Skip to main content

Kestirmeden söylemek gerekirse pazarlama otomasyonu, pazarlama iletişim süreçlerini sizin için otomatikleştiren yazılımlardır. Bu yazılım, pazarlama faaliyetlerinizi organize etmeye ve önceliklerinizi belirlemeye yarar. Pazarlama iletişiminden azami performans almanızda sizi destekler. Karar verme süreçlerinizi kısaltır, veri odaklı kararlar almanızı sağlar.

Pazarlama otomasyon yazılımları sayesinde zamanınızı tüketen monoton işler omuzlarınızda artık daha fazla yük olmaz ve çalışma saatlerinizi daha verimli kullanıp, işinize odaklanabilirsiniz.

Pazarlama yapmanın nihai amacı daha fazla gelir kazanmak ve karlılığı sürdürülebilir kılmaktır. Pazarlama iletişiminizin başarıya ulaşması için:1- Sitenize daha fazla ziyaretçi çekmeniz, 2- Gelen ziyaretçileri daha yüksek oranlarda müşteri adayına dönüştürmeniz, 3- Müşteri adaylarını daha yüksek oranlarda müşteriye çevirmeniz gerekir.

Adım adım planlanması gereken bu müşteri yolculuğunun her aşamasını el yordamıyla halletmeye çalışmak bizi zihnen yıpratıp, yanlış kararlar vermemize sebep olabilir.

E-mail pazarlaması yapıyor musunuz? Muhtemelen evet. Peki hazırladığınız e-maili bütün veritabanınıza gönderdiğinizde beklediğiniz ölçüde geri dönüşler alabiliyor musunuz? E-mailinizi yüzde kaç açıyor? Yüzde kaç hard-bounce? Yüzde kaç spam işaretliyor? Kaçı verdiğiniz bağlantıyı tıklıyor?

Eğer pazarlama otomasyonu kullanmıyorsanız paranızı ve vaktinizi %100 verimlilikle değerlendirdiğinizi söyleyemeyiz. Neden? Çünkü, pazarlama iletişiminin temeli olan “alakadarlık kuralını” hiçe sayıyorsunuz da ondan. E-maillerinizle hiç ilgilenmeyen ve asla ilgilenmek istemeyecek insanlarla kaynaklarınızı israf ediyorsunuz.

Daha da kötüsü, alakadar olmayan içeriklerinizle belki de yıllarınızı harcayarak oluşturduğunuz e-mail veritabanınızı heba ediyorsunuz!

Pazarlama otomasyonunun görevi doğru pazarlama mesajını doğru anda doğru kişilere ulaştırmaktadır. Bu sayede müşteri/müşteri adayı kaybetme riskini azaltabilir, performansı katlayabilir ve süreçleri tek bir kontrol merkezinden yönetebilirsiniz.

Otomasyon yazılımlarını yalnızca B2B’lerin kullandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Pazarlama otomasyon yazılımları B2B’ler kadar B2C’lerin de istifade edebileceği yazılımlardır.

Peki, bu yazılımlar tam olarak ne yapıyor?

Merkezi Pazarlama Veritabanı: Tüm pazarlama verilerinizin işlenip, saklandığı veri merkezi. Pazarlama iletişiminizde çok sayıda farklı pazarlama kanalını kullanıyor ve her kanaldan farklı geri dönüşler kazanıyorsunuz. Tüm pazarlama datalarınızın anlamlı biçimde derlenmesi ve pazarlama stratejilerinizin sağlıklı taktiklerle yürümesi için bu verilerin doğru anlaşılması gerekiyor.

Angajman Takibi: Bu veritabanında müşteri adayınızın tüm detaylarını saklayabilirsiniz. Twitter’da size mention atmış mı? Destek kısmına şikayet kaydı bırakmış mı? E-maillerinizi okuyor mu? Facebook sayfanızı beğenmiş mi? E-ticaret sitenizden ürün satın almış mı? Blogunuzu takip ediyor, e-kitaplarınızı indiriyor mu? Sizin hakkında kişisel sosyal ağlarında konuşuyor mu? Bir müşteri adayına ait bu denli çok katmanlı verinin klasik yollarla muhafaza ve idare edilmesi zordur.

Ya da müşterilerinizi ele alalım. Müşterileriniz ne kadar sıklıkla sizden alışveriş yapıyor? Özel tekliflerinizden faydalanıyor mu? Sizi başkalarına tavsiye etmiş mi? Sizden memnun mu yoksa şikayetini muhtelif yerlerde açığa vurmuş mu? Hangi whitepaper’ınızı indirmiş? Videolarınızın tamamını izlemiş mi? Bunları öğrendikten sonra müşterilerimizin problemlerine daha kolay odaklanabiliriz öyle değil mi?

Böylelikle pazarlama otomasyonları sayesinde müşteri adaylarımızın ve mevcut müşterilerimizin gerek çevrimiçinde gerekse de çevrimdışında markamızla nasıl angaje olduğunu ve ne tür beklentiler içine girdiğini görebiliriz.

Analiz ve Raporlama: Pazarlama yazılımlarının en güzel yanlarından biri de pazarlama analizlerini kolaylaştırması ve raporlamaları tek tıkla halletmenizi sağlamasıdır. İşlerin nerede yolunda gittiğini, nerede kontrolden çıktığını rakamlar ve görsellerle biraz haşır neşir olarak çok kısa sürede tespit edebilirsiniz. ROI ölçebilir, bütçe kararları alabilirsiniz. Görsel olarak çekici, kolay anlaşılır raporlar derleyerek müşterilerinize belirli dönemde olan bitenleri net biçimde sunabilirsiniz.

Pazarlama Otomasyonunun Unsurları

Yazımızda temel olarak değindiğimiz e-mail pazarlaması dahil olmak üzere pazarlama otomasyon yazılımlarının kapsamı:

  1. Email pazarlaması,
  2. Açılış sayfaları,
  3. İçerik pazarlaması,
  4. E-ticaret optimizasyonu,
  5. Kampanya yönetimi,
  6. Tahmin/projeksiyon,
  7. Müşteri adayı yönetimi,
  8. CRM entegrasyonu,
  9. Sosyal pazarlama,
  10. Pazarlama analitiği.

 

Pazarlama otomasyonu yazılımları hakkında merak ettiklerinizi bize info@b4mind.com adresinden hemen sorabilirsiniz?

Bir pazarlama danışmanına mı ihtiyacınız var? B4Mind Marka Danışmanlığı olarak sorunlarınızı dinlemeye daima hazırız! Hakkımızda daha fazla bilgi almak için şu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Leave a Reply