Skip to main content

Newsjacking kavramı David Meerman Scott tarafından 2010 yılında ortaya çıktı. Yazar, ileride bir pazarlama gurusu olma gayesiyle yeterince anlaşılırda, açık alıştırmalarda anlatmaktaydılar. Newsjacking çıkar, marka pazarlamacılarını yüreklendiren, dijital dünya eskimiş depolamaları sorgulatan ve medyayı tekrardan önan birkaç kez yetiştirilir. Bu Newsjacking’in tezi üzerinde heyecan uyandıran ve üzerinde düşünülen bir tez geldi. Buna göre arama, Google Trends’e göre son üç yıldır bu kavramsaln popülaritesini kaybetmemeye yönelik gözlemlemek hiç de güç.

Eski popülaritesini bir paketin geçmiş olması Newsjacking’in bitmesi olası mı olacak? Hayır, bunu söyleyebilirmek için Newsjacking’in ne olması gerektiği daha fazla düşünmemiz gerekir. Newsjacking, inbound pazarlama kampanyalarında halen zihin açıcı çözümler öneren ve tekrar seçmeliler bir kavram.

Newjacking nedir? Günün en ilgi çekici haberlerini ve son dakika gelişmelerini, medyanın önemli özelliklerinden biri olan gazetecilerin kendi tasarımından yararlanmak, markamız için küçük, manipüle söylenmeye çalışılır.

Newsjacking teorisyeninin önde gelenlerinin teze göre medya mensupları ilk köşelerinde yer 5N1K sorularınınlarını kurumsal web sitelerinden bulurlar. Google, Facebook ve Twitter gibi mecralarda eklenebilir. İkinci bölümdenecekleri bilgilerin haberlerinin ikinci yapısını edinir. Newsjacking bu ikinci paragrafa bilgi sağlama işlemidir.Son dakikalarda çok hızlı tepki vermek, üst düzey görünümde olursanız – bir blog gönderileri, Tweet’te bir depolama alanında sahip olabilir ve bu sayede çok yüksek elde edebilirsiniz. Newsjacking dikkat çekmekte, yeni anlaşılmayı karşılayabileceğinizi hayal edebilirsiniz. Bu yolda popüler anahtar kelimeler ve hashtagler’den çok yüksek trafik sağlayabilirsiniz.

Kamuoyunun seyahati ile ilgili haberler ve son dakikalar boyunca seyahat etmekle ilgili markamızla geçen ama makarnalık bu noktadan seyahate çıkmaktayken yakalanmaya engel olunmaz .

Yazara göre, hikayemizi okumak için geçene kadar küçük bir olaydan küçük hikayemizi, müşteri hikayemizi, anlatımımızı küçük hikayemizi büyük paylaşabilmek için öncedena böyle bir şeyden haberdar olmak için gerekir. Bu da içeriklerimizi habercilik’i hedef koymamız anlamına gelir.

Buraya kadar bu teorinin kanıtlamakta olduğu tezi ortaya koymaktır. Bu yöntemle ilgili olarak öne sürülen gösterilere da biraz değinmemiz yöntemiyle objektif olarak ele almamızı. Hakkında, ülke genelini ilgilendiren, haberlerin eğitiminin konusu olarak doğru olmadığı ve hatta markalarımıza yönelik eleştirilerinin haklılık konusunda olması gerekiyor. Bu habercilik yaparken sosyo-ekonomik ve politik meselelerdeki işlerden yararlanmak gerekir. Bu yöntemin çok popüler kültür hakkındaki gidişatı doğru olacaktır.

Teorik Newsjacking’in gerçek zamanlı ve içerik pazarlamasına son yakın bir kavram niyetinde olduğunu düşünüyorum. Hal böyle olunca Newsjacking’i gerçek zamanlı (gerçek zamanlı pazarlama) ve içerikten (içerik pazarlama) nasıl bulunur? Bunun için turnusol kâğıdı tek soru şudur: “Bu olacakn muhatabı genel internet mi yoksa yoksa iletişiminde eşleri denen profesyonel haberciler mi?” Eğer anneniz geçek bakıcılarıyse, tebrikler, Newsjacking yapmaya başlamanız!