Skip to main content

Neden hemen şimdi SEO’ya yatırım yapmalısınız?

Bright Edge Kanal Performans Raporu’na göre web sitelere gelen tüm trafiğin %51’i  organik arama sonucu kaynaklı.

Organik arama, %14.6’lık dönüşüm oranıyla en verimli dijital pazarlama kanalı durumunda. Matbu reklamlar gibi outbound kanalların dönüşüm oranları ise sadece %1.7!

Hal böyle olunca, web sitemizin SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) performansını yükseltmeye yönelik stratejiler üzerinde durmak her daim önemli bir mevzudur.

Bu yüzden, yüksek ROI’li vazgeçilmez bir dönüşüm aracı olan SEO’dan azami faydayı elde edebilmek için yararlanılması gereken ve genelde göz ardı edilen 7 yeni SEO taktiğini bu yazımızda sizler için ele alacağız.

1) Başlık ve Açıklama Kısmını Reklam Metni Gibi Hazırlayın

Google, web sitede yer alan meta bilgileri (meta açıklama ve etiketler) sıralama faktörü olarak dikkate almadığını Eylül 2009’da resmi blogundan ilan etmişti.

Buna rağmen, arama motorlarında listelenen sonuçların arasında gezinen kullanıcılar,başlık ve açıklama kısmını dikkatle inceleyerekweb sitemizi ziyaret etme kararı vermektedir.

Başlık yazmanın son derece ince bir iş olduğunu biliyoruz. Başlıkla beraber, eğer kendimiz sayfa açıklaması girmezsek arama motorları içeriğimizden çektiği kısmı dilediği gibi arama sonucundaki açıklama kısmına yerleştirecektir.

Sıralamadaki rekabette birkaç adım öne çıkmamız için, bizim her iki alanı da mükemmel bir reklam alanı gibi kabul etmemiz gerekir.

Başlık için ortalama 70 karakter, meta açıklama için 155 karakter olmak üzere 225 karakterlik alanı arama yapan kullanıcıları sitemize davet etmek için, tıpkı bir reklam metni gibi, optimum düzeyde kullanabilmeliyiz.

Adwords reklamlarında başlıkta 25, iki açıklama satırında da 35’er karakter olmak üzere maksimum 95 karaktere müsaade edilmektedir. Organik sonuçlarda ise 225 karakter! Bu bakımdan organik sonuçların daha büyük bir avantajı vardır.

Başlık ve açıklama kısmını, sayfanın ne hakkında olduğunu, neler içerdiğini, neden ziyaret edilmesi gerektiğini anlatacak şekilde, kısa ve öz ifadelerle, zekice anahtar kelime yerleştirmesi yaparak ve harekete geçirici mesajlarla beraber optimize etmelisiniz.

Kısacası, Adwords reklam metni hazırlama mantığıyla hareket etmelisiniz.

2) Sayfada Kullandığınız Görsellerinizin Dosya Adını Aralarında Tire (-) İşareti Kullanarak Bolca Anahtar Kelimeyle Adlandırın

Makalelerimize görsel ararken çoğu zaman çeşitli arama motorlarına başvurmaktayız. Buradan makalemizin anlatmak istediklerini destekleyici görseller seçer ve derhal yazıya dahil ederiz.

Böylesi durumlarda genelde dosya adına hiç dikkat etmeyiz. Aslında dosya adını optimize etmemek ciddi bir hatadır.

Klasik arama sonuçlarının yanı sıra, görseller de indekslenir. Web sitenizin görsellerinin ziyaret edilmesi de SEO performansınıza büyük bir katkı sağlayacaktır.

O halde görsellerinizin dosya adlarında bol bol anahtar kelimelere aralarında tire işareti kullanarak yer vermelisiniz. Eğer eski dosya adlarınız böyle değilse bunları düzeltmeye zaman ayırmalısınız.

3) İkinci-Üçüncü Sayfalarda Çıkan Sayfalarınızı Çok İyi Performans Gösteren Sayfalarınızdan Destekleyin

Arama motoru kullanıcılarının %70’i arama sonucunda ikinci sayfaya hiç bakmaz. Eğer sonuçlarda birinci sayfaya yakın sayfalarınız varsa bu sayfaları ilk sayfalarda çıkan yüksek performanslı sayfalardan destekleyin.

İlk sayfada çıkmaya ramak kalmış sayfalarınızı nasıl güçlendirebilirsiniz?

  1. Sitenizdeki yüksek otoriteli sayfalardan bu sayfalara bağlantılar vererek,
  2. Sayfaları ziyaretçileriniz için daha değerli kılmak maksadıyla güncelleyip geliştirerek,
  3. Başlık ve meta açıklama kısmını yazımızın birinci maddesinde anlattığımız şekilde hazırlayarak.

 

4) İlk Sayfayı Domine Etmek İçin Çok Uzun İçerikler Yazın

Birçok SEO raporu gösteriyor ki 1000 kelimeden uzun içerikler arama sonuçlarında çok daha iyi performans gösteriyor. Dahası, 2000 kelimeden uzun içerikler sunan sayfaların arama sonuçlarının ilk sayfasını domine ettiği görülmektedir.

Arama sonuçlarında kısa vadede etkisini gösterecek sonuçlar almak için –niteliği göz ardı etmeksizin–  mümkün olduğunca uzun içerikler hazırlayın.

5) Eski Sayfalarınızı Güncelleyin

Oldukça az kullanılan, etkili bir yöntem de eskiyen sayfalarınızı güncellemektir. Eskiyen sayfalarınızı, özellikle eski blog yazılarınızı, güncellemek o sayfaların şimdi elde ettiği trafiği bir anda ikiye katlayabilir.

Arama trafiğinizi artırmak için yeni içerikler hazırlamaya bazı dönemler kısa bir ara verebilir ve eski makalelerinize odaklanabilirsiniz.

Eskiyen makalelerinize yeni bilgiler, yeni birkaç paragraf, eskimiş istatistiklerin yerine yeni istatistikler, yeni bağlantılar ekleyerek güncelleyebilirsiniz!

Neler düşünüyorsunuz? Bahsettiğimiz bu yöntemlerin herhangi birini şimdiye kadar kullandınız mı? Nasıl sonuçlar aldınız? Lütfen deneyimlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşın!

Leave a Reply