Skip to main content

 

SEO performansınızı yukarıya çekecek hamleler mi yapmak istiyorsunuz?

Anahtar kelimelerinizde halen planladığınız konumda değil misiniz?

SEO, her geçen yıl üzerinde daha fazla dedikodunun yapıldığı ve zaman zaman (algoritma güncellemeleriyle) işlerin sarpa sardığı bir saha. Bu yüzden daha fazla sağlıklı bilgiye ihtiyacımız var.

Aynı zamanda başarı ve başarısızlığın tespiti kolay (sıralama sonuçları) fakat buna yol açan sebeplerin tespitinin pek de kolay olmadığı bir dal.

Tespiti kolay değil çünkü doğrudan etki eden iki yüz ve dolaylı olarak etki eden ise on bine yakın faktör söz konusu.

Tespiti kolay değil çünkü arama motoru algoritmaları kullanıcı deneyimini mükemmelleştirmek için sürekli güncelleniyor.

Tespiti kolay değil çünkü bunu tespit etmeyelim diye önümüze duvar ören yüzlerce Google mühendisi reklam gelirlerini artırmak için gece gündüz çalışıyor.

O halde bize kendi deneyimlerimiz ve sektörün önde gelenlerinin yaptığı araştırmaların ışığında başarımızı artırmaya yardımcı olacak hipotezler ortaya atmak kalıyor. Çünkü biz halen SEO’ya inanıyoruz.

İşte bundandır ki, yazımızın geri kalanında arama motoru pazarında güncel olarak en çok rağbet edilen sıralama faktörlerine değineceğiz. Bunu yaparken de yakın zamanda gerçekleşmiş olan SMX Expo’da SEM Rush’ın yaptığı Sıralama Faktörleri 2.0 sunumundan faydalanacağız.

Kaynağı orjinal dilinden şuradaki bağlantıyı tıklayarak okuyabilirsiniz. Fakat bu faktörler hakkında B4Mind’ın dijital pazarlama ekibinin yorumunu da öğrenmek için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Faktörlere geçmeden önce SEM Rush’ın Sıralama Faktörleri 2.0’ı hazırlarken benimsediği metodolojiyi anlatmalıyız.

  1. Bu araştırmada 600 binden fazla anahtar kelime için ilk 100 sıra incelendi,
  2. Her bir sayfa, site-içi faktörler, trafik verisi ve referring domain bakımından tek tek analiz edildi,
  3. Anahtar kelimeler arama hacimleri bakımından gruplandırıldı (düşük, orta, yüksek, en yüksek),
  4. Yine anahtar kelimeler kısa ve uzun olarak ikiye ayrıldı (long tail-short head),
  5. Faktörlerin öneminin belirlenmesi için makine öğrenmesi algoritması uygulandı.

 

WEB SİTESİ GÜVENLİĞİ (HTTPS)

SEM Rush’ın aktardığına göre en yüksek arama hacmine sahip olan anahtar kelimelerde ilk üçte çıkan sonuçların %65’i güvenli bağlantıydı (HTTPS).

Arama hacmi arttıkça güvenli bağlantıya sahip site sayısı arttı.

Kısa anahtar kelimelerde daha fazla güvenli bağlantıya sahip site varken, uzun anahtar kelimelerde (long-tail) daha az var.

İlginizi Çekebilir: SEO Kampanyalarınız İçin En Kârlı Anahtar Kelimeleri Bulmanın Yolları – I

Jenerik anahtar kelimeleri hedefliyorsanız mutlaka güvenli bağlantıya sahip olmalısınız. Düşük arama hacimli ve/veya uzun anahtar kelimeleriniz var ise güvenli bağlantıya sahip olmak sizi rekabette kısa vadede öne çıkaracaktır.

Güvenli bağlantıya geçmenin özellikle dönüşüm performansını artırdığı ve güven algısı yarattığını söyleyebiliriz. Bu da kullanıcı angajmanını artıracağından otomatik olarak arama sonuçlarınıza da yansıyacaktır.

 

REFERRING DOMAIN

Referring domain faktörüne geçmeden önce referring domain nedir ve backlink ile farkı nedirin üzerinde durmalıyız.

Referring domain, web sitemize bağlantı veren tekil ve benzersiz bir başka web sitesidir. Backlink ise sitemize bağlantı veren bir web sayfadır. Bir web site çok sayıda sayfadan oluştuğuna göre dilerseniz aynı domain adresinden binlerce backlink alabilirsiniz. Hatta aynı sayfadan bile çok sayıda backlink alabilirsiniz. Fakat bunun pek işinize yarayacağını söyleyemeyiz.Çünkü size binlerce backlink verilse bile referring domain sayısı birdir.

SEM Rush’ın araştırmasına dönersek, daha üst sıralarda olan web sitelerin daha fazla sayıda referring domainden backlink alanlar olduğu sonucu çıkıyor.

Backlink veren domain sayısı arttıkça (dikkat, backlink sayısı değil) arama hacmi yüksek ve kısa anahtar kelimelerde başarı artıyor.

Kısa anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkan web sitelerinin, uzun anahtar kelimelerde çıkanlardan yaklaşık on kat daha fazla referring domaini olduğu anlaşılıyor.

En ilginç anektod ise, sonuçlardan Facebook ve Wikipedia gibi çok büyük domain adresleri çıkarıldığında değişen bir şeyin olmaması.

Kısacası başarı içinyüksek kaliteli bir backlink profili oluşturmak şart. Yalnızca backlink sayısına odaklanıp, aynı alan adından binlerce backlink almak toksiktir. Salt backlink sayısına odaklanmak sitenin yüksek kaliteli bir backlink profili oluşturmasına engel olacaktır.

Backlink sayısı, referring domain sayısıyla beraber artırılmalıdır.

Yüksek arama hacimli anahtar kelimelerde ilk üçte olan sitelerin referring domain sayısı bakımından medyan değeri 10 bin! Evet, on bin farklı web sitesi, siteniz hakkında konuşmadan (backlink) buralara çıkmak neredeyse mümkün değil.

Öte yandan, uzun anahtar kelimelerde bu sayının ve dolayısıyla rekabet düzeyinin çok daha aşağılarda olduğunu peşinen söyleyelim. Daha düşük hacimli anahtar kelimelerde başarı için daha az sayıda referring domain yeterli olacaktır.

 

İÇERİK UZUNLUĞU

Konu içerik olduğunda alakadarlık ve kalite kadar artık bir faktörden daha bahsetmek zorudayız. İçerik uzunluğu.

Araştırmaya göre, tüm anahtar kelime segmentlerinde daha uzun içeriğe sahip olan sayfaların daha üst sıralarda olduğu görülüyor.

Arama hacmi en yüksek anahtar kelimelerde ilk üçte yer alan sayfaların içerik uzunluğu ortalama 700-800 kelime arasında.

Anahtar kelimenin arama hacmi arttıkça, içerik uzunluğu da artıyor.

Uzun anahtar kelimelerde içerik uzunluğu faktörünün etkisi daha az. Buralarda kısa içeriklerle başarılı olmak da mümkün.

Uzun içerikler daha derin bir araştırma ve daha güvenilir bir kaynak olma algısı yaratıyor.

Netice itibariyle, kalite ve alakadarlıktan taviz vermeden ne kadar uzun bir içeriğe sahip olursanız o kadar başarılı olursunuz. Kıymetli, iyi kaleme alınmış ve yüksek arama hacimli anahtar kelimeler için optimize edilmiş makaleler başarıyı yakalayacaktır.

Ayrıca, kısa anahtar kelimeler için uzun içerik hazırlarken, uzun anahtar kelimeler için daha uzun içerikler hazırlamak lazım. Araştırmaya göre uzun anahtar kelime içerikleri kısaya göre ortalama %20 daha uzun içeriğe sahip.

 

SİTE İÇİ FAKTÖRLER

Başlıkta Anahtar Kelime Bulunması

Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimelerde üst sıralarda olan sayfaların %70’i başlıkta anahtar kelime (ler) bulunduruyor. Hacim düştükçe bu oran da düşüyor.

İlginizi Çekebilir: Kıdemli SEO Uzmanlarına Göre 2017’nin SEO Trend ve Beklentileri

Meta Açıklamada Anahtar Kelime Bulunması

Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimelerde üst sıralarda olan sayfaların %45’i meta açıklamada anahtar kelime (ler) bulunduruyor. Hacim düştükçe bu oran da düşüyor.

İçerikte Anahtar Kelime Bulunması

Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimelerde üst sıralarda olan sayfaların %80’i içerikte anahtar kelime (ler) bulunduruyor. Hacim düştükçe bu oran da düşüyor.

İlk 20’deki sayfaların %75’inde fazlası içerikte anahtar kelime bulunduruyor. Fakat datalar gösteriyor ki, içerikte anahtar kelimenin bulunması (ya da bulunmaması) sonucu etkilemiyor.

Uzun anahtar kelimeler için de site içeriğinde bu anahtar kelimeleri kullanmak o kadar gerekli değil. Semantik olarak nitelikli ve alakadar olmak çok daha önemli.

Sayfada Video İçeriğin Bulunması

Uzun zamandır böyle bir inanış olmasına karşın araştırma sonucuna göre bir sayfada video içeriğin bulunması onu rakiplerinin önüne koymaya yetmiyor. Video tek başına bir rekabet avantajı getirmiyor.

 

WEB SİTE ZİYARETLERİ

Ziyaretçi sayısı, bir web sitenin popülaritesini ölçmek için kullandığımız başlıca veridir. Edinme bakımından bir web sitenin trafik kazandığı çok farklı kanallar vardır. Bunlar: Doğrudan trafik, organik arama, ödemeli arama, sosyal medya mecraları, referring domain trafiği, e-mail…

Tekil Kullanıcı Sayısı

Araştırma gösteriyor ki, ilk sıraya yaklaştıkça aylık tekil kullanıcı sayısı artıyor. Arama hacmi yüksek anahtar kelimelerde çıkanların ziyaretçi sayısı da fazla iken, düşük anahtar kelimelerde çıkanların ziyaretçi sayısı az.

Yüksek arama hacimli anahtar kelimelerde sıralamayı tekil kullanıcı sayısı dramatik olarak etkiliyor. Ancak düşük arama hacimli anahtar kelimlerde bu faktör o kadar baskın değil.

Tüm Ziyaretler

Tekil kullanıcı sayısı metriğine benzer biçimde, yüksek arama hacimli anahtar kelimeler için daha fazla etkili olan bir faktör. Toplam ziyaret sayısı arttıkça üst sıralarda olma şansı artıyor.

Arama Trafiği Hariç Tüm Ziyaretler

Organik arama sayısının sıralama performansına etkisinin olmadığı görülüyor. Arama trafiğini çıkardığımızda da toplam ziyarettekine benzer bir sonuçla karşılaşıyoruz.

Sonuç olarak, arama performansınızı ve dolayısıyla trafiğinizi artırmak istiyorsanız sadece arama trafiğine değil aynı zamanda doğrudan ve sosyal medya trafiği gibi diğer edinme kanallarına da odaklanmalısınız.

Arama harici kanallardan gelen trafiğiniz arttıkça, organik arama trafiğiniz de artacaktır.

Özellikle, marka farkındalığı yaratmak ve en başta doğrudan ve sosyal medya trafiği elde etmek size büyük yarar sağlayacaktır.

Marka farkındalığı yaratmak, SEO yapmak kadar vazgeçilmezdir.

İlginizi Çekebilir: SEO Yapmak Markalar İçin Neden Çok Önemlidir?

 

KULLANICI DAVRANIŞI

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate)

Hemen çıkma oranı azaldıkça, daha yüksek sıralara çıkabilirsiniz. İlk üçteki sitelerin hemen çıkma oranlarının ortalama %48-52 arasında olduğu anlaşılıyor. Anahtar kelime hacmi ve uzunluğundan bağımsız olarak bu orana yaklaştıkça performansınız da artacaktır.

Sitede Geçirilen Süre (Time On Site)

Kullanıcıların sitede geçirdiği süre arttıkça, anahtar kelime sıralama performansınız da artacaktır. İlk üçteki sitelerin sitede geçirilen süresinin ortalama 200-240 saniye olduğu görülüyor. Arama hacmi yükseldikçe bu performansın daha da iyi olması bekleniyor.

Oturum Başına Sayfa Ziyareti (Pages Per Session)

Oturum başına ziyaret edilen sayfa sayısı arttıkça, anahtar kelime sıralama performansı da artıyor. İlk üçte yer alan sitelerin bu performansının ortalama 2,8-3,3 sayfa arasında olduğu görülüyor. Benzer biçimde, arama hacmi yükseldikçe bu performansın daha da iyi olması bekleniyor.

Google, üst sıralara çıkaracağı web sitelerinin düşük hemen çıkma oranına sahip olmasını, sitede geçirilen sürenin fazla olmasını ve oturum başına ziyaret edilen sayfa sayısının ise yüksek olmasını istiyor.

İlginizi Çekebilir: Sitenizi Arama Motorlarında Birkaç Adım Öne Çıkaracak 5 SEO Taktiği

 

EYLEM PLANI

Bu öne çıkan 6 sıralama faktöründen yola çıkarak eylem planımızı kısaca yeniden madde madde sıralayalım:

  1. Güvenli bağlantı kullanmalıyız (HTTPS),
  2. Backlink sayısına değil referring domain sayısına odaklanmalıyız,
  3. Daha uzun içerikler hazırlamalıyız,
  4. Sayfanın hedef anahtar kelimeyle semantik olarak alakalı olmasının başlıkta, meta açıklamada ve içerikte anahtar kelime kullanmaktan daha önemli olduğunu bilmeliyiz,
  5. Marka farkındalığı yaratarak tekil kullanıcı ve toplam ziyaret sayısını artırmalıyız,
  6. Doğrudan web site trafiğini artırmalıyız,
  7. Sitede geçirilen süreyi yükseltmeliyiz,
  8. Oturum başına ziyaret edilen sayfa performansını geliştirmeliyiz,
  9. Hemen çıkma oranını düşürmeliyiz,
  10. Referring domain sayısını artırmalıyız.

 

ÖNEM SIRASINA GÖRE SEO FAKTÖRLERİ

Sıralama performansını etkileyen ve en önemliden daha az önemliye doğru sıralanan faktörler.

  1. Doğrudan web site ziyareti sayısı, (Çok önemli)
  2. Sitede geçirilen süre, (Çok önemli)
  3. Oturum başına ziyaret edilen sayfa sayısı, (Çok önemli)
  4. Hemen çıkma oranı, (Çok önemli)
  5. Referring domain sayısı, (Önemli)
  6. İçerik uzunluğu, (Önemli)
  7. Website güvenliği (HTTPS), (Önemli)
  8. İçerikte kullanılan anahtar kelime, (Az önemli)
  9. Anahtar kelime yoğunluğu, (Az önemli)
  10. Başlıkta kullanılan anahtar kelime, (Az önemli)
  11. Meta açıklamada kullanılan anahtar kelime, (Az önemli)
  12. Sayfada video kullanılması.(Çok az önemli)

 

Leave a Reply