Her gün kullandığınız sosyal medya sitelerinin az bilinen faydalı özelliklerini sizler için inceledik.
1- Linkleri daha sonra okumak için kaydedebilirsiniz
Diyelim ki haber kaynağınızda hoşunuza giden bir paylaşım gördünüz ve bu notu daha sonra okumak için kaydetmek istiyorsunuz. Paylaşıma ait pencerenin sağ üst köşesinde aşağıyı gösteren bir ok göreceksiniz. Oka tıkladığınızda bir menü karşınıza gelir. Bu menüden paylaşımı (linkler, mekanlar, müzik, kitaplar, filmler, televizyon programlar ve organizasyonlar) ‘’kaydet’’ tuşuna basarak kaydedebilirsiniz.
Aynı şeyi sayfalar için de yapabilirsiniz. Beğen, Takip et ve Mesaj sekmelerinin yanındaki ‘’…’’ sekmesine tıklayın. Buradan ‘’kaydet’’ i seçip sayfayı kaydedebilirsiniz.
Peki bütün bu kaydettiklerinizi daha sonra nerede bulacaksınız?
Birkaç kaydetme yaptıktan sonra ana sayfanızın sol tarafında ‘’kaydedilenler’’ isimli yeni bir sekme oluştuğunu fark edeceksiniz. Bu sekmeye tıklayarak kaydettiğiniz bütün notlara, paylaşımlara ve sayfalara ulaşabileceksiniz.
2- Arkadaş olarak eklemektense takip edin
Facebook’da paylaşımlarını takip etmek istediğiniz bir kişi var fakat arkadaş olmadan bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çözümü çok basit. Takip etmek istediğiniz kişinin profil sayfasına gidin. ‘’Arkadaş olarak ekle’’ tuşunun yanında ‘’Takip et’’ tuşunu göreceksiniz. Tıklayın ve takip etmeye başlayın.
Birini takip ettiğinizde, herhangi bir arkadaşınızın paylaştığı her şeyi nasıl görebiliyorsanız, takip ettiğiniz kişiye ait paylaşımları da bu şekilde görebileceksiniz.
Takip edebilme olanağının en büyük avantajı ise birinden haber almak amacıyla arkadaş olarak eklediğiniz ancak karşı tarafın kabul etmemesi durumunda ortaya çıkıyor.
Bir kişiyi takip edebilmeniz için o kişinin ‘’Takip’’ özelliğini aktive etmiş olması gerekir.
Siz de birinin size takip edebilmesi için ‘’Ayarlar’’ tuşuna tıklayın.
Sol taraftaki menüde ‘’Takipçiler’’ sekmesiniz göreceksiniz. Bu sekmeye tıklayın. Karşınıza ‘’Takipçi Ayarları’’ gelecektir. Burada sağ üst köşede aşağı doğru açılan bir menü göreceksiniz.. ‘’ Herkes’i ‘’ seçin.
3- Sayfanıza Başkaları Tarafından Yapılan Paylaşımları Yönetin
Kişiler veya kuruluşlar kendi paylaşımlarında sizi de ekleyerek sizden bahsedebilirler. Bu paylaşımlar sayfanızın sol tarafında bulunan fotoğraf sekmesinin hemen altında bulunan ‘’Sayfadaki Gönderiler’’ sekmesine gelir. Bu özellik eğer doğru şekilde kullanılırsa sayfanız için önemli olacaktır.
Düzenli olarak spam mesajları kontrol edin.
Müşterileriniz veya takipçileriniz ile etkileşime geçmenin yollarını bulun.
Belki de sayfanızda paylaşmak isteyeceğiniz değerli paylaşımlar bulursunuz
4- Sayfa sekmelerinizi düzenleyin
‘’Sayfadaki Gönderiler’’ sekmesinin sayfanızın sol tarafında bulunduğunu söylemiştik. Diyelim ki bu sekmeyi kaldırmak veya yerini değiştirmek istediniz, Facebook’un buna da bir çözümü var.
Sayfa yöneticileri sol taraftaki barın sekmelerini düzenleme yetkisine sahiptirler. Kişiler ve Hakkında sekmesi her zaman en üstte kalacaktır ancak diğer bütün sekmeleri isteğinize göre değiştirebilirsiniz.
Ayarları yapabilmek için sayfanızın sol tarafında bulunan herhangi bir sekmeye farenizi götürdüğünüzde gri bir kalem ikonu belirecektir, ikona tıkladığınızda ‘’kısımları yönet’’ tuşuna basın.
5- Büyük ihtimalle hemen hemen herkes sayfadaki paylaşımların altında bulunan ‘’X kişiye erişildi’’ yazısını görmüştür
Hiç buraya tıkladınız mı ?
Tıkladığınızda karşınıza bu pencere açılır.
Bu pencereden paylaşımınıza ait bütün istatistiklere ulaşabilir, paylaşımınızın başkalarının ekranlarında nasıl gözüktüğünü görebilirsiniz.
Az bilinen 5 Adet Twitter Özelliği
1- Tweet koleksiyonu oluşturabilirsiniz
Twitter kullanıcıları ücretsiz bir uygulama olan Tweetdeck ile kendilerine özel bir zaman tüneli oluşturabiliyor.
Tweetdeck gösterge panonuzda solda bulunan ‘’+Add Column’’ sekmesine tıklayıp ulaşacağınız pencerede ‘’Collections’’ sekmesine tıklayın.
Oluşturduğunuz bu yeni kolona istediğiniz tweetleri eklemek için sürükleyip bırakabilirsiniz. Bu kişisel zaman tünelinin kendine özel bir URL’si olacaktır. Bu URL’yi sitenize veya bloğunuza ekleyebilirsiniz.
İşte bir zaman tüneli örneği:
2- Fotoğraflarınıza kişiler ekleyin
Bir Tweet’e fotoğraf eklediğinizde, bu fotoğrafa 10 kişi ekleyebilirsiniz. Üstelik bu kişilerin isimleri 140 karakter limitinize dahil olmayacaktır.
3- Twitter fotoğraf kolaj özelliğini kullanın.
Fotoğraflara kişi eklemenin yanı sıra onlardan kolaj yapmanın mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Bu özelliği kullanarak bir tweette tam 4 tane fotoğrafı aynı anda paylaşabilirsiniz. Tweet’i yazarken fotoğrafı ekledikten sonra sol altta ‘’Add more’’ tuşuna tıklayın ve başka fotoğraflar yükleyin.
4- Twitter’ınızı SMS yoluyla yönetin
Twitter ayarlarınızdan SMS yoluyla tweet atma özelliğini aktive edince size ait bir numaraya sahip olacaksınız. Böylece tweet atabilecek, tweetlere cevap verebilecek, retweet/favori yapabilecek aynı zamanda takip edebilecek veya takibi bırakabileceksiniz.
Twitter SMS ayarları biraz komplikedir.
(https://support.twitter.com/articles/14020-official-twitter-text-commands)
5- Mute özelliği
Takip ettiğiniz halde tweetlerini görmek istemediğiniz kişiler olabilir. Bunun yerine onları ‘’Mute’’ yani susturabilirsiniz. Bu özellik Twitter akışınızı düzenlemek için çok önemlidir.
Mute özelliğine herhangi bir tweetten ulaşabilirsiniz. ‘’More’’ tuşuna tıklayın ve aşağı doğru açılan menüden ‘’Mute @’’ tuşuna tıklayın. Eğer geri almak isterseniz o kişinin profiline gidip ‘’Unmute’’ tuşuna tıklayabilirsiniz.