Skip to main content

SEO’nun kullanıcı davranış istatistikleriyle her zaman çok yakın ilişkisi olmuştur. Biz bunları bazı bilinen ve tahmin edilen SEO faktörleriyle yıllardır gözlemleyebiliyoruz.

CTR performansı (bilinen) ile ortam dinlemesi yapan tarayıcının sentiment analizi yapması (tahmin edilen) gibi davranışsal verilerin sıralama sonuçlarına doğrudan etkisi vardır.

Bu ve bunun gibi yüzlerce faktör SEO yaparken en nihayetinde kullanıcı merkezli olmak mecburiyetinde olduğumuzu bize hep hatırlatmaktadır.

Ancak kullanıcı arama davranışı, niyeti ve bağlamı bakımından son derece kendine has bir özelliğe sahip olan ve COVID-19 denilen bir pandemi sürecinden geçiyoruz.

Küresel salgından etkilenmeyen hiçbir sektör, demografik profil, segment ve lokasyon yok.

Pazarı ve hedef kitleyi kesin olarak anlayabilmek için Google SEO algoritması tüm radarlarını sonuna kadar açmış durumda. Çünkü milyarlarca insan doğru ve hayat kurtaracak bilgi için Google’a muhtaç.

Topladığı veriler sayesinde Google SEO algoritması son kullanıcının anlık ve dönemsel değişimlerine çok süratli biçimde adapte olabiliyor ve sıralama sonuçlarını derhal sarsıcı biçimde değiştirebiliyor.

Mart ayında bu bağlamda sıralama sonuçlarında çok ciddi dalgalanmaların olduğuna dair raporları ve haberleri okuyor ve bizzat kendi web sitelerimizde şahit oluyoruz.

Bu süreci nasıl yorumlamalısınız?

Pandemi günlerini salt bir evlere kapanma ve yavaşlama dönemi olarak değil; potansiyel müşterilerinizin hayatlarındaki önceliklerine dair daha farklı algılamalara ve farkındalıklara sahip olmaya başladıkları günler olarak değerlendirmelisiniz.

Bu dönemde yeni alışkanlıklar ediniliyor, yeni davranışlar ve beklentiler geliştiriliyor. Hayat farklı duyarlılıklarla kodlanıyor.

Potansiyel müşterileriniz de dahil olmak üzere hepimizin temel alışkanlıklarımızın kökünden sarsıldığı ve değişim rüzgarlarını iliklerimize kadar hissettiğimiz bu dönemde, internetin eskisi gibi kalacağını düşünmek hayalcilik olacaktır.

İnsanlar ve internet değişeceğine göre elbette Google da geçerliliğini ve varlık sebebini korumak için değişecektir.

 

Son 30 Gündeki Google SEO Dalgalanmaları

Mühim olan bizim bu durumda ne yapabileceğimiz. Ve yazımızın son kısmında buna değineceğiz.

SEO ile hayat arasında doğrudan bir ilişki var. Koronavirüs günleri bize bunu tekrar hatırlattı.

Peki, Google SEO dalgalanmaları normal midir, sitelerimizi ne kadar etkileyebilir? Bu günlerde yaşadığımız dalgalanmalar geçici midir? Dalgalanmaları takip edebileceğimiz siteler var mıdır?

Son dönemde çok sık duyduğumuz bazı sorular bunlar. Okuyucularımızdan gelen bu sorular elbette bir endişenin sonucu. Dilimiz döndüğünce yanıtlamaya çalışalım.

Tespit -1: SEO dalgalanmaları yıl içinde yüzlerce güncelleme yapan Google için gayet normal bir durum.

Google genel olarak bu güncellemeleri üçer aylık dönemlerle, bir başka ifade ile zamana yayarak yapmaktadır. Çok azını duyurmaktadır.

Lakin COVID-19 pandemisinde arama trendlerinde olağanüstü değişimler vuku bulduğu için güncelleme sıklığı ve kapsamı da olağanüstü gelişmelere ayak uyduruyor.

2020 ilkbaharındaki SEO algoritma güncellemeleri yıl boyunca web sitenizi pozitif veya negatif olarak ciddi bir biçimde etkileyebilir.

Bahsettiğimiz SEO dalgalanmalarından iki tür web site kategorisinin doğrudan etkilendiği görülmektedir.

Bunlar; sağlık ve para/ finans/tüketim/harcama konulu web siteler (Your Money Your Life – YMYL).

Medic Update ile başlayan kredibilitesi yüksek kaynak hassasiyeti devam ediyor.

Eğer bu sektörlerde hizmet veren şirketiniz varsa, bilhassa bu dönemde Google SEO kanalına ayrı bir özen göstermeniz ve değişimleri yakından takip etmeniz gerekiyor.

Normal şartlarda SEO dalgalanmaları genellikle geçicidir. Algoritma güncellemesinin büyüklüğüne göre birkaç gün ila birkaç hafta arasında değişkenlik gösterebilir.

Fakat güncellemenin sonuçları sıralamada kalıcı değişikliklere yol açar. Pozisyon kaybetmiş web sitelerinin bunun altında yatan nedenleri iyi anlayıp karşı hamle yapması gerekecektir.

Örneğin birkaç ay önce gerçekleşen BERT algoritma güncellemesi, takip ettiğimiz çok sayıda sektördeki web sitesinin sıralama sonuçları ve trafiğinde ciddi hayal kırıklıklarına neden oldu.

Tespit -2: Gözlemlediğimiz kadarıyla adı konmamış mart ayı güncellemelerinin sonucunda da en az BERT kadar, hatta ondan birkaç kat daha büyük çapta değişim dalgalarının yaşandığından söz ediliyor.

Tespit -3: Son derece hassas bir süreçten geçtiğimiz için Google’ın işi tamamen makine öğrenmesine bırakıp algoritmanın kendi kendisini bağımsız biçimde yenilemesine izin verdiğini de zannetmiyoruz.

Daha açık bir ifadeyle söyleyecek olursak bilhassa bahsettiğimiz kritik konularda sonuçlara insan eli ile daha sık doğrudan müdahalelerin olduğu kanaatindeyiz.

Dalgalanmalardan minimum hasarla sıyrılmak için neler yapabilirsiniz?

Google’ın temel E-A-T prensibini kendimize sürekli hatırlatmalıyız. Expertise, authority, trustworthiness. Kısaltmanın Türkçesi uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik.

Arama sonuçlarında yarışan her bir sayfanızla uzman, yetkin ve güvenilir bir kaynak olduğunuzu tekraren ispatlamanız gerekiyor.

Tamam ama nasıl?

Çözüm -1: Şeffaf olun ve içerik üretmeye devam edin.

Evlerine kapanan hedef kitlenizin artık daha fazla vakti var. Geçirdikleri vakti mümkün olduğunca kaliteli bir biçimde geçirmeye çalışıyorlar.

Hayatın “normale” döneceği günlerin planlamasını yapıyorlar. Kendilerine daha fazla yatırım yapmak istiyorlar.

Kendi sitenizin kurumsal bloğunda sektörünüzü ve potansiyel müşterilerinize ilgilendiren bilgilendirici, eğitici, nitelikli içeriklere şimdi daha çok ihtiyaç var.

Doğru bilgi ve bilgi kaynakları aranıyor. İnsanlık bir güven bunalımı içerisinde.

Çözüm -2: Müşterilerinizin kendi hayatlarıyla ilgili doğru kararlar almasına ufak da olsa yardımcı olmalısınız.

Satın alma davranışına değil, müşteri yaşam kalitesine odaklanın.

Ayrıca uzmanlığınız, yetkinliğinizi ve güvenilirliğinizi yalnızca anlatmayıp aynı zamanda gösterebilmeniz için en etkili yöntem içerik pazarlamasıdır.

Çoğu firma bu konuda hayli tembel ama gerçek bu.

İçerik pazarlamasına daha fazla yatırım yapmaya devam etmelisiniz.

Çözüm -3: Gündemin sabun köpüğü konularına değil uzun ömürlü içeriklere odaklanmalısınız. Böylece içerikleriniz taze kalacak ve her türlü SEO dalgalanmasında ayakta kalacaktır.

Özetleyecek olursak; Google’ın ve müşterilerinizin vazgeçemediği bir site olmak için,

  1. Samimi biçimde potansiyel müşterilerinizin hayatına değer katmaya odaklanın,
  2. İletişim kanallarınızı gürültü yapmadan sonuna kadar kullanın,
  3. Daha fazla dinlemeyi ve değişimi kucaklamayı öğrenin,
  4. Müşterilerinizle ortak paydanız olan toplum ve çevreyi korumak için iş birliğine gidin,
  5. İçerik fabrikanızın üretim hatlarını durdurmak bir yana kararlılıkla sürdürmeye devam edin!

 

SEO dalgalanmalarını takip edebileceğiniz siteler nelerdir?

Son olarak, SEO dalgalanmalarını takip edebileceğiniz güvenilir sitelerle yazımızı bitirelim. Bunlar: Mozcast, SemRush Sensor ve Rank Risk Index.

Neler düşünüyorsunuz? Bizce SEO, kendimize içimize dönerek, en iyi yaptığımız şeyleri ve insanların hayatına değer kattıklarımızı mükemmel içeriklerle anlatma sanatıdır.

Lütfen SEO konusundaki tüm soru ve görüşlerinizi Türkiye’nin ilk bilimsel SEO ajansı B4Mind’a iletin! info@b4mind.com / www.b4mind.com

Yararlanılan Kaynaklar

 

 

Leave a Reply