Skip to main content

SEO dünyası dogmaları ve ön yargıları katiyen kabul etmeyen, dinamik, sürekli değişen ve gelişen hatta bazen kafa karıştırıcı bir dünyadır. Kafa karıştırıcı olmasının ise son derece makul bir sebep var ki o da Google’ın bu hususta herkesin kafasını karıştırmak istemesidir.

SEO dendiğinde %90 oranında Google SEO’dan anlamak gerekir. Diğer %10’u Bing, Yahoo ve Yandex başta olmak üzere irili ufaklı arama motorları tamamlıyor. Ancak bu pazarda lider takip ve taklit edildiğinden SEO dediğimizde aslında Google SEO’dan bahsediyoruz.

Google’ın SEO’ya bakış açısı nasıl diye kendimize sorarsak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki tamamen negatif. Bunu bir varsayımdan hareketle değil Google SEO Rehberi’ne ve yine Google’ın Dijital Atölye’deki SEO derslerine bakınca açıkça görebiliriz. SEO’lar, SEO ajansları Google’ın asla tavsiye etmediği aktörler listesinde ilk sıralarda.

Fakat marka ve pazarlama ajansları dönüşüm performansı bakımından mükemmele yakın web ve mobil trafiği gönderen bu pazarlama kanalına -organik arama kanalı- özel ilgi göstermek zorundalar.

Google işletmelerin sadece ve devamlı olarak Adwords’e para harcamasını istiyor. İşletmelerin SEO’ya veya Adwords Arama Ağı’na yatıracağı aylık bütçesinin Adwords’e gelmesini bekliyor. Bunda da kendi adına haklı ancak Adwords’e eleştiri getirmemiz gerekerise o da şu ki çoğunlukla reklam kampanyaları sona erdiğinde web sitesi performanslarında dikey düşüşler yaşanıyor. Yani ne kadar bütçe o kadar performans. Bütçe bitince dönüşümler de ciddi oranda düşüyor.

NEDEN SEO?

Halbuki SEO orta ve uzun vadeli çalışmaların sahasıdır. SEO’ya yatırımın katma değeri daha fazladır. Elbette on-beş yirmi sene öncesinden kalma black-hat SEO teknikleriyle ne Google’ı ne de kötü deneyim yaşamış kullanıcıları kızdırmanın hiçbir manası yok. Ancak sadece organik arama yapan kullanıcıların hayatına verdiğimiz bilgilerle değer katmayı hedefliyorsak SEO yapmanın da bir mahsurunun olmaması gerekir.

Gerçek şu ki Google’ın kullanıcılarına daha iyi deneyim yaşatması için sürekli ama sürekli daha iyi içeriklere ihtiyacı var. Modern SEO’lar bugün temel anlamda Google denen bu içerik canavarını beslemekten başka bir şey yapmıyorlar. Tabi, doğru yapıldığında da karşılığını fazlasıyla alıyorlar.

SEO’ların bir başka görevi ise web sitesi deneyimini hem kullanıcılar hem de sayfaları dizine eklemeye karar verecek olan botlar için kolaylaştırmaktır. Google’ın senede yüz milyonlarca dolar yatırım yaptığı, ultra sofistike botlar web sayfalarını dizine eklemek için çok iyi kategorize edebiliyor. Fakat hala içerikleri insanların gördüğü mükemmellikte yorumlayamıyorlar. SEO yapmak bu bakımdan aynı zamanda botlara yol göstermektir.

BOTLARIN SİTEDE ÇÖZMEKTE ZORLANDIĞI KONULAR

  • Online Formlar: Arama motorları online formları (giriş sayfaları gibi) doldurmakta pek iyi sayılmaz. Bu yüzden formların arkasında saklı olan her türlü bilgi gizli kalabilir.
  • Klon Sayfalar: Birçok içerik yönetim sistemleri bazen aynı sayfanın birden fazla kopyasını oluşturabilir. Klon sayfalar arama motorlarının hiç sevmediği tipte sayfalardır.
  • Kötü Bağlantı Yapısı: Sitenin site-içi bağlantı yapısı yeterince anlaşılır değilse bu botların işini, dolayısıyla sayfalarımızın indekslenmesini güçleştirir.
  • Metin Olmayan İçerikler: Her ne kadar son yıllarda arama motorları metin olmayan içerikleri daha iyi anlamaya başlamış olsa da halen problemler devam ediyor. Flash dosyaları, görseller, video, ses dosyaları, eklentiler vb. bu kapsama giriyor. SEO bu dosyaları aynı zamanda botlara tanıtma işini yapar.
  • Index Engelleri: Her sitenin arama motorlarıyla konuştuğu Robots.txt denilen bir sayfası vardır. Burada site arama motorlarına hangi sayfaları nasıl indekslemesi veya indekslememesi gerektiğini anlatır. Robots.txt’de yapılacak yanlışlar sitenin SEO performansını büyük ölçüde etkiler. SEO’lar buradaki sıkıntıları da gidermekten mesuldur.

Kısaca özetleyecek olursak, SEO yapmak kaliteli içerikler oluşturup botların karşılaştığı teknik problemlerin bertaraf edilmesinden ibarettir. Bunu sağlamazsanız bunu sağlayacak rakiplerinizin gerisine düşersiniz. Organik aramadaki anahtar kelime bazlı savaşta markanız mevzisini SEO ile alacaktır.

Markanızın SEO yolculuğunda ihtiyaç duyacağınız tüm teknik destek taleplerinizi info@b4mind.com adresinden bize iletebilirsiniz. Bu makale B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır. Hakkımızda daha fazla bilgi almak için şuraya tıklayın!

Leave a Reply