Skip to main content

B2B (Business to Business); kişisel kullanımın ötesinde, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarıdır. Eğer nihayi kullanıcının satın alabileceği bir yatak satıyorsanız B2C, yatak üreticilerinin kullandığı pamuğu satıyorsanız B2B bir iş yapıyorsunuz demektir.

B2C (Business to Customer); ürün veya hizmetlerin doğrudan, müşterinin kendi kullanımı için arz edilmesine ve bu yönde pazarlama faaliyetlerinin gerçekleşmesine denir.

B2B satın alma kararları verilirken markanızın en az satış departmanınız kadar etkisi vardır. B2B satın alma işlemleri, mutlak surette rasyonel, rakamsal, analiz odaklı, olgulardan hareket eden işlemler değildir. B2B satın alıcılar da, marka pazarlamasının hem akla hem de kalbe hitap eden yaklaşımlarından etkilenir. Bazen benzer hizmetler veren markalardan birini sadece kurduğunuz özel bağ sebebiyle tercih edebilirsiniz.

B2B karar vericiler bahsettiğimiz akılcı kararlar verme konusunda bir çok zorluk yaşar. Veriler, bilgiler, metrikler, faydalar, maliyetler, Excel tabloları, broşürler, sunumlar, whitepaperlar… Üstesinden gelmeleri gereken tonla verinin arasından en doğru kararı vermek zorundadırlar. Kısacası bu sarmaldan kurtulmaları ve daha kolay karar verebilmeleri için satın alıcıların markanıza ihtiyacı vardır.

B2B İşletmeler Markalarına Yatırım Yapmalıdır

Çünkü Güçlü Bir Marka:

  1. Müşteri satın alma kararını etkiler,
  2. Güçlü finansal yapı algısı yaratır,
  3. Yatırım çekmeye yardımcı olur,
  4. Rekabette farklılaşma sağlar,
  5. Müşteriyle daha kuvvetli bağlar kurmayı olanaklı kılar,
  6. Satışı daha süratli kapatmaya yardımcı olur,
  7. Yeni ürün/hizmet testi için daha çok talep kazandırır,
  8. Daha fazla premium ürün tercih edilmesini sağlar,
  9. Müşterinin rakiplerden gelen tekliflerden daha az etkilenmesini sağlar,
  10. Müşteriyi fiyat artışlarına karşı daha esnek yapar (fiyat elastikiyetini artırır).

Markaya yatırım yapmak B2B işletmelere kısa vadede para ve zaman; orta vadede daha çok itibar sağlayacaktır. Doğru konumlandırılmış ve farklılaştırılmış markalar uzun vadede müşteriyle brand-love seviyesinde bir bağ oluşturacaktır ve bu sayede pazarda önemli bir rekabet üstünlüğüne sahip olmaya aday olacaksınız.

B2B Markaların 3 Boyutu Vardır:

  1. Fonksiyonel: Ürün Ne İşe Yarıyor?
  2. Ekonomik: Zaman ve Parasal Açıdan Markanız Müşterileriniz İçin Ne İfade Ediyor?
  3. Duygusal: Markanız Müşterilerinize Kendilerini Nasıl Hissettiriyor?

Fonksiyonel ve ekonomik boyutlarının yanı sıra duygusal boyutta da müşteriye dokunabilen markalar marka sadakati ve müşteri memnuniyeti açısından fark yaratacak, rekabet üstünlüğüyle öne çıkacaktır.

B2B karar vericiler markanın fonksiyonellik ve ekonomiklik yanına baktığı kadar, satın alma kararlarında güven, inanç, güvenlik, itimat gibi bir çok duygusal faktörleri de göz önüne alır. Sizi diğer markalardan ayıracak noktalar burada devreye girer.

[highlight highlight_type=”italic” style=”background:#ff2778;color:white”]Rakiplerinizden ayrışmak istiyor, müşterilerinizin karar verme aşamasında sizi güvenle tercih etmesini diliyor, rekabet üstünlüğü sağlamayı ve birkaç adım öne geçmeyi arzuluyorsanız B2B bir işletme olarak markanıza gereken yatırımı yapmalısınız. [/highlight]Çünkü müşterileriniz sizin ürün ve hizmetlerinizi deneyimlerken en çok nasıl hissettiğini hatırlıyor. Markalaşmanız daha fazla akılda kalmaya yarayacaktır.

Ne kadar doğru markalaşır ve güçlü marka olursanız müşterilerinizin tekliflerinize vereceği tepkiler o kadar duygusal olacaktır. Müşterilerinizle güven temelli ilişkiler kurduktan, satın alma deneyimlerini iyileştirdikten, satış sonrası destek ile memnuniyeti sağladığınızdan emin olduktan sonra en büyük savunucunuz ve reklam kanalınız müşterileriniz olacaktır.

Markanıza bugün şimdi yatırım yapmaya başlayın! B4Mind Marka Danışmanlığı sizi dinlemeye hazır.

One Comment

Leave a Reply