Skip to main content

Sosyal medyadan istediğiniz dönüşümleri almakta zorluk mu çekiyorsunuz?

Zamanla sosyal medya topluluğunuzun içeriklerinize olan ilgisinin azaldığını mı düşünüyorsunuz?

Sosyal medyayı etkili bir silah olarak kullanmayı başaran güçlü markaların çoğu bu sorunu sosyal medya takipçilerinin yoğun ilgisini çekecek yarışmalarla aşmayı başardı.

Başarılı yarışmalar düzenleyen markalar sosyal mecralardaki etkileşim, erişim ve dönüşüm performanslarında çok ciddi sıçramalar yaptı.

Siz de markanız için benzer sosyal medya yarışmaları düzenleyebilirsiniz. Bugünkü blog yazımızda sizler için başarısı kanıtlanmış 7 yarışma fikrine değineceğiz.

UFAK BİR UYARI

Sosyal medyada gerçekleşen ve karşılığı nakit olmayan çekilişler sadece Milli Piyango İdaresi’nden izin alınmak şartıyla gerçekleştirilebilir. Aksi halde hukuki sonuçlar doğurabilir. Bu makalede bahsi geçen yarışma fikirleri asla çekiliş-kura tarzında yarışmalar değildir.

“Çekiliş yapılmaksızın önceden belirlenen ve ilan edilen şartları taşıyanların tamamına ikramiye verilmesi şeklindeki düzenlemeler bu Yönetmelik kapsamına girmez.” – Karşılığı Nakit Olmayan Piyangolar ve Çekilişler Hakkında Yönetmelik

 

ETKİLEŞİM YARIŞMASI

Sosyal medyada gerçekleştirmesi en kolay yarışma türüdür. Belli bir süre içinde markanızın paylaştığı gönderiveya belirlediği hashtag ile talep edilen herhangi bir etkileşimde bulunanlar arasından (yorumlayan, RT’leyen, mention atan, hashtagi kullanan, beğenen, paylaşan, favorilere ekleyen…) önceden ilan edilmiş belli bir kritere göre kazananı belirleyebilir ve kazanana ufak bir hediye verebilirsiniz.

Örnek Yarışma Fikirleri:

  1. Gönderi altındaki yorumu en çok beğenilen kişi,
  2. Gönderinin altına yorum yazan x. kişi,
  3. Gönderiyi beğenen x. kişi,
  4. Gönderiyi paylaşan x. kişi,
  5. Yarışma hashtagiyle attığı tweet en fazla kişi tarafından RT edilen kişi,
  6. Yarışma hashtagiyle attığı tweet en fazla kişi tarafından beğenilen kişi,
  7. Yarışma hashtagiyle yayınladığı Facebook gönderisi en fazla paylaşılan kişi,
  8. Yarışma hashtagiyle yayınladığı Facebook gönderisi en fazla beğenilen kişi…

 

Bu tarz etkileşim yarışmalarından, vereceğiniz ufak bir ödüle karşılık yarışmanın doğru tanıtılması ve ödülün cezbedici olması şartıyla oldukça geniş katılım elde edebilirsiniz. Yarışmaları periyodik olarak yapmak suretiyle de katılımcı sayısını her seferinde arttırabilirsiniz.

BİLGİ YARIŞMASI

Bilgi yarışması da etkileşim yarışmaları gibi sosyal mecralarda düzenlenmesi son derece basit yarışmalardır. Hazırladığınız soru veya sorulara doğru yanıt veren kişilere ödül olarak ufak hediyeler verebilirsiniz. Yine kazananı belli kriterlere göre seçmeniz de mümkün. 10 dakika içinde yanıt verenler, ilk doğru yanıtı veren, ilk beş doğru yanıt verenler gibi…

Bilgi yarışması çoktan seçmeli olabileceği gibi, ucu açık sorular da sorabilir ve böyle bir durumda kazananı oluşturacağınız jüri tayin edebilir.

 

CAPS YARIŞMASI

Kullanım hakları tamamen markanıza ait bir fotoğrafı, yarışma fotoğrafı olarak seçtikten sonra takipçilerinizin altına caps yazmasını isteyebilir ve en iyi caps’e ödül verebilirsiniz. Dilerseniz en iyi caps’i bizzat kendiniz seçebilir veya yine etkileşim yarışmalarında olduğu gibi beğeni/favori/+1 sayısına göre kazananı belirleyebilirsiniz.

Caps yarışmasının iğneleyici olabileceğini ve markanıza yönelik bir dizi DBI (Doppelgänger Brand Image) ‘e yol açabileceğini göz önünde bulundurmanızda yarar var.

FOTOĞRAF YARIŞMASI

Müşterileriniz ürünlerinizi, hizmetinizi kullanırken veya marka algınızla örtüşecek bir başka tema belirlemek suretiyle profesyonel olsun olmasın bütün fotoğrafçıların yarışmanıza katılmasını talep edebilirsiniz.

Yarışmada dereceye girenleri kendinizin belirlediği bir jürinin seçeceğini önceden ilan edip çatlak seslerin önüne geçebilirsiniz.

 

BOŞLUK DOLDURMA YARIŞMASI

“Issız bir adaya düştüğümde yanımda olmasını istediğim üç şey …………, ………… ve ………… dır” tarzında boşluk doldurma yarışmaları düzenleyerek eğlenceli anlara şahit olabilirsiniz.  Kazananı yine doğrudan siz, belirlediğiniz bir jüri veya topluluğunuz oylarıyla belirleyebilir.

 

CROWDSOURCE (KİTLE KAYNAK) YARIŞMASI

Markanız için slogan yarışması düzenleyebilir, yeni ürün fikirleri toplayabilir, son aşamada üçe düşürdüğünüz yeni logo tasarımlarınızdan hangisinin en iyi olduğunu sorabilir, kampanya fikirleri toplayabilir; yarışma katılımcılarından sizin için logo / ürün tasarlamasını isteyebilirsiniz.

 

MÜŞTERİ HİKAYESİ YARIŞMASI

Müşterilerinizden neden kendisinin yılın/ayın/haftanın müşterisi seçilmesi gerektiğine dair metin/fotoğraf/video hazırlamasını, kendi hikayesini markayla paylaşmasını talep edebilir ve kazananı bizzat tayin edebilirsiniz.

 

SON TAVSİYELER

  1. Daha farklı yarışma fikirleri aramaya devam edin,
  2. Kendinizi Facebook ile sınırlamayın,
  3. Yarışmadan elde etmek istediğiniz net hedefleri önceden belirleyin,
  4. Yaratıcı olun,
  5. Çatlak seslerin çıkmasını engellemek için yarışma şartlarını kesin çizgilerle belirleyin,
  6. Yarışmanızı tüm mecralarınızda aynı anda tanıtımını yapın,
  7. Yarışmayı fazla uzatmayın, kısa sürede kazananı ilan edin,
  8. Her şeyi ölçün!,
  9. İğnelemelerden, negatif eleştirilerden çekinmeyin,
  10. Yarışılmaya değecek hediyeler sunun,
  11. Asla izinsiz çekiliş yapmayın!

 

B4Mind ile sosyal medya performansınızı üst seviyelere taşımanın yollarını görüşmek için bize şimdi ulaşın!

2 Comments

  • murat dedi ki:

    Merhabalar,

    yarışma düzenledik ve hashtagleri en çok beğeni alan kişiye ödül vereceğiz. o kadar hashtagin arasından ödül alanı bulabilmek için tek tek incelemek zorunda mıyız peki ?

    • Katılım gerçekten de dediğiniz kadar yoğun ve kazanan bir bakışta tespit edilemeyecek gibiyse profesyonel bir araca ihtiyaç duyuyorsunuz demektir. Bu durumda size Hashtracking, Keyhole, Socialert gibi profesyonel araçlar yardım edebilir. Hashtag tracking ve hashtag analytics anahtar kelimeleriyle aratırsanız daha da fazla araç bulabilirsiniz.

Leave a Reply