Skip to main content

Bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. Dijital dünyadaki alışılagelmiş değişim rüzgarları hızla devam ediyor.

Arama motorları değişim rüzgarlarının en önemli dinamosu olarak ön plana çıkıyor. Özellikle Google’daki en ufak değişim yalnızca dijital pazarlama profesyonellerini değil sıradan kullanıcının hayatını da hayli etkiliyor.

Organik arama kanalı bu yıl da dijital pazarlama portföyümüzün temel direği olma niteliğini sürdürdü. Görünüşe bakılırsa orta vadede organik trafikle boy ölçüşecek hiçbir alternatif kanal çıkmayacak. Arama motoru pazarına baktığımızda organik arama kanalının tek devi Google arama motoruyla da.

Yıl boyunca Google web sitelerimizi cömertçe organik trafikle besledi. Zaman zaman beklenmedik düşüşler ve yükselişler yaşanmadı değil. Yine de arama motoru uzmanları bu değişimin en nihayetinde son kullanıcının deneyimini iyileştirmek için yapıldığına ikna olup daha iyi olmak zorunda olduğunu anladı. Kabul etmek gerekir ki SEO sürekli öğrenme ve yenilenme işidir.

Google, yıl boyunca yüzlerce ufak çaplı ve birkaç adet büyük çaplı algoritma güncellemesi yaptı. 26 Mart “Mobil Öncelikli İndeksleme” ve 1 Ağustos “Medic Core” güncellemesi dünya çapında milyonlarca siteyi etkiledi.

Bu güncellemeler bizleri çoğu zaman tedirgin etti ve büyük kırılmalara neden oldu. SEO uzmanlarının yıl boyunca gemiyi batırmamak için yaptıkları hamleler takdire şayandı.

Hiç şüphe yok ki 2019 yılında da organik arama kanalı dijital pazarlama stratejimizin merkezinde olmaya devam edecek. Muhtemeldir ki, markalar bu kanala daha da fazla yatırım yapmayı ve pazarlama bütçelerindeki payını artırmayı düşünecek.

Peki, 2019’da mutlaka dikkat etmeniz gereken yeni SEO trendleri var mıdır? Varsa bu SEO trendleri nelerdir? Kısaca bunlara değinelim.

 

Sesli Arama (Voice Search)

Kullandığımız mobil cihazlar birer özel asistana dönüştüler. Siri, Cortana, Alexa, Google Asistan gibi uygulamalar vereceğimiz sesli komutlarla anında istediğimiz bilgiyi karşımıza çıkarıyor.

İnsanların dijitalde içinde bulunduğu dört an vardır. Google bu anları “yapmak istiyorum”, “bilmek istiyorum”, “gitmek istiyorum” ve “satın almak istiyorum” olmak üzere 4 mikro an olarak tanımlar. Aslına bakarsanız yapılan sesli aramaların çoğu bu anlardan birinde yapılmaktadır.

Demek ki, anahtar kelimeyle hedeflediğiniz kullanıcıların hangi anda olduğunu ve bu ana uygun hangi sesli komutlarla arama yapabileceğini göz önüne alarak içeriklerinizi hazırlamalısınız.

Potansiyel müşterilerinize bu anlarda daha fazla yardımcı olmaya odaklanmalısınız.

 

Yerel Arama ve Lokal SEO

Arama trendleri gösteriyor ki son birkaç yıldır yerel aramalar büyük bir tırmanışta ve bu 2019 yılında da kritik bir SEO trendi olarak kendine yer bulacak.

Yerel aramadan ne kast ettiğimizi de biraz açmakta fayda var. Örneğin “yakınımdaki” ifadesi geçen anahtar kelimelerde ciddi artış gözleniyor. “Yakınımdaki butik oteller”, “yakınımdaki dans okulları”, “yakınımdaki dövmeciler” , “yakımındaki kafeler” gibi.

Bu da demek oluyor ki arama sonuçlarının yerelleştirilmesi daha da hayati bir role sahip olmaya başladı. Yerel bir işletmeyseniz yerelleşme dalgasından mutlaka faydalanmalısınız.

 

Mobil, Mobil, Mobil!

Mobil SEO’nun önemi ve önceliği katlanarak artıyor. Web sitenizin mobilde nasıl göründüğünü, ne kadar hızlı olduğunu, ne kadar kullanıcı dostu olduğunu ve ne kadar işlevsel olduğunu mutlaka test etmeli, geliştirmelisiniz.

Mobil site hızına her zamankinden daha çok önem vermeniz gerekiyor.

Mobil kullanıcının anlık bilgi ihtiyacını anında karşılayacak içerik stratejisi belirlemek bile etkili bir yöntem olabilir.

 

Arama Maksadı (Search Intent)

Kullanıcının yalnızca hangi anahtar kelimelerle arama yaptığı değil, o anahtar kelimeleri nasıl bir bağlamda ve ne yapmayı hedefleyerek kullandığını da daha iyi anlamanız gerek.

Bu konuya kısmen ilk bölümdeki mikro anlar ile değindik. Mikro anları analiz etmenin ötesinde müşteri profilleri, pazar araştırması, rakip araştırması, trend analizleri, monitoring gibi kullanıcının arama maksadını irdeleyecek tüm değerli veriler, içeriklerinizi ve söyleminizi ona göre özelleştireceğiniz için sizi rakiplerinizin önüne taşıyacak.

Bunu yapmak için başta Google’ın olmak üzere yararlanabileceğiniz çok sayıda araç ve kaynak mevcut. Kendinizi potansiyel ziyaretçilerinizin yerine koymayı dört dörtlük biçimde yapmaya başladığınızda SEO performansınız da katlanarak artacak. Örnek, B4Mind.

Bize göre 2019’da bu dört SEO trendi arama motoru optimizasyonu yapmada fark yaratacak en önemli faktörler olacak. Siz neler düşünüyorsunuz?

 

Bir dijital pazarlama danışmanlığına mı ihtiyacınız var? Dijitaldeki ihtiyaçlarınıza ve dertlerinize kalıcı çözüm getirecek, sizi dinlemesini bilen bir SEO ajansı mı arıyorsunuz? B4Mind olarak her zaman yanınızdayız. Bize hemen ulaşabilirsiniz! https://b4mind.com/iletisim/

Leave a Reply