Skip to main content

(Yazı dizimizin ilk bölümünde sosyal medya pazarlamacılarının ve yöneticilerin dijital dünyada karşılaştığı iki temel sorundan; izleyicilerle özgün bir bağ kurmak ve sosyal medya stratejisi oluşturmaktan bahsedip öneriler sunduk. Bu bölümde organik aramalardaki dramatik düşüşlerden, tutarlı içerikler sunabilmekten ve niceliği geri plana atmadan nitelikli içerikler üretmekten bahsedeceğiz.)

3. Organik Aramalardaki Dramatik Bir Düşüş

2012’de sosyal medya organik erişime muazzam bir katkı sağlıyordu. Ancak artık bu durum eskisi gibi değil. Sosyal medyanın organik aramaya katkısında dramatik bir düşüş yaşandı. Bu durum biz dahil bir çok dijital ajansın çözüm bularak üstesinden gelmesi gereken bir şey.

Eğer organik erişiminizi artırma çabalarınız işe yaramıyorsa, sorunun çözümü başka yerde olabilir.

Öneri

Pazarlamacılar organiğin düşüşünü “bir fırsat” olarak değerlendirerek bu engelin üzerini kapatabilir.

Organiğe çok fazla bel bağlamak yerine, cebinizden çok büyük paralar çıkmadan, sosyal medya reklamlarına yatırım yapabilirsiniz. Harcayacağınız 5TL bile, bir Facebook gönderisini veya Tweet’i reklamla öne çıkararak, yüzlerce potansiyel müşteriye ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Saatlerce çalıştıktan sonra ürettiğiniz içeriğin hak ettiği ilgiyi görmesini böylece sağlayabilirsiniz.

Takipçilerinizi yakından tanımak ve müşteri profilleri yaratmak için Facebook Audience Insight ve Twitter Audience Insight’ı beraber kullanın. Hedef kitlenizin/müşterilerinizin kim olduğuna dair fikriniz olduğunda, bu bilgileri yüksek-hedeflemeli reklamlarda istediğiniz yankıyı uyandıracak şekilde kullanabilirsiniz.

4. Tutarlı İçerikler Sunmak

Doğru bir sosyal medya yönetimi oldukça zaman alan, çoğunlukla tam zamanlı bir iş. Haliyle artık yaratıcı ve orjinal kalmak sosyal medya pazarlamasının en zorlu işlerinden biri haline geldi.

Sosyal medya yöneticisinin yapılacaklar listesi uzayıp duruyor. Bir araya getir, yarat, zamanla, izle, yanıtla, güncelle ve çok farklı sosyal profillerdeki içeriği tekrar kullan.

İşte bu yüzden sosyal medya pazarlamacısının zamanı optimum kullanması için bazı ufak ipuçları paylaşıyoruz.

Öneri

İçerik üretmek için Facebook sayfalarını yakından takip etme veya Buzzsumo ve Quora’yı okumak gibi eskimiş taktiklerin yanı sıra bugün deneyimleyebileceğiniz ve daha az vakit tüketen taktikler de var.

Açıklık & Şeffaflık: Bu madde B4Mind olarak şirket kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır.

İnsanlar bir sosyal medya profilinin arkasında “gerçek bir insan” olduğunu bilmeyi sever ve onların markanıza veya şirketinize göz atması, gerçek insani etkileşime neden olacaktır.

Orjinal imajlar: Biz aynı zamanda Pablo veya Canva’da orjinal imajlar yaratarak ve onları sosyal mecralarda paylaşarak mükemmel bir “fısıltı” ürettik. Bu servislerin yardımıyla yalnızca otuz dakika harcayarak ürettiğimiz grafikler yüzlerce retweet aldı.

5. İçeriğin niteliğine karşı nicelik

Bazı markalar için sosyal medyada ilgiyi üzerimize çekmenin en kestirme yolu daha fazla gönderi yayınlamaktır. Bu taktik bazıları için işe yarayabilir ama aynı zamanda takipçilerinizi kızdırabilme ihtimali de vardır.

The Next Web sitesi ürettiği yüksek miktardaki yeni içerikler sayesinde, hiçbir tepki çekmeden, Facebook’ta günde 30-40 gönderi yayınlıyor. Çünkü ürettikleri içerikler tamamen özgün ve okuyucunun yaşamına değer katan cinsten. Ama çok az içerik üreten işletmelerin hesaplarında sıkça paylaşım yapmak müşterilerin hayatlarına değer katma noktasında etkili olmayabilir.

Öneri

En doğru nitelik-nicelik oranı nedir? Buffer Pazarlama Manifestosunda açıkladığı gibi öncelikle her çeşit içeriğin – her Tweetin, her Facebook gönderisinin, her harekete geçirici mesajın, her e-mail metninin – en yüksek dikkat ve gayretle ele alınması gerekir.

İnsanlar daha fazla içerik gönderidğiniz için değil daha harika içerik yayınladığınız için zamanla doğal olarak markanızı takip edecek.

Pazarlamacılar; blog yazıları, sosyal medya görselleri ve daha fazla bağlantı kurmak için forumlarda içerik üretirken “her şey önemlidir” mentalitesinden fayda sağlayabilir.

Leave a Reply