Skip to main content

Twitter, Facebook’a göre marka savunuculuğu ve gelecekteki satın almalar bakımından daha ikna edici bir platform mu?

Pazarlamacılar hedef kitlelerine en efektif marka mesajlarını iletirken kanalların birbirinden tek tek nasıl farklılaştığı ve o hedef kitleyle markaları nasıl buluşturduğu konusunu da önemsemek zorundalar.

Birbirlerine benzer gibi görünen pazarlama kanalları, eğer o kanalları kullananları farklı motivasyon ve beklentileri varsa birbirlerinden ciddi biçimde ayrışabilir.

Exact Target’ın “Aboneler, Hayranlar ve Takipçiler Raporuna” göre email, Facebook ve Twitter kanallarının birbirlerinden farklılıkları aynı zamanda müşteri sadakatini de etkiliyor.

Twitter’da bir markayı takip etmeye başlayan günlük aktif Twitter kullanıcıs, Facebook’ta bir markayı beğenen günlük aktif Facebook kullanıcısından 2 kat daha fazla satın almaya eğilimli. Satın alma bakımından Twitter takipçileri, Facebook hayranlarından en az 2 kat daha kıymetli. Dahası, Facebook hayranları bu yönden e-mail abonelerinden bile geride.

Aynı tabloyla bir markayı tavsiye etme ihtimalinde de karşılaşıyoruz. Twitter’dan markayı takip edenler, Facebook’tan edenlere göre daha yüksek ihtimalle markayı tavsiye ediyor. Facebook bu bakımdan da e-mail abonelerinin gerisinde.

Twitter kullanıcıları arasında takip ettiği markayı tavsiye etme oranı %33. E-mail aboneleri arasında abonesi olduğu markayı tavsiye oranı %24. Facebook kullanıcıları arasında beğendiği markayı tavsiye etme oranı ise %21. Yani, Twitter’da takip edildiğinizde tavsiye edilme ihtimaliniz Facebook’a göre bir anda %12 artıyor.

Haliyle, Twitter’ın bu peformansı pazarlama ve reklamcıların ilgisini daha fazla çekmeye yardımcı oluyor.

HİKAYENİN ÖBÜR TARAFI

Ancak burada kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken en önemli nokta, Twitter’ın kullanıcı tabanının Facebook’tan çok daha az olmasıdır. Yaklaşık olarak ifade edersek Twitter kullanıcı tabanı Facebook’un dörtte biri.

Markaları Twitter’dan takip edenler genelde influencer (etkileyen) tipindeki tüketiciler iken, Facebook’tan markaları takip edenler daha çok “ortalama tüketici” olarak tanımlanabilir. Facebook markaların gerçek müşteri tabanını ve onların muhtemel davranışlarını daha doğru olarak resmediyor gibi görünüyor.

Facebook’ta markaları takip edenler o markayı zaten günlük hayatta kullanan, tercih eden ve bunu sosyal kimliğini ifade etmekte kullanan insanlardır. Yani, sayfayı beğenene kadar markaya maksimumunu vermiş insanlar. Bu yüzden bundan daha fazlasını vermeyi (tavsiye etme, daha sık satın alma, marka savunuculuğu yapma vs.) istemiyor olabilirler.

Tabi, konuyla alakalı başka firmaların ve araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmalar da var. Örneğin, PC Mag’in yayınladığı şu infografikte bir Twitter takipçisinin değerinin 2 dolar, Facebook hayranının ise 8 dolar olduğu yazıyor.

Bu iki sosyal mecralardaki en önemli aksiyonları ele alırsak da Facebook’un öne çıktığı görülüyor. Retweet’in değeri 5 dolar iken Facebook paylaşımının değeri 14 dolar.

Realiteye Dönüş

Başlıkta sorduğumuz sorunun aslında kesin bir yanıtı yok. Bazı markalar için Facebook, bazıları için ise Twitter daha kıymetli olabilir. Kendi markamız için hangi kanalın daha kıymetli olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Bunun bilimsel bir yanıtı var. Harvard Business School – Customer Lifetime Value Calculator imdadınıza yetişecektir. Başlangıçta karışık gibi görünse de örnekleri incelerseniz doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

Bu hesaplayıcıyıcı kullanmak için bilmeniz gerekenler:

  1. Sepetin ortalama büyüklüğü,
  2. Müşteri başına gerçekleşen yıllık ortalama satış sayısı,
  3. Satılan ürünlerin maliyeti,
  4. Pazarlama hariç etkileşim başına sabit maliyet,
  5. Bir müşteri kazanmanın ortalama süresi.

 

Twitter ve Facebook kanallarından gelen ziyaretçilerinizin yukarıdaki metriklerini inceleyip, hesaplayıcıda değerlendirdiğinizde hangi kanalın markanız için daha kıymetli olduğunu öğrenebilirsiniz.

Siz ne düşünüyorsunuz? Sizin açınızdan hangi mecra daha kıymetli? Sosyal medya pazarlamasıyla ilgili tüm soru ve görüşlerinizi B4Mind Marka Danışmanlığı’na info@b4mind.com adresinden veya +90 212 263 63 77 nolu telefon numarasından iletebilirsiniz!

Leave a Reply