Skip to main content

Anahtar kelime fikirleri bulma yazı dizimizin ikinci bölümünde bize potansiyel müşterilerimize ulaşma fırsatı sunacak yeni anahtar kelimelerin izini sürmeye devam ediyoruz. İlk bölümde anahtar kelime araçlarına, otomatik arama tamamlamaya, ilgili arama özelliğine, Google Trends’e, meta tag ve site haritası araştırması yapmaya değindik. O yazıyı henüz okumadıysanız şu linkten yazı dizimizin ilk bölümüne ulaşabilirsiniz.

Şimdi yeni anahtar kelime bulma fikirleriyle devam edelim.

#6-  Google Search Console Anahtar Kelimeler

Google Search Console’da sitenize Google aramadan gelen gelen gerçek anahtar kelimelerin uzun bir listesini inceleyebilirsiniz. Bu listede daha önce hiç fark etmediğiniz anahtar kelimelerde sitenizin bulunduğuna şahit olacaksınız. Gelen yeni anahtar kelimeleri tespit ettikten sonra anahtar kelime araçlarını kullanarak ne kadar faydalı olduğuna karar verebilirsiniz.

 

#7- Sosyal Medya Mecraları

Şüphesiz sosyal medya hedef kitlenizin vaktinin önemli bir kısmını geçirdiği çok önemli bir iletişim ve pazarlama kanalı. Başta Facebook, Instagram ve Twitter olmak üzere birçok mecrada ürün ve hizmetlerinizle ilgili nasıl gelişmelerin ön plana çıktığı, nasıl beklentilerin olduğu ve sektördeki yeni trendleri gözlemleyebilirsiniz.

Twitter trendleri, Instagram’daki popüler etiketler, Google Plus’taki en çok takip edilen koleksiyonlar, Pinterest’in en çok ilgi gören boardları, en fazla takip edilen Facebook sayfaları hedefleyerek büyük başarılar elde edebileceğiniz anahtar kelimelerle dolu.

 

Yine sosyal ağların kendi arama motorlarının otomatik tamamlama özelliğini de kullanabilirsiniz.

#8- Alexa En Çok Trafik Getiren Anahtar Kelimeler

Rakiplerinizin sitesine en fazla ziyaretçi gönderen anahtar kelimeleri Alexa site profilinden görebilir ve o anahtar kelimelere oynayabilirsiniz.

 

Alexa’da rakiplerinizin sitelerine gelen en iyi anahtar kelimeleri görmek için şuna benzer bir URL oluşturup sayfayı ziyaret edin: http://www.alexa.com/siteinfo/b4mind.com (Bilgilerini görmek istediğiniz sitenin başında www olmadan adresini b4mind.com yerine yapıştırın). Çıkacak sayfada üçüncü kısmın sağ tarafından bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

#9-  Sözlük Araştırması

Herhangi bir ciddi Türkçe sözlükte veya kendi sahanızdaki bir sektörel sözlükte yer alan, hedef kitlenizin sizi ve hizmetlerinizi ararken kullanacağını düşündüğünüz sözcüklerin eş ve yakın anlamlılarını anahtar kelime olarak belirleyin. (Örneğin: kilo vermek, zayıflamak, perhiz yapmak, diyet yapmak, rejim yapmak…) Hangi sözcüklerin daha fazla kullanıldığını görmek için ise sözcüğü arama motorunda aratıp, çıkan arama sonucundaki sayfa sayısına bakarak öğrenebilirsiniz.

 

Örneğimizden devam edecek olursak diyet yapmak anahtar kelimesi sonucunda 1,7 milyon sonuç çıkarken, perhiz yapmak anahtar kelimesinde 216 bin sonuç çıkmaktadır. Hedef kitlenizin kim olduğunu göz önünde bulundurun. Yeni nesil diyet yapmak kelimesini kullanırken, orta yaşlı ve yaşlı kesim perhiz yapmak kelimesini kullanabilir.

#10-  Bloglara Göz Atın

Faaliyet gösterdiğiniz alanda onlarca hatta yüzlerce farklı bağımsız blog yazarının blogları olacaktır. Bu blogları derinlemesine inceleyin, etiketlerine, kategorilerine, yazılarına tek tek bakın. Gerekirse blog yazarıyla doğrudan temas kurun.

Bloggerların kendi alan adlarıyla blogları olabileceği gibi Blogpost, WordPress, Tumblr, Medium gibi sitelerden ücretsiz blog açmaları da mümkün. Bu yüzden buraları özel olarak araştırın. Basit bir Google araması yeterli olacaktır. Aramak istediğiniz konu + blogpost.com şeklinde yapacağınız bir sorgu size ilgili blogları sıralayacaktır.

 

Son Tavsiyeler

Anahtar kelime araştırmasına ayıracağınız her dakikakın karşılığını mutlaka alacaksınızdır. Bu yüzden derinlemesine araştırmalar yapmaktan asla çekinmeyin.

  1. Hedef kitlenizin arayabileceğini düşündüğünüz spesifik anahtar kelimeler bulun,
  2. Kitleyi büyütmek için genel, tek veya iki kelimeli anahtar kelimeler belirleyin,
  3. Daha niş konularda bulunmak için long tail (uzun kuyruklu) yani 3-5 kelimeden oluşan anahtar kelimeler seçin,
  4. Benzer anahtar kelimeleri bir grupta toplayın, her gruba uygun farklı kapsamlarda içerikler hazırlayın,
  5. Doğru sayıda anahtar kelime hedefleyin. Ne çok fazla sayıda ne de çok az sayıda olmalı. Her bir grup için ideal olan 5 ila 20 arasında anahtar kelimedir,
  6. Açılış sayfalarınızı yaratıcı biçimde bu anahtar kelimelerle donatın,
  7. Anahtar kelimeye değil o kelimeyi arayanların kastına/maksatına/niyetine (intent) odaklanın.

 

Konu hakkında daha fazla öğrenmek istedikleriniz mi var? Profesyonel bir SEO desteğine mi ihtiyacınız var? Lütfen soru ve görüşlerinizi info@b4mind.com adresinden bize ulaştırın. Bu makale B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır.

Leave a Reply