2012-16 arasındaki beş yıllık dönemde markalar sosyal medyayı, “nimetlerinden faydalanılması gereken yeni bir pazarlama kanalı” olarak görmenin ötesinde, artan rekabette savunulması gereken zorlu bir cephe olarak benimsedi.
Bir başka deyişle artık kalburüstü markalar için sosyal medya, hesap açıp gönderi yayınlamanın ötesinde, yönetilmesi gereken teknik bir süreç demek.
The Economist dergisinin raporuna göre, ankete katılan pazarlama direktörlerinin %63’ü 2020 yılında sosyal medyanın, müşterileriyle temas kurmada yararlanılacak birinci pazarlama kanalı olacağını öngörüyor. Sosyal medyayı web ve mobil uygulamalar takip ederken, televizyon %15 ile ancak yedinci sırada kendine yer bulabiliyor.
Hal böyle olunca, dijital kanallar üzerinden pazarlama iletişimi gerçekleştirecek sosyal medya hesap yöneticilerine büyük görevler düşüyor.
İşte bu yüzden bu makalede, sosyal medya yöneticilerine 2017 yılında sosyal medya stratejilerini çizerken yardımcı olacak önerilerde bulunacağız.
1- Web Sitenize Gelen Sosyal Medya Trafiğine Odaklanın
Sosyal medya, ne kadar geniş olursa olsun, ne kadar dayalı döşeli ve konumu uygun olursa olsun nihayetinde kiralık bir evdir. Halbuki kendi web sitelerimiz tamamen bize aittir.
Sosyal medya kampanyalarında yüksek erişim sağlamak, yüksek angajman oranlarını yakalamak, çok sayıda beğeni ve yorum almak elbette değerlidir. Ancak tüm bunlardan daha değerlisi web sitemize trafik çekmektir.
Müşteri adaylarıyla Facebook’ta temas kurmak kalabalık bir partide kartvizit uzatmak kadar can sıkıcıyken, web sitemize trafik çekmek müşteri adayını ofisimize davet etmektir.
2- Profesyonel Monitoring Araçlarından Yararlanmayı Düşünün
Ünlü bir komedyenin dediği gibi, Twitter’ı sıkıcı buluyorsanız, siz sıkıcı biri olmalısınızdır çünkü kendi ilgi alanlarınız ve meraklarınız neyse Twitter da odur.
Yakın bir zamanda Facebook, Alman otoritelerinden gelen, “yalan ve manipülatif haberler yayıyor” ithamlarına, “doğru haberler almak istiyorsanız güvenilir kaynakları takip edin” şeklinde karşılık vermişti.
Nereye mi varmak istiyoruz?
Sosyal medya, sizin şahsi ve kurumsal hesabınızın etrafında olup bitenlerden ibaret değildir. Hesaplarınıza gelen yorumlar, +1’ler, beğenilerle sosyal medyadaki bitmek bilmeyen vızıltının (buzz) yalnızca çok çok ufak bir kısmını oluşturur.
Sosyal medyanın dinamiklerini kavramak için monitoring araçlarına ihtiyacınız var. Bu sayede, markanız, rakipleriniz ve sektörünüz hakkında neler konuşulduğuna dair etraflı bilgilere sahip olarak, istihbarat toplayabilirsiniz.
Şu araçlar ilk etapta monitoring ihtiyaçlarınıza yardımcı olacaktır: Keyhole.co, BuzzSumo, Nuvi, SocialMention, TalkWalker, MentionMap.
3- Sosyal Medya Otomasyonu Yapmayı Öğrenin
Otomasyon, zaman kazanmanızı sağlayacak ve paylaşım sıklığınızı artıracaktır.
Birçok markanın sosyal medyada yaptığı başlıca hata, sosyal medya kanallarından hangi sıklıkta ve ne kadar yayın yapacağını kitlesine aktaramamasıdır.
Markayı takip eden kullanıcılar, hesabın günde x kere, haftanın x günü gönderi paylaşacağını önceden bilmeli ve yeni paylaşımları ona göre beklemelidir.
Sosyal medya otomasyonu işte tam da burada devreye giriyor.
Detaylı planlama + otomasyon yazılımlarıyla Haziran 2017’ye (hatta daha da ileri tarihlere) kadar yapacağınız tüm paylaşımları önceden ayarlayabilirsiniz. Size ondan sonra sadece hesabın analitik verilerini takip edip, raporlamak düşer.
Ya da kurumsal blogunuzdan düzenli yayınlar yapıyorsanız, blogunuzun RSS beslemesini Twitter’a, Facebook’a, G+ ve Linkedin’e bağlayarak otomatik olarak (tek tek uğraşmadan) gönderi paylaşılmasını sağlamanız mümkün.
Güzel bir slogan: Bırakın internet sizin için çalışsın (Let the internet work for you).
Bu ve buna benzer senaryolar çizerek otomasyondan sonuna kadar yararlanabilirsiniz. Kullanacağınız araçlarının sunduğu imkanlar dahilinde senaryo çiziminde özgürsünüz. İşte inceleyebileceğiniz bazı senaryolar (recipe).
Otomasyon için şu araçları kullanın: Ifttt, Buffer, Post Planner, Zapier, Aweber.
4- Sosyal Medya Erişimini Artırmak İçin Reklam Verin
Marka farkındalığını sosyal medya kanalları vasıtasıyla artırmanın en kestirme yolu, reklam vererek erişim sayınızı artırmaktan geçer.
Facebook’ta makul ücretlerle gönderilerinizi ve sayfalarınızı binlerce kişiye ulaştırmanız mümkün.
Lafın kısası, organik büyüme hamleleriyle viralite kazanma için yeterli vaktiniz yoksa, uygun bir reklam bütçesi yaratarak kısa sürede işinizi görebilirsiniz.
5- Sosyal Medya İçerik Şablonlarını Kullanın
Sosyal medyada sıkça tekrarladığınız işler için şablonlar oluşturun. Örneğin:
- Sosyal medya gönderi şablonu (Twitter, Facebook, Linkedin gibi her mecraya özel olabilir),
- Sosyal medya denetim şablonu,
- Editöryel takvim,
- Sosyal medya görsel boyutları şablonu,
- Vizyon, Strateji, Aksiyon (VSA) şablonu,
- Kampanya şablonu,
- Sosyal medya reklam bütçesi şablonu,
- Sosyal medya raporlama şablonu (Yine mecra özelinde olabilir),
- Influencer (etkileyen kullanıcılar) şablonu,
- Monitoring şablonu…
Örnek sosyal medya şablonlarını şu kaynaklardan edinebilirsiniz: Hootsuite, SmartSheet, BufferApp.
BONUS ÖNERİLER: Görsel İçeriklerinize Seviye Atlatın, Negatif Yorumları Kaldırmayın, Haftalık Twitter Chat Düzenleyin, Canlı Yayın Yapın, Hızlandırılmış Kurslar Hazırlayın.
Daha fazla öneri, araştırma ve şablon için B4Mind Dijital Pazarlama Blogu’nu sık kullanılanlara ekleyin!