Skip to main content

Domain adı bulmak, markanıza bir isim vermek kadar stresli, kritik ve zorlayıcı bir süreçtir.Her ikisinde de benzer süreçler işler. Zaten genelde marka ve domain araştırma süreci paralel ilerler.

Bu süreç, çok yoğun zihinsel performans gerektirir.Sizi, ekibinizle gerçekleştireceğiniz çok sayıda toplantı ve yazışmaya zorlar. Doğal olarak verdiğiniz bunca emeği, marka stratejinize uygun bir domain ile taçlandırmak istersiniz. Kim istemez ki?

O halde, yeni bir domain adı seçerken mutlaka neleri aklınızda bulundurmalısınız? Kısaca şöyle tarif edebiliriz: Domain adınız hem şirket hedefleriniz ve marka stratejinizle uyumlu hem akılda kalıcı hem de arama sonuçlarında görünürlüğünüzü artıracak nitelikte olmalıdır.

Arama görünürlüğü faktörünü asla göz ardı etmemelisiniz. Neden? Çünkü, domain adı başta arama motoru performansı olmak üzere, tüm dijital iletişim performansınızda kritik bir role sahiptir.

(Markanıza bir web site kuracaksanız haliyle domain adınız da marka adınız olacaktır. Bu bakımdan yazımızda domain adı seçimi konusundaki tavsiyelerimizi, marka adı tavsiyelerimiz olarak da değerlendirebilirsiniz. Unutmamalısınız ki, bir marka adı yaratırken, domain adı uygunluğu çok önemli bir faktördür. Buradaki tavsiyelerimizi ayrıca ürün/kampanya, etkinlik, sosyal sorumluluk projesi, online topluluk, PR vb. alt projeleriniz için domain adı seçerken de uygulayabilirsiniz.)

MARKALAŞABİLİRLİK

Yaratıcı ve markalaşabilir bir domain adı, jenerik bir addan daima daha iyidir. Markalaşabilir domain adları tek ve benzersizdir. Rakipleri arasından kolayca sıyrılır. Başka domain adlarıyla karışmak gibi bir sıkıntıya düşmez.

Markalaşabilir domain adı alakalı, akılda kalıcı, kısa, kullanıcı dostu ve en önemlisi güvenilirdir.

Markalaşabilir ada verilebilecek en iyi örneklerden biri Google’dır. Google, on üzeri yüz değerine eşit olan matematiksel bir terim olan “googol” kelimesinden bozma bir domain ve aynı zamanda marka adıdır.

KISA & ÖZLÜLÜK

“İyi bir domain adı, kısa bir domain adıdır” diyebilir miyiz? İstisnaları hariç tutarsak, evet. Dünyanın en popüler 100 web sitesinin domainleri ortalama 6,2 karakterden oluşuyor. En popüler 500 ortalama 6,8; en popüler 1000 ise ortalama 7 karakterli. Ölçeği biraz daha büyütürsek; dünyanın en popüler bir milyon web sitesinin domain uzunluğu ortalama 10,1 karakter.

Dolayısıyla, ideal domain adı uzunluğunun6-10 karakter arasında olduğu sonucuna varabiliriz. (Daha kısa olması daha avantajlı)

KOLAY YAZILABİLİRLİK & TELAFFUZ EDİLEBİLİRLİK

Dünyanın en fazla trafik alan web sitelerine yine göz atarsak domain adlarının kolayca yazılabilr ve söylenebilir nitelikte olduğunu görüyoruz.

En popüler sosyal medya sitelerinin isimlerinin hem teleffazu hem de yazılışı son derece kolaydır. Facebook, Instagram, Twitter, Reddit, Tumblr…Yazması ana dili Rusça olanlar için dahi zor olan Odnoklassniki adlı sosyal ağın, son birkaç senedir Ok.ru’yaevrilmesinden de ders çıkarabiliriz.

Siz de yeni bir domain adı seçtikten sonra çevrenizden en az 10 kişinin seçtiğiniz domain adını yazmasını ve söylemesini isteyip, seçiminizi test edebilirsiniz. Unutmayın ki, hatalı yazımlar hem trafik hem de müşteri kaybetmenize sebep olacaktır.

DOĞRU DOMAIN ADI UZANTISI

Evet, .com haricinde onlarca yeni domain uzantısı mevcut. Fakat, dijital dünyanın akılda kalıcılık, tutarlılık ve itibar yönünde bir numarası hala .com. Bu yüzden mutlaka önceliğiniz .com uzantılı alan adları olmalı.

Top level domainleri .com ve diğerleri diye ikiye ayırmak dahi mümkün.

Eğer aradığınız kelimede .com alındıysa, .com.tr’yi (belge gerekli), .net’i deneyin ya da kendinize başka bir kelime bulun.

Eğer ticari bir proje değilse, yazının başında belirttiğimiz gibi mesela bir sosyal sorumluluk projesi için domain adı arıyorsanız .org kullanmanız daha doğru olacaktır.

SOSYAL MEDYA URL UYGUNLUĞU

Sadece domain adı bulmakla iş bitmiyor. Bulduğunuz domain adının sosyal medya sitelerinde de uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Twitter URL’si, Facebook URL’si, Youtube URL’si… Bu adresler boş mu dolu mu? Bunu araştırmadan domain konusunda aceleci davranmayın!

DİĞER TAVSİYELER

  • Domain adını uzun vadeli bir yatırım olarak düşünün,
  • Asla tire işareti (-) kullanmayın,
  • Gerekirse rakam kullanın,
  • Önceliğiniz markalaşmak değil de, SEO ise anahtar kelime bulundurun (EMD),
  • Gerçekten bir anlam ifade ediyorsa yeni domain uzantılarını tercih edin (.ist, .club, .blog, .travel)
  • Bulduğunuz ilk fikre kapılmayın, o fikri bir süre demlenmeye bırakıp yenilerini araştırın!

 

B4Mind Marka Danışmanlığı, markalara ihtiyaç duyduğu tüm yeni dijital stratejileri geliştirmekte profesyonel destek sağlamaktadır. Markanıza özel fikirlerimizi öğrenmek için bize hemen info@b4mind.comadresinden veya +90 212 263 63 77 telefon numarasından ulaşabilirsiniz!

Leave a Reply