Skip to main content

Sosyal medya gönderileriniz yeterince kişiye erişmiyor mu?

İçeriklerinizden beklediğiniz aksiyonu alamıyor musunuz?

Günümüz dünyasında sosyal medya paylaşımlarının sosyal medyadaki gürültüde kaybolması markalar için sıkça karşılaşılan bir durum. Kullanıcıların dikkat aralıkları düşük, zamanları az, konsantrasyonlarını bozacak çok sayıda dış etken var. Dikkati markanızın üzerine çekmek için bir savaş vermek zorundasınız.

Kulağa hiç hoş gelmese de, markaların sosyal medyada paylaştıkları içeriklerin ortalama organik erişim sayısında %50’ye yakın düşüş yaşanıyor. Sorunu tek boyutlu değil, birden fazla parametreyi göz önüne alarak değerlendirmek, markanızın sosyal medya başarısı için olmazsa olmaz.

Bu yazıda, sosyal medya gönderilerinizle gürültünün içinde duyulabilmeniz için atmanız gereken bazı adımlara değineceğiz.

#1 – Sosyal Medya Gönderilerinizi Optimize Edin

İşe ilk önce hatayı kendimizde arayarak başlamak gerek. Sosyal medya içeriklerinin gerçekten doğru formatta olup olmadığını, teknik olarak hatalı olup olmadığını anlamak ve durum tespiti yapmak atılacak ilk adım.

Optimizasyona ise ilk önce görsellerimizin doğru görsel boyutuna sahip olduğuna emin olarak başlamak lazım. Bildiğiniz gibi markanızın olduğu her mecranın kendine özgü bazı detayları var. Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram vb. mecraların doğru görsel boyutlarında görsel içerik hazırladığınızdan emin olun. Basit ve önemsizmiş gibi görünse bile bu adım gerçekten performansınıza pozitif etki edecek.

Gönderilerinize (abartıya kaçmadan) mümkün olduğunca fazla hashtag ve mention ekleyin. Sosyal medyada diğer kullanıcılarla doğrudan bağlantı kurmaya yardımcı olacak her türlü aksiyondan faydalanın. Tabi bu sırada Instagram’a 30’dan fazla hashtag eklenmediğini de unutmayın.

Gönderilerinizin bir mesajı olduğundan emin olun. Doğru mesajın doğru hedef kitleye ulaşıp ulaşmadığını kontrol edin. Bunu yapabilmek içinse hedef kitlenize daha fazla kulak verin. Bu noktada A/B testlerine gitmek mantıklı bir uygulama olacaktır.

 

#2 – İhtiyaca Odaklanıp, Çözüm Üretin

Hedef kitlenizi en çok ne endişelendiriyor, ne meraklandırıyor, ne harekete geçiriyor? Hedef kitlenizin angi problemlerle karşı karşıya olduğunu tespit edin. Problemleri çözmelerine yardımcı olacak fikirler/içerikler geliştirin. Ondan da önce, problemlerini çözmeyi “satın almaya değer” bulup bulmadıklarını test edin.

İhtiyacı tespit edip harekete geçin. Ne tarz içerikleri tükettiklerini öğrenin. En fazla beğendikleri türlerde içerikleri, öğrenmeye en fazla istekli oldukları anlarda paylaşın. Gelen soruları yanıtlayın. Satış ekibinize yönlendirin. Öğretici olurken sıkmayın. Satış mesajlarıyla boğmayın. Sadece karar vermelerine yardımcı olun.

Hedef kitlenin ilgi alanlarını çalışın.

 

#3 – Spesifik Bir Hedef  Kitleyi Hedefleyin

Genel her şeyi içerir. Geneli genellemek kolaydır ama harekete geçirmek zordur. Spesifik hedef kitleleri hedefleyerek beklentilerine uygun yönlendirmelerle karlı aksiyonlar almalarını sağlayabilirsiniz.

Mesajınızı mükemmel biçimde aktarabileceğiniz, sizi kolaylıkla diğerlerinden ayırt edecek, niş alanlarda kendinizi gösterin. İçeriklerinizle sadece o karlı niş grubu hedefleyin, sadece o niş grupla konuşun. Diğerlerini içerik stratejinizin dışına itin.

Herkesi hedefleyen, hiç kimseyi hedeflemiyordur.

 

#4 – Doğru Kanallara Yatırım Yapın

Günün modasına kapılarak sabun köpüğü mecralarda vaktinizi harcamayın. Orta vadeli olarak yatırım yapmaya değer sosyal medya mecralarına yönelin. Ayrıca, sadece hedef kitlenizin daha çok tercih ettiği mecralarda olmak çok daha ekonomiktir. Tüm kaynaklarınızı belli noktalara kanalize etmenizi sağlar.

Bir sosyal mecrada sadece olmak için olmayın. O mecrada olarak hedef kitlenizle iletişim kurabilecek misiniz, onların yaşamına değer katabilecek misiniz ona bakın.

Doğru kanallarda doğru ve etkili kullanıcılarla (influencers) bağ kurun.

Influencer Marketing Nedir? Markalar İçin Neden Vazgeçilmezdir? – B4Mind Blog

 

#5 –Doğru İçerik Türlerine Yoğunlaşın

İnternet kullanıcılarının içerik tüketim alışkanlıklarındaki trendlerle beraber, özelde kendi hedef kitlenizin genel içerik tercihlerini iyi anlayın. İnsanlar içerik tüketmek için online olurlar.

Sonsuz sayıda içerik formatı var. Hangi formatlar işe yarıyorsa o formatlarda devam etmelisiniz. Mevcut içerik türünüz işe yaramıyorsa belki de yeni formatlar denemelisiniz.

Video, sosyal medya gönderisi, haber, araştırma makaleleri, interaktif makaleler ve araçlar, blog gönderileri, kurumsal web makaleleri, podcastler, sunumlar bahsedilen içerik formatlarından sadece bazıları.

 

Soru ve görüşlerinizi bize info@b4mind.com adresinden iletebilirsiniz. B4Mind hakkında daha fazla bilgi almak ve markanızın sosyal medya stratejisini konuşmak için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Leave a Reply