Skip to main content

Çağlar içinde insanlar; devletler, yaşayış şekilleri, gereksinimler, kavramlar değişmiş ve yapılar çeşitlenmiş, büyümüş ve şehirleşme/modernleşmeye paralel olarak inşaat sektörüne tarih boyunca en çok bu dönemde ihtiyaç duymuştur.

Kısaca ifade etmek gerekirse, karada veya suda yapılan tüm bina, yol, köprü, baraj, kanalizasyon vb. tesislerin yapım çalışmalarına inşaat ve bu alanda proje geliştirici ve üstlenici firmaların bulunduğu pazara ise inşaat sektörü denir.

İnşaat sektörünün karakteristik özellikleri arasında genel olarak emek-yoğun bir teknoloji ile çalışması ve yüksek istihdam kapasitesi ile işsizliği azaltan önemli bir araç olması yer almaktadır.

Bu nedenle gelişmekte olan ülkelerde, özellikle nüfus çok hızlı artarken, artan nüfusa hem konut hem de istihdam sağlamak açısından inşaat sektörü önemli bir pozisyonda yer almaktadır.

 

Marka, Marka Yönetimi Nedir ve Neden Önemlidir?

Marka, üretici ya da satıcı işletmenin ürünlerinin kimliği ve rakip mallardan ayırt edici simgesi ve ismidir.

Markanın önemi sadece mal veya hizmeti üreten açısından ileri gelmez. Tüketici ve dağıtımcı da markanın öneminden faydalanmaktadır. Üreticiler marka değerini satış fiyatlarına ve sayılarına yansıtabilirken; dağıtıcılar da benzer ilkeden faydalanarak kâr oranlarını artırabilirler.

Marka oluşturmak ve onu yönetmek başlı başına bir bilimdir. Markayı yönetmek, bir bilim dalında buluşlar yapmaya benzer. Kabaca marka yönetimi markanın değerlerinin ve verdiği sözlerin korunması olarak tanımlanabilir (Nicolino, 2000).

“Markaları ne başarılı yapar?” sorusunun cevabı ise oldukça geniş olacaktır ama işin temelinde tek bir kural vardır, o da açıklıktır. İletmek istediğiniz mesajı, sade bir dille kısa olarak vermek gerekir. Marka yöneticileri alınacak kararları haftalar hatta aylar süren toplantılar sonucu alırlar fakat tüketici malı alırken anlık kararlar verir (Haig, 2004).

 

İnşaat Sektöründe Marka Yönetimi için Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Son yıllarda konut sektöründe artış yaşanmıştır ve bu artış eğiliminde ise çoğunlukla tüketici istekleri ve beklentileri etkili olmuştur. Deprem sonrası güven bunalımında olan alıcı ile ekonomik kriz sonrası bir çıkış kapısı arayan üretici; tercihini markalaşmadan yana kullanmıştır (Özsümer, 2007).

Yakın geçmişten itibaren markalı konutların Türkiye’de daha fazla tercih edilmeye başladığını görebiliyoruz ve Türkiye’de ‘markalı konut’ kavramının giderek yerleştiği ve kabul gördüğü anlamına geliyor.

Özellikle son iki yıldır sayıları her geçen gün artan, site içinde, sosyal ve sportif aktiviteleri bol markalı konut projelerinden ev almak yaklaşık her 10 kişiden üçünün seçimi olmuştur (Milliyet Emlak, 2006).

Bu sektörde markaya yönelimin artmasıyla sürdürülebilir bir başarı için nasıl yönetilmesi gerektiği konusu da önemli konuma gelmiştir.

İnşaat sektörü için marka yönetiminde yapılması gereken ilk iş, pazarlamada olduğu gibi markanın hedef kitlesinin belirlenmesi ve kitlenin özellik ve ihtiyaçlarının tespit edilmesidir. Yani toplumun ne gibi yapılara ihtiyacı olduğu iyi analiz edilmeli ve bu doğrultuda inşa edilecek yapı tipinde karar kılınması gerekmektedir.

İkinci olarak yapının, varsa sektördeki diğer yapılardan farkı, yoksa ilgili kitleye hitap eden herhangi bir özelliği vurgulanmalıdır. Bu özellik fiziki yapı olarak da olabilir maddi anlamdaki elde edilebilirliği de olabilir. Bu duruma paralel olarak yapının neden insanlar tarafından alınacağı, kiralanacağı gibi sorulara kayda değer cevaplar bulunarak sektörde fark yaratılmalıdır.

İşin özünde ön plana çıkarılacak özellik iyi belirlenmeli, tüketicinin ilgisini cezp etmeyecek, tüketiciyi soğutacak, markayı farklı olmaktan çok sıra dışı yapacak ya da çok geniş olup da mesajı silikleştirecek bir özellikten kaçınılmalıdır. Ardından yapılması gereken ise doğru iletişim kanallarını kullanarak doğru şekilde kurgulanmış mesajı hedef kitleye iletmek olacaktır.

Bahsedilenler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki yatırımcı markalaşma sürecinde markanın piyasadaki konumundan ne derece etkilenirse, yani marka yönetimindeki başarı ne denli ise, marka o oranda büyümeye devam eder. Marka büyümeye devam ettikçe de mevcut şirket markalaşma yolunda piyasada daha önemli bir yere sahip olur.

Dolayısıyla hedef kitle ne kadar doğru belirlenirse ve bu yönde kitleye yönelik oluşturulacak yapı tipleri tespit edilerek, bununla beraber diğer markalardan farklı olmanızı, yatırımcıyı veya müşteriyi çekmenize yardımcı olacak noktalara değinmeniz ve bunu etkin bir biçimde karşı tarafa ilettiğiniz ölçüde itibar kazanılacaktır.

Doygunluğa ulaşmış bir pazarda markanızla eski dinamizminizi yakalamanız halen mümkün. Devlet ve finansal kuruluşların aktif desteği ile inşaat sektöründe talep halen umut verici düzeyde ve önümüzdeki on yılların itici gücü olmaya devam edecek.

Yurt içi ve yurt dışı inşaat projelerinizde tercih edilebilirliğinizi, en büyük yatırım aracı olan marka güveniniz sayesinde artırabilirsiniz. Marka güveni inşa etmek için profesyonel marka yönetim stratejilerine başvurmalısınız.

B4Mind Marka Danışmanlığı olarak inşaat sektöründeki firmanızın marka yönetim ve operasyon süreçlerinde size proaktif destek vermeye talibiz. Hemen bize ulaşın! info@b4mind.com / www.b4mind.com /  +90 212 263 63 77

 

KAYNAKÇA

Nicolino, P. F., 2000. Complete Idiot’s Guide to Brand Management. Alpha Boks, Indianapolis.

Haig, M., 2004. Brand Royalty. Kogan Page Limited, London.

Müteahhitler güven vermiyor, 2006. Milliyet Gayrimenkul Emlak Yatırım Gazetesi, 13.11.2006.

Özsümer, E., 2007. Konut sektörü nereye koşuyor?. Milliyet Gayrimenkul Emlak Yatırım Gazetesi, 21.10.2007.

Leave a Reply