Skip to main content

Moda marka yönetimi günümüzde giyim, kozmetik, mobilya gibi her sektörü kucaklayan ve ürün, ihtiyaç, iletişim, hedef kitlesi ile sürekli standartları yükselten stratejiler bütünüdür.

Moda Marka Yönetimi Nedir?

Neyi nasıl yapmak istediğini ifade eden işletmenin aslında kim olduğu, misyon ve vizyonu, hedef, vaat ve değerleri tüketiciye marka yönetimi ile aktarılmaktadır. Üretilen ürünün ruhu ve anlamı moda sektörü için markadır.

Özellikle hazır giyim gibi moda sektöründe dünya bazında aranılır olmak, kendi kendine üretmeye gerek kalmamaktadır. Bulunabilirlik ve marka yönetimi sayesinde tüketici ile ürünleri buluşturmak ve tercih edilir farklar yaratmak yeterli olur. Çoğu tanıdık işletmelerin outsource yöntemi ile markanın niteliklerini taşıyan koleksiyonlar oluşturduğu ve tedarikçileri ile her alanda ulaşılabilir olduğu bilinmektedir.

 

Moda Marka Yönetimi Nasıl Yapılır?

Öncelikle moda sektörü baz alınarak marka adına karar verilmelidir. Bireysel, tek/ayrı aile ve firma adı olmak üzere farklı stratejilerle kararlaştırılabilirdir. Ürün veya hizmeti tanımlayan, markanın sahip olduğu mesajları iletebilecek ve yasal haklar kapsamında korunmaya alınarak haksız rekabete mahal vermeyecek niteliklere sahip olmalıdır.

Ardından görsel kimlik oluşturulmalıdır. Logo, slogan, sembol, ambalaj gibi unsurlar ile sağlanan bu ifade tarzı işletmenin tüm karakterini yansıtır. Belirlenen marka yönetimi faktörlerinin ardından taklitlerden sakınma amacıyla Türk Patent Ofisi’nde uygun marka tescil işlemleri yaptırılmalıdır.

Rekabet ortamında işletmeyi, satın alma karar aşamasında tüketici haklarını koruyan tescil, uluslararası anlaşmalarda hak talebi, global pazarlarda hakimiyet, dış piyasa için tanıtım gibi avantajlar sağlamaktadır.

 

Moda Pazarlama (Fashion Marketing)

Hayati olarak değerlendirilen moda pazarlama ilkeleri şunlardır;

  • Ürün kalitesi tüketicinin tanınmasıyla elde edilmelidir.
  • Dağıtım kanalı yönetimi marka imajını desteklemelidir.
  • Makul fiyat stratejisi maliyet yönetimini benimsemelidir.

Bu üç ilke yerine getirildiği takdirde marka tanıtım politikaları yüksek ölçüde başarı sağlamaktadır. Stratejilerin tümü moda pazarlama ve marka yönetimi yapı taşlarını oluşturmaktadır.

Günümüzde istek ve beklentilerin değişmesi ve teknolojide yaşanan gelişmelerin etkisiyle oluşan trendler marka yapılandırma çalışmalarını gerekli kılmaktadır. Bu aşamada moda pazarlama iletişimi farklı teknolojilerin kullanımına hakim olmak durumundadır. Bahsedilen hakimiyet bazı pazarlama çeşitlerinin sürece olumlu etki sağladığını göstermektedir. Bu yaklaşımlar;

  • İlişkisel Pazarlama: Fonksiyonel ve sosyal fayda sağlamak üzere kullanıcılar ile marka arasında interaktif, sürekli ve güvenilir bir ilişki kurulmasına dayanmaktadır.
  • Veri Tabanı Pazarlama: Kullanıcıların satın alma alışkanlığını belirleme ve sonuca uygun ürün/mesaj üretme temellidir.
  • Yaşam Tarzı Pazarlama: Çeşitli konseptlerin bir araya getirildiği, belirli kullanıcı segmentinin çağrışım, imaj ve yaşam tarzına ait değerlerinin ifade edildiği pazarlama stratejisidir.
  • Deneyimsel Pazarlama: Kullanıcı duygularına ve beş duyuya hitap ederek duyumsal deneyimin amaçlandığı stratejilerdir.

Tanımlanan pazarlama stratejileri bazı markalaşma unsurlarının yerine getirilmesi ile uygulanabilir hale gelmektedir. Bu unsurlar marka kimliği/kişiliği, imajı, sermayesi (farkındalık, çağrışım, bağlılık, kalite vb.) ve odaklılık olarak sıralanmaktadır.

Unsurların belirlenmesinin ardından marka stratejileri oluşturulmalıdır. Temelde marka stratejileri jenerik, ürün çizgisi genişletme, kategori genişletme, çoklu/yeni/ortak ve özel olarak sınıflandırılmaktadır.

Konumlandırma marka stratejileri ise eksik, aşırı, kafa karıştıran ve kuşkulu konumlandırmalara mahal vermemek adına 8 farklı kategoride detaylandırılmaktadır.

  1. Ürün Özelliğine Uygun,
  2. Kullanım Durumuna Uygun,
  3. Tüketicilere Uygun,
  4. Rekabete Uygun,
  5. Faydaya Uygun,
  6. Duygusal-Psikolojik,
  7. Tutkulu,
  8. Fiyat ve Kaliteye Uygun.

Belirlenen stratejilerin yeniden gözden geçirilmesi kararı; reklam, ambalaj değişikliği, kalite gibi değişimlerin maliyetlerine ve yeni konumun getireceği gelire göre verilmektedir. Marka konumu zayıf veya hatalı olduğunda yapılacak olan yeniden konumlandırma psikolojik, gerçek, zenginleştirme, değer yüceltme ve ihmal edilen değerleri ekleme adımlarından oluşmaktadır.

Günümüzde sanal mecralarda gerçekleştirilen iletişim, etkileşim ve moda pazarlama çalışmalarının tümü dijital marka yönetimi olarak adlandırılmaktadır. Değer, öznitelikler, kişilik, vizyon, fayda ve konumlandırma gibi özelliklerin tümüne dair planlama gerektiren marka yönetimi online dünyada en hızlı etkileşim aracı olan sosyal medya üzerinden yürütülmektedir.  Bu platformlarda moda pazarlama güncellemelerinin sürekliliği sağlanarak marka bilinirliliği artırılmakta ve marka imajı geliştirilmektedir.

Tüketici toplulukları tarafından statü belirteci haline gelen moda marka yönetimi ile itibar korumaya yönelik politikaların yürütülmesi tavsiye edilmektedir. “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” mottosunun hasır altı edildiği günümüz teknolojisinde kullanıcı yorumları, haber niteliğindeki değerlendirmeler, röportajlar gibi sosyal medya beğeni vepaylaşımları, forum, sözlük veya şikâyet sitelerinin tümü moda marka pazarlama değeri üzerinde yüksek etkiye sahiptir.

 

Moda Pazarlama İletişimi

2004 yılında hayatımıza giren ikinci nesil internet hizmetleri ile bilgi paylaşımı eş zamanlı ve çift yönlü bir hal almıştır. Bu gelişme tercih edilen konfor alanında neredeyse tek tuşla güvenli alışverişe dahi imkân tanımıştır. Böylece tüketicilerin kendilerine dikte edilen ürünleri almak yerine isteklerini belirtebildiği mecralarda etkileşim mümkün kılınmıştır. Marka değeri ciddi bir önem kazanmış ve moda pazarlama iletişimi tüm işletmeler için zorunlu hale gelmiştir.

Karşılıklı paylaşıma dayalı stratejinin yüksek başarı sağladığı moda pazarlama iletişimi hem çevrimiçi hem de çevrimdışı birçok farklı kanal üzerinden yürütülmektedir. Bu kanallar moda pazarlama iletişimi araçları olarak adlandırılmakta ve çeşitli yapılandırmalarda da görev almaktadır.

  • Reklam
  • Halkla İlişkiler ve PR
  • Sponsorluk
  • Kulüp Üyelikleri
  • Tüketici Toplulukları
  • İşletme Ziyaretleri
  • Fuar Katılımları
  • Satış/Dağıtım Alanları
  • Kamu Hizmetleri
  • Sosyal Sorumluluk Projeleri
  • Ünlü Gönüllüler
  • İnternet ve Sosyal Medya
  • Kurucunun Özgün Kişiliği
  • Mobil Pazarlama
  • Word Of Mouth Marketing (kulaktan kulağa pazarlama)

Moda markanız ile yurtdışına mı açılmayı hayal ediyorsunuz? Moda sektöründe tasarımlarınız kadar iletişim stratejilerinizle de mi fark yaratmayı arzu ediyorsunuz?

B4Mind Marka Danışmanlığı olarak uzun yıllardır moda sektöründe faaliyet gösteren güzide markalara potansiyellerine ulaşmaları noktasında destek olmaktayız.

Bir sonraki başarı hikayemiz neden siz olmayasınız? Bize hemen şimdi info@b4mind.com, www.b4mind.com veya +90 212 263 63 77 nolu telefondan ulaşın!

Leave a Reply