneyiminin olumlu olması marka imajını 180 derece değiştirebilir. Geçmiş müşteri deneyimlerinden yararlanarak; hizmet kalitesi ve ürünün kullanılabilirliği hedef kitleye gösterilir.
Bu strateji kulaktan kulağa pazarlamayı teşvik edici viral kampanyalar ile desteklendiğin çok daha etkili olmaktadır. B4Mind olarak marka bilinirliği stratejisini müşteri deneyimleri üzerine kurgulayan bir şirket olarak müşterilerimiz için de aynısını uygulamaktayız.
Starbucks, Disney, IKEA, XBox gibi markalar bu stratejiyi iyi kullanmış markalara örnek gösterilebilir.
- Tanıtım Odaklı Markalaşma Stratejisi
Bu stratejiyi başarıya taşıyan kilit nokta reklam çalışmalarında ürün yerine ürünün tüketiciye ifade ettiği anlamın vurgulanıyor olmasıdır. Tüketiciler içgüdüsel olarak markalarla duygusal bağ kurma eğilimindedir. Tüketicileri ile doğru duygusal bağı kurabilen firmalar hem bilinirliklerini hem müşteri sadakatini arttırmaktadır.
Apple, Swatch, Uggs gibi markalar bu bağı yakalayarak kendilerini kanıtlamış markalara örnek gösterilebilir.
Günümüz internet dünyasında doğru pazarlama stratejilerini hazırlamak için ihtiyaç duyduğumuz tüm datayı bulmak mümkün. Big Data kavramının gün geçtikçe yaşantımıza girmesiyle birlikte pazarlama yöneticileri karar aşamasında dataları doğru yorumlamanın önemini fark ediyor. B4Mind olarak teknolojinin bize sunduğu tüm imkanlarla gerekli datayı topluyor, analiz ediyor ve pazarlama stratejilerinizi oluşturuyoruz.