Mobil reklam endüstrisinin küresel çapta en güncel verilerle bir fotoğrafını çekmek istediğimizde karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor? Maddeler halinde sıralayalım;
- Reklam verenler mobil reklamlara her geçen yıl daha fazla yatırım yapıyor,
- Uygulama içi reklamlar, mobil tarayıcı reklamlarına göre daha fazla tercih ediliyor,
- Mobil dünyanın da artık kendine ait bir “prime time”ı var ve televizyonunkiyle benzerlikler gösteriyor,
- Müzik, en çok reklam bütçesi harcanan mobil uygulama kategorisi durumunda,
- Hava durumu uygulamaları, en geniş uygulama kategorilerinden biri olmamasına rağmen CPM yönünden en değerlisi,
- Majör spor etkinlikleri sırasında mobil reklamların değeri artırıyor, (Smaato, Global Trends in Mobile Advertising, Q1 2017)
- Dijital reklam gelirlerinde son on senedir payı ciddi biçimde artan tek kalem mobil reklamlar. Arama ve banner reklamlarının payı sürekli geriliyor. (IAB, Internet Advertising Revenue Report 2016)
Elimizdeki bilgileri biraz daha açalım.
1: Dijital reklamcılığın bugün geldiği noktada mobil reklamlar, reklam gelirleri bakımından pastada aslan payına sahip. Toplam pazarın %53’ünü mobil, %22’sini arama, %12’sini ise banner reklamlar teşkil ediyor.
Yüksek reklam gelirleri, reklam verenlerin mobile olan ilgisinin arttığının kanıtı. Mobil kullanım alışkanlıkları, penetrasyon oranları, günlük geçirilen aktif süre ve yüksek etkileşim oranları reklam verenlerin ilgisini mobile kaydırıyor.
Mobil reklam bütçesi önceki seneye göre küresel olarak %49 arttı. Bölgesel bazda Asya-Pasifik’in %139 artışla muazzam bir sıçrama yaptığı görülüyor. Türkiye ise mobil reklam harcamalarını önceki seneye göre %50’den fazla artırmış durumda.
2: Mobil kullanıcılar vakitlerini ağırlıklı olarak mobil uygulamalarda (mobil tarayıcılar yerine) geçiriyorlar. Haliyle mobil uygulama reklamlarının önemi daha da arttı.
Dünyanın genelinde uygulama ağırlıklı mobil davranış öne çıkıyor. Kuzey ve Güney Amerika’nın neredeyse tamamında uygulama içi reklamın payı %85’i geçiyor. Asya’da da benzer görünüm hakim. Türkiye’deki payı ise %70’in üzerinde.
3: Mobil prime time diye bir olguyla karşı karşıyayız. Mobil kullanıcıların cihazlarını az kullandıkları ve çok yoğun biçimde kullandıkları saat dilimleri giderek daha da belirginleşiyor. Akşam 7 ila 11 arası mobil kullanımının zirve yaptığı saatler. İlginç olan nokta ise bu kullanım davranışının televizyon izleme saatleriyle paralellik göstermesi.
4: Mobil kullanıcılar zamanlarını en fazla müzik uygulamalarında harcıyor. Dolayısıyla, reklam verenlerin gözü daha çok müzik uygulamalarında ve reklamlarının buralarda çıkmasını hedefliyor.
Diğer öne çıkan kategoriler şunlar: Sosyal, teknoloji, video oyunları, haber, hava durumu, spor, mizah.
5: Hava durumu uygulamaları, en geniş uygulama kategorilerinden biri olmamasına rağmen CPM yönünden en değerlisi. Bu kategoriyi oyunlar takip ediyor.
6: Majör spor etkinlikleri sırasında mobil reklamların değeri artırıyor. Aşağıdaki grafik ABD’deki majör spor etkinliklerini gösteriyor olsa bile, global olarak bu gerçeği ifade edebiliriz. Dünya Kupası, Şampiyonlar Ligi, Euroleague, Olimpiyatlar ve benzer organizasyonlar da mobil penetrasyonunu doğrudan etkiliyor.
7: Dijital reklam gelirlerinde son on senedir payı ciddi biçimde artan tek kalem mobil reklamlar. Arama ve banner reklamlarının payı sürekli geriliyor. Dijital videodaki kısmi yükselişi dışarıda bırakırsak son on yılın tek kazandıranı mobil. Aramada son dört yıldır yaşanmakta olan düşüş dikkate değer.
Dijital reklamcılık, marka ve pazarlamaya dair son gelişmeleri takip etmek ve bilimsel araştırmalardan haberdar olmak için B4Mind Blog’u favorilerinize eklemeyi unutmayın. Faydalı bulduğunuz makalelerimizi lütfen sosyal medya profillerinizde paylaşın!
Konuyla ilgili tüm soru ve görüşlerinizi info@b4mind.com adresinden bize iletebilirsiniz. Bu makale marka yöneticileri için B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır.