Skip to main content

Yazı dizimizin ikinci bölümünde web sayfalarınızı dinamik ve canlı bir yer haline sokacak, sitenizde arzu ettiğiniz aksiyonların alınmasını teşvik edecek psikolojik tetikleyiciler ve tasarımda kullanılan renklerin ziyaretçi psikolojisine olan etkisine değinmiştik.

Üçüncü bölümde bir ziyaretçinin web sayfasını nasıl gözden geçirdiğine ve tasarımlarda kullanılan yazı karakterinin (tipografi) kullanıcı davranışını nasıl etkilediğini anlatacağız.

5- ZİYARETÇİLERİNİZİN GÖZ HAREKETLERİ LİNEER DEĞİLDİR

Basılı bir metin solda sağa satır sonuna kadar atlama yapılmaksızın gözle takip edilir ve satır sonunda gelindiğinde bir sonraki satıra geçilir. Haliyle okuma işlemi lineer yani doğrusaldır. Halbuki web sayfaları genelde okunmaz, baştan aşağı taranır, scan edilir. Ziyaretçi böyle durumlarda sayfayı biliçsiz olarak belli okuma kalıplarıyla takip eder, aradığı bilgileri bu önemli noktalarda bulmaya çalışır.

Ziyaretçilerin en sık kullandığı kalıp “Z” okuma kalıbıdır. Göz, ekranın en üst sol köşesinden başlar ve en alt sağ köşesinde yolculuğunu tamamlar. Bu sırada ilk satırın en sağından, son satırın en soluna çaprazlama yapar. Böyle durumlarda sayfanın sağındaki ve solundaki bilgiler atlanır. Dikkat ilk ve son satırda ve ortadaki belli noktalardadır.

Diğer bir okuma kalıbı ise “F” kalıbıdır. Ziyaretçi sayfanın ağırlıklı olarak en solunu baştan aşağı takip eder. Sadece sayfanın ilk satırını ve orta satırını tamamlar.

Sitenizi tasarlarken vermek istediğiniz en önemli mesajların bu rotanın üzerinde, ilk ve son satırın başı, olmasına dikkat edin. Ziyaretçilerinizin okuma rotalarını tespit etmek için heatmap uygulamalarından faydalanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Müşteri Sadakati Oluşturmanın Psikolojik Yöntemleri

6- TİPOGRAFİ AYNI HARFLERLE BAMBAŞKA DUYGULAR VERMEYE YARAR

Tipografi yani yazı karakteri sitenizin ziyaretçilerine farklı duygu ve hisler verir. Webde binlerce farklı yazı karakteri mevcut ve CSS3 sayesinde bunları çok değişik biçimler kullanabilmemiz mümkün. Artık tasarımlarınızda çok hassas yazı fontu seçimi yapmalı ve 15 temel “web-safe” fontun ötesinde, markanızın kimliğini yansıtan özgün fontlar bulmalı veya yaptırmalısınız. Böylece ziyaretçileriniz sizi o font ile özdeşleştirebilir.

Aynı içeriğin farklı fontlarla yazılması bile sayfanızı ziyaret edenlerde farklı algılar, duygular ve hisler yaratır. Bu bakımdan yazı fontu seçmek web site tasarımınız için son derece kritik bir aşamadır.

Paragraflar arasındaki boşluk, metin bloklarının arasındaki oran, font büyüklüğü, incelik, kalınlık, italiklik ve tipografik açıdan daha onlarca diğer faktör dikkate alınarak sitenizin tasarımına uygun yazı tipi seçimi yapmalısınız.

7- WEB TASARIM & PSİKOLOJİ

Tasarım psikolojisi her tasarımda öncelikli olarak ele alınması gereken bir kavramdır. Müşteri deneyimini ilk sıraya koyan bir yaklaşımla müşterileriniz ve potansiyel müşterilerinizin web sitenizi kullanırken ne kadar iyi bir deneyim yaşadıklarını ve ne denli mutlu olduklarını, analitik verilerinizi ve ısı haritalarınızı incelerken görebilirsiniz.

Online kullanıcının psikolojisi harika web sitelerin yaratacağı etkileri de biçimlendirmektedir. Harekete geçirici mesaj butonunun boyutu-rengi, tipografi, seçilen imajlar ve daha hangi unsurlar olursa olsun kullanıcının tüm bunları nasıl algıladığına dair sağlam bir anlayış,kurumsal sitenizi tasarımsal performans skalasında üst sıralara taşıyacaktır.

Son bölümünde, oldukça kapsayıcı bir genel bir değerlendirmeyle yazı dizimizi noktalayacağız.

KURUMSAL WEB SİTENİZİN TASARIMINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN PSİKOLOJİK FAKTÖRLER – DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Neler düşünüyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi bizimle alttaki yorum kısmından paylaşın! Bir kurumsal web siteye mi ihtiyacınız var? Sitenizi yenilemek mi istiyorsunuz? Hemen B4Mind’a ulaşın!

Leave a Reply