Skip to main content

Web sitesi tasarımı artık şirketlerin kendi içlerinde çözmek yerine dijital ajanslara ya da freelancer web tasarımcılarına outsource ettikleri bir süreç. Dijital ajansınız web sitenizi tasarlarken bir çok modern yöntem ve uygulamayı kullanıyor olabilir ancak bu sitenizi hem iyi hem kötü yönde etkiler. Web sitenize giren ziyaretçileri sizin şık durduğunu ya da iyi olduğunu düşündüğünüz bir çok detayla kaçırıyor olabilirsiniz. Bu konuda neler yapılması gerektiği ve web analitikleri dışında kullanılması gereken sıcaklık haritası gibi belli başlı bazı araçları daha önceki blog yazılarımızda paylaşmıştık. Bu araçlar kullanılarak potansiyel müşteriler iyi incelenmeli, site içi gezinme hareketleri bilimsel olarak ele alınarak potansiyel müşteri davranışları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Web sitesini bu çalışmalar ışığında sürekli olarak güncellemelisiniz.

Bu yazımızda web sitenizi tasarlanırken ajansınızın yapmaktan kaçınması gereken hataları sizlerle paylaşıyoruz.

1. Otomatik form doldurulmasının engellenmesi

Günümüzde pek çok tarayıcının ve web sitesinin otomatik form doldurma özelliği bulunmakta. Bu özellik çoğu internet kullanıcısının hayatını kolaylaştıran bir özellik. Ancak bazı web sitelerinde otomatik form doldurulmasının engellenmesi, potansiyel müşterilerin kaçmasına sebep oluyor. Online ödeme sayfaları dışında otomatik doldurma özelliğinin aktif olması gerekir. Aksi takdirde sitenizi kullanıcı dostu olmaktan uzaklaştırmış olursunuz.

2. Zor şifreler istenmesi

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte online platformların hack’lenme riski arttı. Çoğu web sitesi bu tehdidi önlemek amacıyla kullanıcılarından komplike şifreler istiyor. Ancak bazı sitelerin şifre oluşturmak için istediği nitelikler insanı çileden çıkarabiliyor. Her ne kadar güvenlik amacıyla yapılıyor olsa da çoğu potansiyel kullanıcı uzun ve detaylı bir şifre oluşturmakla uğraşmak istemiyor. Bir kaç denemeden sonra üye olacağı varsa da olmuyor. İnat edip oluştursa bile çoğu kullanıcı şifresini unutup siteyi bir daha aktif olarak kullanamıyor. Bu yüzden biz hem güvenliği koruyup hem de müşterilerinizin hayatını kolaylaştıracak yaratıcı çözümler öneriyoruz. Örneğin, bir kullanıcı kendi profiline giriş yapmak istediğinde site otomatik olarak tek kullanımlık bir şifreyi kullanıcının telefonuna ya da mail adresine gönderiyor. Şifre kullanıldıktan sonra otomatik olarak geçersiz kılınıyor. Böylelikle hem müşterilerinizi yormamış hem de güvenlikten fedakarlık etmemiş oluyorsunuz.

3. Değişken ve garip e-mail adresleri kullanılması

Birçok e-ticaret sitesi günümüzde bu hatayı yapıyor. Düzenli mailing yapan bu siteler müşterilerine her seferinde farklı bir uzantı üzerinden gönderim yapıyor. Bu durum maillerin spam kutusuna düşmesine sebep olur. Yani aynı şirket birden çok mail adresi üzerinden gönderim yapıyor. Bu mail adresi çeşitliliğinin yarattığı bir diğer sorun ise müşterilerin maile geri dönmek istediğinde alıştıkları adresi kullanamaması.

4. Giriş yaptığınız sitenin belli bir süre sonra oturumunuzu sonlandırması

Yine güvenlik amacıyla yapılan bu işlemin internet bankacılığı işlemlerinde uygulanması kabul edilebilir. Ancak pek çok web sitesi gerekmediği halde açık olan oturumları kapatıyor. Ödeme yapacağınız bir e-ticaret sitesinde birden fazla sekme açtığınızda kullanmadığınız sayfalardan dolayı oturumunuz kapatılıyor ve işleminiz yar
ıda kesiliyor. E-Ticaret sitelerinin sepetinizde duran iki parça ürüne internet şubesi muamelesi yapmayı bırakması gerekiyor. Aksi halde bu durum müşteriyi yorar ve güven kaybına yol açar.

5. Web sitesinin oturumu kaydetmemesi

Pek çok web sitesi, kullanıcı giriş yaptığında kullanıcı adı ve şi
resinin hatırlanmak istenip istenmediğini sorar ve oturumu kaydeder. Kullanıcı, bunu yapmayan sitelerde her girişte tekrar tekrar bu bilgileri manuel olarak doldurmak zorunda kalır. Kullanıcının şifresini unutması veya doldurmakla uğraşmak istememesi durumunda web sitesi bir kullanıcısını daha kaybetmiş olur. Genellikle bu durumu yaşamış kllanıcılar aynı hizmeti veren, oturumu kaydetme seçeneği sunan veya profil oluşturmayı zorunlu kılmadan hizmet veren sitelere yönelir.

6. “No-Reply” uzantılı mail adresleri

Şirketlerin “no-reply” uzantılı mail yollamaları kadar müşteri memnuniyetinden uzak bir hareket olamaz. Aslında bu yaklaşım tam olarak “buradan sadece biz yazarız ve senin cevap verene izin vermeyiz, çok istiyorsan tekrar tüm o sıkıcı prosedürümüzü takip ederek bize yazabilirsin” demektir. Böyle bir mail aldığınızda şirketin sizinle iletişim kurmak istemediğini düşünmeniz çok normal. Müşterileri ile sağlıklı iletişim kurmak isteyen her şirket mail ile ulaşılabilir olmalı.

7. Mail içinde link olmaması ya da web sitesi linkinin çalışmaması

Şirketlerin web sitelerinde ve yolladıkları maillerde yaptıkları en büyük
hatalardan biri de budur. Yapım aşamasında gibi gözüken veya kullanım süresi dolmuş linklerin müşterilere gönderilmesi müşterinin gözünde şirketin marka değerinin düşmesine sebep olur. Kullanıcı, henüz kendi sitesini oluşturamamış bir şirketten herhangi bir konuda hizmet almayı tercih etmez.

8. Kaybolan form bilgileri

Hepimizin başına gelmiştir: Bir form doldururken yanlışlıkla bir kutuyu gözümüzden kaçırdığımızda, site uyarı vermeksizin yazdığınız tüm bilgileri bir anda silip sayfayı yeniler. Dakikalarca yazdığı bilgiler bir anda kaybolan müşteriler bu durum karşısında çoğunlukla sayfayı terk eder.

9. Mobil desteği olmayan siteler

Mevcut sitenizin mobili yoksa, mobil cihazlardan doğru şekilde görüntülenemiyorsa aslında bir siteniz yok demektir. Hem kullanıcı deneyimi hem de Google sıralaması için sitenizin full mobil destekli olması artık olsa güzel olur diyebileceğiniz bir özellik değil, olmazsa olmazdır.

Tüm bu hataların ortak noktası müşteriyi yormasıdır. Web sitenize gelen ziyaretçilerin amaçladığınız davranışları gerçekleştirmesi için temel koşul onları yormamanızdır. Her şey o kadar sadece ve kolay olmalıdır ki siteden ayrılan kişi arkadaşlarına bu deneyimini anlatabilmelidir. Yanlış kurgulanmış ya da teknik olarak hatalı web siteleri müşterilerin güvenini sarsar. Bunun en korkutucu yanı ise artık her markanın onlarca rakibinin olması ve bir kere kötü deneyimle sizden ayrılan müşterinin tekrar size ger dönmeyeceği gerçeğidir. Bu yüzden web siteniz müşteriye sunulmadan önce tüm bu detayları ajansınızla birlikte tek tek kontrol etmelisiniz. Tasarımsal açıdan çok hoş gözüken bir çok web sitesi kullanım açısından yukarıdaki hatalara sahip olabilir. Bu sebeple yapılması gereken en önemli iş daha web sitenizin tasarımına başlamadan marka stratejinizle uyumlu draftı üzerinde ajansınızla mutabık kalmaktır. Doğru bir ajans sizi marka iletişiminiz, vermek istediğiniz mesajlar ve daha bir çok konuda yönlendirecektir. Artık web sitesi tasarımı teknik bir iş olmaktan çıkıp marka kimliğinizi yansıtabileceğiniz bir danışmanlık süreci haline gelmiştir. Bu da teknik ekip ile marka uzmanlarının birlikte çalışması anlamına gelir.

Türkiye’nin ilk psikolojik dijital ajansı olarak işini doğru yapan bir teknik ekip ile doğru işi yapan bir danışman kadrosuyla hizmet vermekteyiz. Markanızın sizin için ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz kadar vitrin görevi gören web sitenizin de markanız için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Web sitenizin mevcut işinizi en doğru şekilde anlatıp anlatmadığını merak ediyorsanız bize ulaşarak tamamen ücretsiz olan “Brand Check Up” hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Web sitenizi her açıdan inceleyerek yapılması gerekenlerin listesini sizin için hazırlıyoruz.

Leave a Reply