Skip to main content

Başınızı kaşıyacak vaktinizin olmadığından şikayet ederken Youtube’da bazen kendinizi  saatlerce vakit öldürürken mi buluyorsunuz?

Pek yalnız sayılmazsınız çünkü Youtube’da kaybolmak küresel bir fenomen.

Hatta, internet bağımlılığı çalışmalarındaözel olarak Youtube’a değinen uluslararası araştırmaların sayısının hızla arttığına şahit olabilirsiniz.

Örneğin, Malezyalı öğrenciler arasında yapılan yeni birbilimsel araştırmaya göre,öğrencilerin %22’si Youtube bağımlısı ve bu platformda her gün iki saatten fazla zaman geçiriyor.

Araştırmaya konu olan öğrencilerin Youtube’a erişim motivasyonlarının temelinde tahmin edileceği üzere eğlenmek geliyor. Akademik öğrenme ve ürün araştırması ise diğer temel motivasyonlar. (Youtube’da ürün videosu araştırması dikkatinizi çekmiş olmalı)

2020’ye kadar tüketici internet trafiğinin %80’ini online video teşkil edecek.

Dijital dünyada medya tüketiminin merkezine video yerleşmiş durumda. Hal böyle olunca, video pazarlamasını dijital içerik stratejinize yerleştirmemek büyük bir potansiyeli elinizin tersiyle itmek anlamına gelecektir.

Peki, video pazarlamasına nereden ve nasıl başlamalısınız?

Video pazarlamasına iyi bir fikirle hemen başlamanız mümkün.

Bunun için büyük bütçelere, kreatif ekibe, profesyonel bir stüdyoya, dekora, oyuncuya, animasyon uzmanına ya da seslendirme sanatçısına ihtiyacınız yok. Sadece iyi bir fikre ve bu fikri işlediğiniz senaryoya (yazılı metne) ihtiyacınız var.

İyi fikri sıfırdan icat etmeye, Amerika’yı yeniden keşfetmenize de gerek yok. Çünkü vakit nakittir. Video içerik üretimine derhal başlamanız lazım.

O zaman yapılacak en iyi iş, iyi fikirlerden kendimize uygun olanı seçmek ve içine kendi marka kişiliğimizi katarak yorumlamak.

İşte küçük işletmelerin maliyeti ve zaman kaybını asgari düzeyde tutarak sosyal medya kampanyalarında kullanabilecekleri kısa video fikirleri:

 

1- ÜRÜNLERİNİZİ ANLATIN

Hiç vakit kaybetmeden, en iyi bildiğiniz şeyi yani ürünlerinizi anlattığınız kısa videolar oluşturarak işe başlayabilirsiniz.

En basitinden, ürünlerinizin nasıl kullanıldığından bahsedin.

Örneğin, mutfak robotu satıyorsanız uygulamalı olarak mutfak robotunun tüm özelliklerini gösterebilirsiniz.

Metal tespit dedektörü satıyorsanız, açık arazide kaybolan gümüş kolyenin dedektör tarafından nasıl bulunduğunu anlatabilirsiniz.

Ürününüzün daha önce pek bilinmeyen kullanım biçimi varsa ya da bazı şartlarda asla kullanılmaması gereken bir yönü varsa bunu da anlatmalısınız.

Örneğin, şarjlı süpürgenin evcil hayvan tüyü fırçası ile kedi ve köpeklerin dökülen tüyleri için kullanıldığını anlatabilirsiniz.

Ürünlerinizin nasıl üretildiğinin hikayesini anlatın.

El yapımı baston mu satıyorsunuz? Baston ustasının ağacı nasıl işlediğini, hangi işlemlerden geçirdiğini ve sonunda nasıl süslediğini tüm aşamalarıyla çekebilirsiniz.

 

2- DUYURU YAPIN

Yeni bir şube mi açıyorsunuz? Bayi toplantısına mı katılıyorsunuz? Çalışanlarınız için bir iftar yemeği mi tertip ettiniz? Yeni bir markanın distribütörü mü oldunuz? Yeni bir ürün grubu için yurtdışı fabrika ziyareti mi yaptınız?

Markanızı, sektörünüzü ve potansiyel müşterilerinizi ilgilendirebilecek tüm yenilik ve gelişmeleri video duyuru olarak hikaye edebilirsiniz.

Duyurunuzu doğrudan kamera karşısına geçerek veya uygun videonunüzerine (örneğin toplantı salonunun ve katılımcıların görüntüsüyle) konuşarak yapabilirsiniz.

 

3- MÜŞTERİ HİKAYELERİ ÇEKİN

En iyi reklam, sizden son derece memnun müşterilerinizin sizin hakkınızda anlattıklarıdır.

Öyle sanıyoruz ki ürünlerinizden sonra en iyi bildiğiniz ikinci şey en iyi müşterileriniz olmalı. En iyi müşterilerinize müşteri hikayeleri (customer testimonial) çekebilirsiniz. Bir başka deyişle mutlu müşterilerinizin kısaca sizi anlatmalarını isteyebilirsiniz

Sizinle ne zaman çalışmaya başladıklarını, nelere ihtiyaç duyduklarını ve sizin onlara nasıl katkı verdiğinizi; bunun sonucunda da birlikte neler başardığınızı anlatabilirsiniz. (Bunu Vodafone bile yapıyor)

Özellikle B2B çalışıyorsanız bu tarz videolar son derece isabetli olacaktır. B2C için de güzel müşteri hikayeleri çekmek mümkün.

4- MARKA KÜLTÜRÜNÜZÜ YANSITIN

Kendinizi anlatın.

Örneğin, çalışanlarınızı tanıtabilir ve toplumsal konulara duyarlılığınızı hissettirebilirsiniz.

Restoranınızın mutfağında çalışanlara kendilerini kısaca anlattırarak, hangi eğitimleri aldıklarını, daha önce nerelerde çalıştıklarını, uzmanlık konularını sergileyebilirsiniz.

Garsonlarınızın, yoğun bir günde ne kadar meşakkatli ve özverili biçimde müşterilere hizmet etmeye çalıştığını gösterebilirsiniz.

Mutfakta mümkün olduğunca az israf yaptığınızın altını çizebilirsiniz.

Artan yemekleri sokak hayvanlarıyla nasıl paylaştığınızı gözler önüne serebilirsiniz.

En önemlisi, işinizi ne kadar tutkuyla yaptığınızı ve yaparken ne kadar eğlendiğinizi anlatabilirsiniz.

 

5- MÜŞTERİLERİNİZ TARAFINDAN OLUŞTURULAN VİDEOLARI KULLANIN

Müşterileriniz tarafından oluşturulan (user generated) videoları doğrudan ya da güzel bir kolajla yayımlamak da iyi bir fikir olabilir.

Makyaj ürünleri üretiyorsanız, bu ürünleri kullanan müşterilerinizin videolu geri dönüşlerini değerlendirebilirsiniz.

Benzer biçimde otelinizde  konaklayan müşterilerinizin, izin almak kaydıyla, video çekimlerinden yararlanabilirsiniz.

Müşteri videolarını bir sosyal medya yarışması olarak da temin etmeniz mümkün. Vereceğiniz bir temaya uygun en iyi videoları çeken müşterilerinizi ödüllendirebilirsiniz.

Bunun da ötesinde, müşterilerinizden ürün ve hizmet konusunda fikir vermelerini istediğiniz video içerikleri kullanabilirsiniz.

Örneğin müşterilerine sonbahar/kış koleksiyonuna daha çok hangi renklerde kombinler üretilmesini istediklerini sorabilirsiniz.

 

6- NASIL YAPILIR VİDEOLARI OLUŞTURUN

Müşterilerinizin ürün deneyimi pozitif yönde etkileyecek ipucu ve püf noktalarını nasıl yapılır videoları ile paylaşabilirsiniz.

Makarna markanız için sos tarifi videoları, muhasebe yazılımınız için sıkça sorulan sorulara cevap veren videolar, sürücü kursunuz için zorlu havalarda sürüş tekniklerine dair videolar vb. oluşturabilirsiniz.

Her kategoriden ürün ve hizmetin mutlaka müşteri deneyimini pozitif etkileyecek noktaları vardır. Bunu tespit etmek için sadece faydaya odaklanın.

 

7- RÖPORTAJ YAPIN

Canlı yayında kendi sektörünüzün önde gelen bir ismini ağırlayın ve zorlayıcı sorular sorun. Buna müşterilerinizi de dahil edip bir soru cevap etkinliğine dönüştürebilirsiniz.

Bu etkinliğin sonunda en can alıcı noktaları keserek çok sayıda kısa video üretebilirsiniz.

 

NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Video pazarlamadan ne kadar faydalanabiliyorsunuz? Hangi video fikrini uygulamak isterdiniz? Lütfen soru ve görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşmayı unutmayın!

Sosyal medya pazarlamasına dair en güncel makalelerden anında haberdar olmak için blogumuza yan taraftaki formdan abone olabilirsiniz.

Hakkımızda daha fazla bilgi almak içinse hizmetlerimiz ve referanslarımızı inceleyebilirsiniz!Bu makale B4Mind Dijital Ajans tarafından hazırlanmıştır.

Leave a Reply