Skip to main content

Dijitalin profesyonelleri SEO evreninin görünümünde hangi değişimlerin yaşanacağına dair sürekli kafa yoruyor. Her hafta Google’ın muhtemel yeni algoritma güncellemeleri üzerine yüzlerce haber çıkıyor. İrili ufaklı, ciddi-gayri ciddi sayısız teknoloji ve pazarlama sitesinde yeni yılın SEO trendleri şunlar şunlar olacak şeklinde makalelere rastlıyoruz.

Trend makaleleri B4Mind Blog’un da zaman zaman başvurduğu makale türlerinde biri. Fakat B4Mind dışındaki özellikle yerli sitelerin birçoğunun trendleri neye göre, hangi veriyi baz alarak yazdığı pek açık değil. Biz güvenilir, bilimsel kaynaklara dayanarak ve kendi yorumumuzu ekleyerek bir sonuca varıyor; sonra vardığımız sonucu siz değerli blog okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Aslında trend makaleleri sektörel analizin kapsamına girer. Sektörün nereye evrildiğini de blogger, editör veya teknoloji muhabirlerinin yerine, yine sektörün gerçek aktörlerinin söylemesi daha doğrudur.

Envigo şirketinin 2017 SEO Trendleri üzerine yayımlanmış olduğu rapor bahsettiğimiz ikinci tür araştırmaya, yani editöryel varsayımlara değil sektördeki kıdemli SEO uzmanlarına dayanıyor. Marka ve ajans arka planı olan yüzden fazla pazarlamacıyla yapılan ankete göre SEO uzmanlarının bu yıl karşılaşacakları en önemli gelişmeler şunlar:

  1. Katılımcıların %54’ü sesli aramanın Google arama sonuçlarına etki edeceğini düşünüyor,
  2. %53’ü SEO projesinin başlıca bileşeninin içerik olduğunu söylüyor,
  3. %83’ü SEO projesinin temel amacının aramadan gelen organik ziyaretlerin sayısını artırmak olduğu görüşünde (belli anahtar kelimelere saplanmak değil),
  4. %51’i backlink elde etmek için en sık kullanılan yöntemin yerel ve endüstriyel site dizinlerine kaydolmak olduğunu ifade ediyor,
  5. %52’si outsource etmek yerine kurum içi SEO takımlarının olduğunu belirtiyor.

 

#1 – HANGİ SEO FAKTÖRLERİNİN ÖNEMİ ARTACAK?

Kıdemli SEO profesyonellerinin 2017’de öneminin artacağını düşündüğü temel faktörler mobil dostu tasarım, kullanabilirlik, site hızı ve yapılandırılmış veri. Öneminin değişmeyeceğini düşündükleri faktörler ise backlink sayısı, anchor metinler, backlink kaynağının domain otoritesi. Öneminin azalacağını düşündükleri tek faktör ise sayfa anahtar kelime yoğunluğu.

#2 – SEO UZMANLARININ EN ÇOK ZORLANDIKLARI NOKTALAR

Yaratıcılık: SEO gelişimindeki en büyük sorun katılımcıların %40’ına göre yaratıcı işler yapmak.SEO planlama, üretim, dağıtım (yayımlama) ve analiz aşamalarında sıradanlaşmış, eskimiş taktikler yerine yeni taktiklere yer vermek SEO yapanları en fazla zorlayan konu.

Yüksek Kaliteli İçerik Üretmek: Bugün SEO yöneticilerinin en fazla altını çizdiği ve SEO stratejisindeki temel unsur olduğuna inandıkları konu yüksek kaliteli içerikler üretmek. Katılımcıların yarısından fazlasına göre (%53) yüksek kaliteli içerikler bir numaralı SEO faktörü. Tabi bunu sürekli üretmeye çalışmak da SEO profesyonellerinin en çok zorlandıkları bir başka nokta.

Backlink Çeşitliliği: Katılımcıların %85’i birden fazla backlink elde etme yöntemi kullanıyor. %65’i ise 4 ve üzerinde yönteme başvuruyor. SEO uzmanları yeni backlink elde etme yöntemleri bulmakta da zorlanıyor.

#3 – SEO YAPMA HEDEFLERİ

Katılımcıların %39’u temel hedef olarak websiteziyaret sayısını artırmayı görüyor. %23’ü gelir elde etmeyi, %21 ‘i angajman oranlarını artırmayı ve %17’si ise backlink kazanmayı hedefliyor. Ziyaretçi sayısı temel beklenti olurken, gelir elde etmek ve ziyaretçilerle anlamlı etkileşimlere girmek de hedefler arasında.

#4 – SEO’DA EN ÖNEMLİ TAKTİK

SEO uzmanlarına göre en önemli taktik %53 oranla içerik. İçeriği %24’lük oranla teknik alt yapı (site-içi faktörler) takip ediyor. %19’luk pay ise backlink kazanmaya gidiyor. İçeriğin kral olduğuna bu araştırmada yeniden şahit oluyoruz.

#5 – BACKLINK ELDE ETME YÖNTEMLERİ

SEO yöneticileri en fazla yerel listeleme (site dizinleri), bloggerlar, kampanyalar, basın bültenleri ve linkbait ile yeni backlinkler elde etmeye çalışıyor.

SEO PROJELERİNDEKİ EN BÜYÜK ENGELLER

Yaratıcılık, kısıtlı bütçe, teknoloji ve kısıtlı kaynaklar başarılı SEO projeleri geliştirmedeki en büyük engeller olarak göze çarpıyor.

#6 – SEO’DAKİ DEĞİŞİMİ NELER TETİKLEYECEK?

%54’ü müşteri davranışlarındaki değişimin SEO’yu da etkileyeceği yönünde. Sesli arama bunlara en güzel örnek. Aramaların gittikçe mobil ağırlıklı olmaya başlaması zaten yakın zamanda etkisini hissetmeye başladığımız bir değişim. Kısacası arama alışkanlıklarının değişmesi şeklinde özetleyebiliriz.

Google ürünlerindeki değişim (Google+, Google Shop, Google Haritalar vb.); katılımcıların %24’ü Google ürünlerindeki değişimin SEO’yu da değiştireceği görüşünde.

Değişimi tetikleyecek diğer bir husus ise katılımcıların %19’una göre reklam alanı. Google’ın SERP’te Adwords reklamlarına ayıracağı yerin boyutu, tasarımı, farklılığı ve bunun gibi sebepler.

B4Mind Blog için hazırladığımız en güncel SEO makalelerini şuradan takip edebilirsiniz. SEO konusunda merak ettiğiniz tüm konuları info@b4mind.com adresinden öğrenebilirsiniz. Bu makale B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır.

Leave a Reply