Skip to main content

Web sitenizi arama motoru pazarında öne çıkarmak mı istiyorsunuz?

Teknik ve site dışı SEO bakamından gerçek performansınızı analiz etmeniz mi lazım?

SEO analizi, tüm dijital pazarlama uzmanlarının sıkça gerçekleştirmesi gereken karmaşık bir süreçtir ancak hakkıyla yapıldığında kısa, orta ve uzun vadeli dönüşüm hedeflerine ulaşmanız için yol haritası oluşturmanıza büyük katkı sağlar.

Türkiye’de SEO’yu sıralama başarısına indirgeme kolaycılığı var. Evet, sıralama çok önemlidir; hatta SEO yapmamızın ve ona bu kadar para harcamamızın temel nedenidir. Buna rağmen nihai hedefe “kalıcı” olarak götürecek bazı diğer yadsınamaz parametreler bulunur.

Düşünme kanallarımızı açacak kritik bir soru şu: Dönüşüm oranı yüzde yarım olan yüz bin trafik mi isterdiniz yoksa yüzde on olan beş bin trafik mi?

Her sıralama “başarısı” başarılı olduğunuzu ispatlamaz. Aslolan SEO kanalının, özelde tüm dijital pazarlama kanalları ve genelde tüm pazarlama kanalları arasında satın alma yolculuğundaki rolüdür. SEO, tümel bir müşteri deneyiminin parçasıdır.

O yüzden bize göre yüksek dönüşüm oranı yüksek trafikten çok daha kıymetlidir.

Tezimizi desteklemek adına bu yazımızda sıralama haricinde sitenize SEO analizi yaparken dikkat etmeniz gereken diğer göz ardı edilemez metriklere yer verdik.

1- Organik Dönüşüm Oranı (Conversion Rate)

Yazının girişindeki kritik sorumuza geri dönelim. Yüz bin trafikten %0,5 dönüşüm oranıyla 500 dönüşüm gerçekleştirmek mi, beş bin trafikten %10 dönüşüm oranıyla 500 dönüşüm gerçekleştirmek mi teknik açıdan daha başarılı olduğunuzu gösterir?

SEO kampanyalarının ve hedef sitelerin SEO analizinde, SEO kanalı kaynaklı trafiğin niteliği asla göz ardı etmemeniz gereken bir metriktir. Yüksek dönüşüm oranı, yüksek alakadarlık oranı, pozitif kullanıcı davranış (angajman) performansı, düşük hemen çıkma oranı, düşük dwell time; özetle sonuçlarda kalıcılık anlamını taşır.

Dönüşümler: Satın alma, üye olma, form doldurma, beğenme, video izleme, tavsiye etme gibi tanımlanabilir ve nesnel olarak ölçülebilir her türlü hedeftir. Eğer organik trafik dönüşmüyorsa bir eksiklik ve sorun vardır.

2- Tıklanma Oranı (CTR)

Arama sonuçlarında geniş bir anahtar kelime portföyü ile yüksek sayıda görüntülenme (impression) almanıza karşın, yeterli sayıda trafik alamıyorsanız kötü bir CTR performansına sahip olduğunuz anlamına gelir.

Düşük CTR bir ikna edememe sorunudur. Sayfa başlığı, meta açıklamaları gibi site içi teknik sebeplerden kaynaklanabileceği gibi; yanlış anahtar kelime hedefleme stratejisi belirleme ya da markalaşma sorunları (örneğin ikna edici olamayan domain adı) kaynaklı olabilir.  

CTR, sıralama faktörleri arasında son derece belirleyici bir faktördür. Düşük CTR olmasına rağmen ilk üçe çıkmayı başaran ve yüksek görüntülenme alan sayfalarınızın kalıcılığı risk altındadır. Rakip çalışmalar ya da bir sonraki algoritma güncellemesi bunu da kaybetmenize sebep olabilir.

3- Organik Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate)

Yukarıdaki iki metrikle el ele, kol kola yürüyen son derece önemli bir başka metrik ise organik hemen çıkma oranıdır. Hemen çıkma oranı, gelen kullanıcının siteyle olan angajmanının niteliğini anlamaya yarar. 

Bütün arama motorları, yönlendirdikleri kullanıcıların hedef sitelerde “iyi vakit geçirmesini” ister. Hemen çıkma oranı ve onunla beraber ele alabileceğimiz dwell time metrikleri arama motorlarına bu bağlamda kısa sürede çok net bilgiler sunar.

4- Organik Trafik

Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde ilk sayfada, ilk üç sonuç arasında, zirvede yer almak kadar önemli bir metrik olan organik kanal kaynaklı trafik SEO performans analizinde bir diğer vazgeçilmez metriktir.

İlk üç maddede belirttiğimiz niteliklere sahip olan (yüksek dönüşüm oranı, yüksek CTR, düşük hemen çıkma oranı ve dwell time) çok fazla miktardaki organik trafik de başarılı bir kampanya yürüttüğünüze işaret eder.

Aynı zamanda gelen trafiğin doğru analiz edilmesiyle, yeni fırsatlar yakalamak ve çok daha fazla görünüm elde etmek bakımından da çok değerli veriler sunar. İyi analiz edilmelidir.

5- Sayfa İndekslenme Sayısı

Arama motorları geniş bir yelpazede nitelikli bilgiler ve aksiyonlar sunan, kapsayıcı siteleri tercih eder. Birkaç sayfalık yüzeysel bilgiler içeren (shallow content) sitelerin üst sıralardaki görünürlüğü her geçen yıl daha da azalıyor.

Arama motorları siteleri değil sayfaları yarıştırır. Ana sayfanız kadar alt sayfalarınız, blog sayfalarınız da yarışın içindedir. Her sayfayla potansiyel müşterilerinizi geminize çekmek için başka bir halat atarsınız. Ne kadar çok halat atarsanız, halatlardan birinin diğer uçta tutulma ihtimali artar.

Hal böyle olunca sitenin sayfa derinliğini artırmak ve bu sayfaların indesklendiğinden emin olmak gerekir. Ne kadar çok sayfayla indeksleniyorsanız o kadar çok bağlantı yaratıyorsunuz demektir.

6- Backlink ve Referring Domain Sayısı

Matematiğini, formülünü, nicelik bağlamında sayısını bir kenara bırakıp doğrudan söylemek gerekirse; ne kadar çok alakadar ve kaliteli referring domainden metin içi (not-sitewide) backlink alırsanız, SEO performansınız da o kadar çok pozitif etkilenir.

Burada referring domain sayısının altını çizmekte fayda var. Her bir backlinkin oy olduğunu varsayarsak; tek bir kişiden yüzlerce oy olmak mı yoksa yüzlerce kişiden birkaç oy olmak mı daha kıymetlidir diye kendimize sormamız gerekir.

Doğru bir referring domain profilden düzenli ve istikrarlı biçimde yeni backlinkler alıyorsanız doğru yoldasınız demektir.

Öte taraftan şuna da paralel olarak değinmekte yarar var. Kazanılan yeni backlink ve referring domain sayısı kadar; mevcuttaki backlink ve referring domainlerinizi kaybetmemek de gerekir. Bir referring domain bugün size backlink verirken, yarın herhangi bir sebeple bunu kaldırabilir.

O sebeple, backlink ve referring domain takibatını sürekli yapmanız ve aksi durumda link veren site yöneticisiyle temas kurmalısınız. Sitenizin çok kıymetli bir referring domainden link aldıktan sonra, gelen linkin kalkması arama motorları nezdinde negatif bir sinyaldir.  

SEO başarısını artırmak ve sitenizin mevcut performansını doğru analiz etmek için kayıp backlinkeri (lost backlinks) düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Bunu yapabilmeniz için de profesyonel SEO araçlarına başvurmanız gerekir.

7- Anahtar Kelime Çeşitliliği

Arama sonuçlarında, görüntülenme aldığınız anahtar kelimelerin sayısının çeşitliliğinin artması otoriter bir site olduğunuza işaret eder. Hedeflediğiniz anahtar kelime temalarının alt kollarında yüzlerce farklı long tail anahtar kelimeler vardır.

Her bir long tail ifade ayrı bir “derde” karşılık gelir. Eğer bunlara cevap verebiliyorsanız SEO başarılarınız kalıcı olarak pekişir. Google’da her gün yapılan aramaların %20’si daha önce hiç yapılmamış kelimelerdir. Çeşitliliğe yatırım yapın, verimsiz ama görünürde prestijli anahtar kelimelere saplanmayın.

SEO projeleriyle rüştünü ispat etmiş, uzman bir SEO ajansı mı arıyorsunuz? B4Mind Dijital Pazarlama Ajansı olarak çok sayıda müşterimizin arama motoru görünürlüğünü yüzde beş yüzün üzerinde artırmayı ve organik arama trafiğini yüzde iki yüzün üzerine çıkarmayı başardık.

Bir sonraki başarı hikayesi neden siz olmayasınız? Hemen bize info@b4mind.com ve www.b4mind.com adreslerinden ulaşın!

Kısa bir süreliğine sağladığımız ÜCRETSİZ SEO RAPORU hizmetimiz için hemen şu formu doldurunuz!

Leave a Reply