Marka rezonansı, bir müşterinin perakende ürün gibi markalı bir unsurla ne kadar iyi ilişki kurduğudur. Bir kişinin bir markayı ve değerlerini veya hedeflerini nasıl algıladığıdır. Müşterilerle ilişki kurmaya yardımcı olmak için marka rezonans modeli kullanılır.
Bir Marka Rezonans Modelinin Amacı Nedir?
İnsanların öğrendiklerinin yüzde sekseni görseldir. Marka rezonans modeli, piramidin tepesindeki son aşama olan rezonansa ulaşmak için her bir markalama adımını detaylandırır. Markalaşma planlamasının ulaşması gereken hedefler için görsel yol haritaları sunar.
Diğer hedeflere uyabilecek doğrusal bir modelden farklı olarak, bir piramit marka yankısı için en iyisidir, çünkü arayış doğrusal değildir ve farklı geliştirme prosedürlerini içeren adımlar içerir. Bir marka görsel bir yapıya sahip olarak, kendi benzersiz ürün ve hizmetleri için farklı markalaşma hedeflerine ulaşmayı hedefleyebilir.
Bir marka rezonans modelinde dört seviye ve altı kadran vardır. Dört seviye, temelde şu soruları kullanarak bir markayı tanımlar:
- Sen kimsin? (Kimlik)
- Sen nesin? (Anlamı)
- Peki ya sen? (Yanıt)
- Ya sen ve ben? (Ilişkiler)
Bu sorular markaları geliştirmenin her aşamasında çalışır. Bu aşamalara bağlı olan, eldeki görevi tamamlamaya yardımcı olmayı amaçlayan bir hedeftir. Marka bilinci, farklılaşma, duygusal tepkiler, sadakat geliştirmek için kullanılır.
Marka Bilinirliğini Artırmak
Marka belirginliği, bir müşterinin markalı bir ürün veya hizmet hakkında ne kadar bilgili olduğuyla ilgilenir. Benzer şekilde, bir müşteri bir markadan satın almaya her karar verdiğinde, dikkat çekici değerler gibi farklı faktörleri ne kadar net hatırlayabildiğidir.
Marka farkındalığı, temelde, bir müşterinin benzersiz nitelikleri gibi belirli bir markanın belirli özelliklerini ne kadar iyi tanımlayabildiğidir.
Marka bilinirliğinizi artırmak ve böylelikle rezonans modelinin ‘kimsin’ öne çıkma aşamasına yanıt vermek için:
- Markanızı ayrıntılı olarak tanımlayın.
- İçeriğe sürekli odaklanın.
- İletişimle yaratıcı olun.
Marka bilinirliğini ne kadar çok geliştirirseniz, “Kimsiniz?” sorusuna o kadar iyi yanıt verirsiniz. Soru, sonuçta dikkat çekmeye ulaşmanın anahtarıdır.
“Performans” bölümü, piramidin ikinci basamağındaki iki kadrandan biridir. Temel düzeyde, bu durumda performans, bir markanın müşteri ihtiyaçlarını ne kadar iyi karşıladığını ifade eder. Ürün veya hizmetleri içeren ve müşterilerin sorunların üstesinden gelmesine ne kadar yardımcı olduklarını içeren bir verimlilik ölçüsüdür.
Performans ve verimliliği ölçmenin en güçlü yollarından biri, bize bir marka ile rakipleri arasında bir referans noktası sağlayan farklılaşmadır.
Marka Farklılaşması Oluşturmak
Farklılaşma yaratmak, “Nesin sen?” sorusuna cevap vermeye yardımcı olur. “Performans” aşamasının hedeflerine ulaşmak için aşağıdakileri yaparak marka farklılaşması oluşturun:
- Unutulmaz deneyimler yaratmak
- Olumlu marka değerleri sergilemek
- Önemli marka hikayeleri anlatmak
- Marka karakterleri oluşturma
Görüntülerin daha çok müşteri algısı ve marka imajıyla ilgilidir. Marka imajı oluşturmak için aşağıdakileri yapmalısınız:
- Hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinin.
- Uygun görsel öğeler kullanın.
- Doğru mesajı iletip iletmediklerini görmek için personelinizi ölçün.
Güçlü Marka Deneyimleri Sunmak
Müşterilerin bir ürünün kalitesi ve diğer markalara göre performansı hakkındaki hisleri yargılar aşamasının konusudur. “Duygular”, üçüncü basamağı “yargı” kadranıyla paylaşarak, “Peki ya sen?” modelin bir aşamasıdır. Duygular, müşterilerin bir markaya olan bağlılıklarının miktarı anlamına gelir.
Güçlü marka deneyimleri sunmak, ilişkiler, anılar ve olumlu duygular oluşturur. Markanızın etkili deneyimler sunduğundan şu şekilde emin olabilirsiniz:
- Farklı insan duyularını hedefleyin.
- Deneyimi kişiselleştirin.
- Duygusal içerik oluşturun.
İlk üç basamak üzerinde çalıştıktan sonra, nihayet rezonans aşamasına geleceksiniz. Rezonans aşaması, piramidin mutlak tepesidir. Aşağıdaki her bir kadran marka ve müşteri arasında sağlam bir ilişkiye yönelik olarak inşa edilmiştir. Bir rezonans modeli, markaların mevcut konumlarını tam olarak belirlemelerine yardımcı olarak, “basamakları” yukarı taşımak için ne yapmaları gerektiğini netleştiriyor. Bir aşamadan ve gereken markalaşma hedeflerinden haberdar olduğunuzda, sürecin geri kalanı kolaydır.
Marka değer zinciri nedir?
Marka değer zinciri çeşitli pazarlama faaliyetleri yoluyla elde edilen marka değeri ve müşteri değeri bağlamında analiz edilen pazarlama faaliyetleri ile klasik bir değer zinciri modelinin bir versiyonudur.
Pazar bilgisinin değerlendirilmesine, pazarlama yatırımının ilk aşamasından hissedar değerinin son, son aşamasına kadar marka değerinin izlenmesine yardımcı olur, aynı zamanda müşterilerin pazarlama faaliyetlerine tepkisini değerlendirmeye hizmet eder ve pazarlama alanında karar vermeyi destekler.
Siz de halen markalaşamayanlardan mısınız? Ne yaparsanız yapın logonuz tanınmıyor, sloganınız zihinlerde yer etmiyor, siteniz ziyaret edilmiyor, paylaşımlarınız beğeni almıyor mu?
O halde dijital çağın yeni normalle evrimleştiği, Z kuşağı ile bilinmezlik katsayısının arttığı bu yolculukta gerçek bir marka danışmanına ihtiyacınız var!
B4Mind Marka Danışmanlığı olarak dijital marka yönetiminize talibiz. Ve sizi dinlemeye hazırız… Hemen B4Mind’a info@b4mind.com adresinden ulaşın!
Kaynaklar:
https://www.canto.com/blog/brand-resonance-model/
https://ceopedia.org/index.php/Brand_value_chain